• DOLAR 32.582
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.373
  • ...
Besinlerin etiket bilgisini okuyarak alın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZEYNEP ARSLAN / DOĞRUHABER 

Önemli bir sağlık sorunu olan beslenmeye bağlı birçok hastalıkların önlenmesi konusunda, yanlış beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. Bireylerin besin seçimi uzun dönemde sağlıklarını etkileyen önemli bir etmendir. Besin etiketleri tüketicilere sağlıklı seçimler yapabilmeleri konusunda yardımcı bir araç olarak kullanılabilmelidir. Bilinçli bir gıda tüketicisi olmanın yolu besin etiketlerini doğru okumaktan geçiyor. Çünkü paketli gıdalarda bulunan etiketler, aslında bize o besinler hakkındaki her şeyi söylüyor. Vücut dengemizi sağlamak ve uygun beslenmek için, bu etiketleri dikkatli okumalıyız. Bizim için neyin faydalı neyin zararlı olduğunu da bu şekilde belirlemek çok önemli.

Tüketici besin etiketini okuyabilmeli,  ürünün içerdiği belirli besin ögelerinin miktarını algılayabilmeli, benzer ürünler arasında belirli bir besin ögesi içeriğini karşılaştırabileceği o besini tükettiğinde tüketilen besin ögesi miktarının farkındalığını oluşturacak bir sistem geliştirilmelidir.

Etiket üzerinde verilen beslenme yönünden etiketleme bilgisi 100g, 100mL veya 1 porsiyon miktarı üzerinden verilmektedir. Aynı zamanda ürün üzerinde verilen beslenme yönünde etiket bilgileri düzenlenirken günlük karşılama miktarı bildirimi de verilmektedir. Günlük karşılama miktarı bildirimi hem bir porsiyon değeri için verilir hem de ürünün üzerinde ambalajın tamamı tüketildiğinde ürünün kaç porsiyon olduğu belirtilmektedir. Bu da tüketicinin ne kadar tüketeceği hakkında yorum yapmasını sağlar.

Nasıl ki bir telefon alırken, içeriğine, fonksiyonlarına dikkat ediyor iseniz, sağlığınız için de alacağınız her bir ürünün içeriğine dikkat ederek alın.

Doymuş yağ, trans yağ, tuz, sodyum ve şeker ilaveli besinleri azaltın. 
Karbonhidrat, protein ve yağ üçlüsünü dengeleyin.
Lifli besinlerin tüketimini arttırın.
Vitamin ve mineral içerikli olanları tercih edin.

Daha sağlıklı günlere…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir