• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Cezayir`de İslami Partiler Birleşiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ülkenin en büyük İslam partisi Barış Toplumu Hareketi`nin lideri Ebu Dcara Sultani, 3 İslami partinin, parlamentodaki sandalye sayısını artırma ihtimalini yükseltmek amacıyla 10 Mayıs`ta yapılacak genel seçime birlikte katılacaklarını açıkladı.

Parlamentodaki 289 sandalyeden 72`sine sahip olan Barış Toplumu Hareketi, El Nahda ve El İslah partilerinin, seçimlerde tek bir aday listesi sunma ve oy verme merkezlerine gözlemciler yerleştirilmesini koordine etme konularını görüşecekleri belirtildi.

Ebu Dcara Sultani, "Arap Baharı`nın Cezayir`de de yaşanmasına en muhtemel şansı tanımak" amacıyla kendileri gibi düşünen diğer partileri de ittifaka katılmaya davet etti. 

Cezayirli laik yetkililer ise kamunun, İslami partiler konusunda şüpheli olduğunu belirterek, İslami partiler seçimden zaferle çıkmalarına ihtimal vermiyor.

Cezayir`de İslami bir parti, son olarak 1992 yılında genel seçimi kazanmıştı. Bunun üzerine askeri darbe yapılmış, sonraki süreçte ülke geneline yayılan silahlı çatışmalarda 200 bin hayatını kaybetmişti.

Arap Baharı sırasında Kuzey Afrika`daki komşuları Tunus, Mısır ve Libya`dakinin aksine Cezayir`deki gösteriler, ülke genelinde hükümet karşıtı bir harekete dönüşmedi.

Öte yandan 35 milyon nüfuslu, petrol ve doğalgaz zengini ülkede iskan ve kamu hizmetlerinin yoksunluğundan ayrıca polisin sert tutumundan yaygın biçimde hoşnutsuzluk mevcut.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir