Uzmanlardan Ramazan tavsiyeleri
Ramazan ayını sağlık yönden değerlendiren uzmanlar, Ramazan ayı ile ilgili önemli tavsiye ve uyarılarda bulundular.
Ramazan ayını sağlık yönünden değerlendiren Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji UzmanıProf. Dr. Şeyhmus Özmen, Ramazan ayı ile ilgili önemli tavsiye ve uyarılarda bulunarak, Ramazan ayında baharatlı ve tuzlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Oruç tutanların öğle sıcağında dışarı çıkmaması uyarısında bulunan Prof. Dr. Özmen, terleten elbiselerden de uzak durulmasının faydalı olacağını belirtti.
Özellikle su tüketiminin artırılması tavsiyesinde bulunan Özmen, “Şimdi Ramazan Ayında ciddi bir sıvı almama ve besin almama durumu söz konusu, fizyolojik açıdan bizim bakış açımıza göre ve bu bazı sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Burada özellikle sıcak bir iklimde yaşıyoruz ve önümüz yaz bir miktar belli bir sıcaklık etkisine bağlı susuzlukla ilgili sorunlar yaşanabiliyor.” Dedi.
Özellikle öğle saatlerinde güneşte durulmamasına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Özmen, “Terleten elbiselerden sakınmaları, sıvı alabildikleri dönemde bol miktarda sıvı almaları, aşırı ağır yemeklerden, aşırı yağlı, baharatlı yemeklerden sakınmaları ve bol miktarda sıvı tüketmelerini önerebilirim. Özellikle öğlen saatlerinde 12.00-16.00 arasında güneşe çıkmamaları ‘İnce beyaz penye` diye tabir edilebilecek içerikteki elbiseleri kullanmaları şemsiye veya kendilerini koruyabilecek şapka kullanmaları ve sakınabildikleri kadarda sakınmalarını önerebilirim genel öneri olarak.” İfadelerini kullandı.
“Hiper tansiyon, ağız kalp hastaları, karaciğer ve kronik böbrek hastalarının dikkat edeceği noktalar”
Hiper tansiyon, ağır kalp ve karaciğer yetmezliği, kronik böbrek hastalarının oruç tutmaması tavsiyesinde bulunan Özmen, “Ramazan ayında ‘Oruç tutabilir miyim, tutamaz mıyım?` şeklinde birçok soruyla karşılaşabiliyoruz. Bu tabi ki dini bir vecibe o kişilerin vicdanıyla karar verebilecekleri bir konu ama onun dışında hastalık nedeniyle bazı hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerekiyor, bazı hastalarda da belli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yaz olması ve oruç tutulacak olması sebebiyle kan basıncının kontrol edilmesi gerekiyor. Hipertansiyon ve kalp hastalarında geri bazı hastalarda ilaç azalttı mı ihtiyaç gösterilebiliyor. Şeker hastaları özellikle insülin kullanan hastaların oruç tutmaması kesinlikle önerilebilir. Ağır kalp yetmezliği, ağır karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği olan hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerekiyor. ‘Kronik böbrek hastalığı` diye tabir ettiğimiz böbrek paturisiböbrek durumu olan hastalar ki; bu hastalar ‘bol su içmesi gerekiyor diye` önerilerinde bulunulan hastalar, 16 saat 18 saate varan susuzluk kendileri için ciddi bir risk oluşturacaktır. Bunların oruç tutmaktan sakınması önerilebilir onun dışında, kronik ve çok sayıda ilaç kullanan hastaların mutlaka hekime başvurması ve hekimlerle bunu tartışması, eğer hekim tarafından uygun görülürse ilaç değişiklikleride yapıldıktan sonra tutması belli kan şekerlerini veya kan basınçlarını o dönemde de kontrol etmelerini, gözetmelerini önerebilirim.” Şeklinde önerilerde bulundu.
“Baharatlı ve tuzlu gıdalardan özellikle sakınılmalıdır”
Sahur ve iftarda beslenme patenlerine dikkat etmek gerektiğini dile getiren Özmen, “Çok hızlı yemek yenmesi fizyolojik bir şey değil, onun yavaş olması gerekiyor ve gıdaların iyice çiğnenmesi gerekiyor.. Susama ihtiyacını susuzluk durumunu daha fazla tetikleyeceği için baharatlı ve tuzlu gıdalardan özellikle sakınmalarını öneririm. Ramazan ayında günde 1-1,5 litre en azından su tüketimi olması gerekiyor, onu söyleyebilirim. Normal kişilere önerdiğimiz günlük 2 litre su aslında. İftar ve sahur zaman aralığında buna yakın bir su tüketmeleri yararlı olabilir diye düşünebilirim. Kızartmalar özellikle önerilmiyor ve tuzlu gıdalar yani yemeklerin tuz içeriği özellikle vurgulanması gereken bir şey.Bölgemiz açısından ve ülkemiz açısından ekstra söyleyebileceğim bir şey aslında bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5-6 gram civarında, ancak bizim diyetimizde normal tuzlu veya tuzlu değil veya az tuzlu değil denen normal tuzlu diye tabir edilen yemeğin 20 gram civarında bir tuz içerdiğini biliyoruz. Zaten yüksek tuz oranı tüketiyoruz. Bundan sakınmak yararlı olabilir, aşırı baharat tüketimi de zararlı olabiliyor. Aşırı çay, kahve tüketimi kalp hastaları için riskli olabiliyor.” şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge – İLKHA)