• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"21 bin 664 kişi böbrek nakli bekliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Organ bağışı hakkında değerlendirmelerde bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, organ naklinin teşvik edilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini, hâlihazırda 21 bin 664 kişinin böbrek, 2 bin 200 kişi karaciğer, 797 kişi kalp ve 44 kişi akciğer nakli beklediğini belirtti.

Organ nakli konusunda Diyanet ve basına büyük görevler düştüğünün altını çizen Dr. Özcan Akan, Türkiye'de yaklaşık 25 bin kişinin organ beklediğini aktardı.

Öncelikle kadavradan nakil hakkında bilgiler veren Akan, "Kadavradan nakil, yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden aile onayı alınması sonucu yapılan nakillerdir. Toplumda her ölen kişiden organ nakli yapılabilir diye bilinir, ama maalesef durum böyle değildir. Kişi hastanenin bir kliniğinde bile ölmüş olsa solunum cihazına bağlı değil ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılmaz. Yani bazen basın da yazılan haberlerde olduğu gibi trafik kazalarında veya depremler gibi doğal afetlerde kimsenin organının alıp birine nakil edemezsiniz. Bu her şeyden önce tıbben mümkün değildir." dedi.

Türkiye'de 2016 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş bin 998 kişiden 564'ünün aile onayı alınarak kadavra donör olduğunu belirten Akan, organ nakli konusunda Bursa'nın bulunduğu seviyeye de değindi.

Her geçen gün insanlar daha fazla bilinçleniyor

Akan, "Bursa kadavradan organ bağışı konusunda son 3 yıldır Türkiye birincisidir. Bursa bölgesinde 2014 yılında 154 kişinin beyin ölümü gerçekleşmiş 54 kişinin aile onayı alınmış ve kadavra donör olmuştu. Geçtiğimiz yıl ise 242 kişinin beyin ölümü gerçekleşmiş 117 kişinin aile onayı alınmış ve kadavra donör olmuştur. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden aile onayı alma oranı Bursa bölgesinde yüzde 50 civarındadır. Her geçtiğimiz gün daha fazla insan bilinçlenerek organ bağışında bulunuluyor." ifadelerini kullandı.

21 bin 664 kişi böbrek nakli bekliyor

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak, rahim, karnea, deri, yüz, kol, kemik ve kemik iliği gibi organ ve dokular bağışlanabileceğini söyleyen Akan, mayıs ayı itibariyle Türkiye'de 21 bin 664 kişi böbrek nakli beklerken, 2 bin 200 kişi karaciğer, 797 kişi kalp, 44 kişi akciğer nakli beklediğini belirtti.

Organ bağışı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı ve basına büyük görevler düştüğünü ifade eden Akan, "Organ nakli bağışı konusunda ki yanlış inançların, olumsuz algılamaların birçoğunun temelinde dini görüşler ve farklı yaşam felsefelerinden kaynaklanan inançlar yer almaktadır. Bu nedenle Diyanet dini açıdan halka doğru bilgiyi aktarması amacıyla yetkili kişiler tarafından düzenli aralıklarla vaazlar vermesi gerekmektedir. Basın da organ bağışı ve naklini destekleyici olumlu haberleri düzenli ve sürekli yaparak ön plana çıkartmalıdır." dedi.

Öte yandan, organ nakli konusunda Türkiye'nin önemli merkezlerinden olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ise geçtiğimiz hafta yapılan operasyon ile 200'üncü karaciğer naklini gerçekleştirdi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinin Avrupa Birliği standartlarında nakiller yaptığını, kısa vadede hedeflerinin kalp, pankreas ve akciğer nakli olduğunu söyleyen Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, tıp fakültesinde yapılan karaciğer nakillerinin yüzde 70'inin kadavra, yüzde 30'unun canlı bağışçıdan gerçekleştiğini ifade etti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinin ilk kez 1988 yılında organ nakli yaptığını belirten Başhekim Doç. Dr. Yakup Canıtez de yapılan işin kalitesinin ve yaşam oranının yüksekliğinin kendileri için değerli olduğunu vurguladı.

Böbrek naklinde bine yaklaşmak üzere olduklarını ifade eden Canıtez, "Önümüzdeki yıllar içerisinde sadece organ nakillerine hizmet veren bir klinik açacağız. Organ nakli sadece cerrahiden ibaret değildir.  Laboratuvarından temel bilimlere kadar çok büyük bir ekip bu işin görünmez kahramanlarıdır." ifadelerini kullandı. (Mustafa Bikeç-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir