• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Sur`da inşa edilen yeni evler Diyarbakır`ın tarihi ve kültürel dokusuna ters"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akalınlar, çatışmaların büyük hasar verdiği Sur'da inşa edilen yeni evlerin Diyarbakır`ın tarihi ve kültürel dokusuna tamamen ters olduğunu savundu.

DİTAV Diyarbakır Şubesi, Sur'daki yapılanmaya ilişkin Erdebil Köşkü'nde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan DİTAV Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akalınlar, Sur ilçesinde geçtiğimiz yıllarda yaşanan olaylar sonucunda tarihi ve kültürel birçok değerin yok olduğunu açıkladı.

Ölümler, yıkımlar ve göçlerle beraber ekonomik tahribatlar yaşadıklarını ifade eden Akalınlar, başta Hasırlı Mahallesi olmak üzere yasaklı mahallelerde "Diyarbakır mimarisi evler" adıyla yapılmak istenen evlerin Diyarbakır`ın eski bazalt mimari evleriyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirtti.

Sur ilçesinde yapılan yeni binaların şehrin dokusuna uygun olmadığını savunan Akalınlar, "Tarihi ve kültürel yok oluşun önüne geçmek amacıyla devlet eliyle Diyarbakır`ın tarihi ve kültürel evlerinin tekrar yapılmasına karar verilmiş. Maalesef, yaptığımız araştırmalar neticesinde Sur`da inşa edilen yeni evlerin Diyarbakır`ın tarihi ve kültürel dokusuna tamamen ters ve kültürümüzle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir yapılaşmaya gidilmek istenmektedir." dedi.

"Sur`da bir avluya 4 evi açmayın!"

Akalınlar, "Sur`da bir avluya 4 evi açmayın! Bunun imkânla alakası yok. Bu eksiklik, şehri tanımamaktan kaynaklanan bir durumdur. Ankara`da yapılan toplantıda bunun böyle olduğunu öğrendik. Bunun yapıyla alakası yok. 4 evi neden bir ev etrafından topluyorsunuz? Diyarbakır`ın kültürüne, geleneğine tamamen aykırıdır. Bu projeleri yapan kişinin Diyarbakır ile ilgili hiçbir ilgisinin olmadığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

Sur'daki yapılanmayla alakalı Ankara`da bir toplantı yapıldığını aktaran Akalınlar, "Mehdi Eker de toplantıya katıldı. Bizzat Mehdi eker de projeye karşı çıktı. Buna rağmen şu ana kadar olumlu bir adıma rastlanmamıştır. En azından eski yapıya uygun kapıların olmadığını, cumbaların bulunmadığını, evlerin avlusunun 4 ev tarafından kullanılmasının Diyarbakır`ın kültürüne ters olduğunu, içeride havuzların olması gerektiğini, tulumbaların olması gerektiğini ve her evde olan eyvanın olması gerektiği konularını dile getirdik." ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir