• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
MÜLTECİ İSLAM DÜNYASI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ- DOĞRUHABER

Emperyalizm, katliam, sömürge, işgal ve zulüm… Kirli odakların İslam dünyası üzerinde sürdürdükleri savaş, milyonlarca insanın hayatına mal olurken, milyonlarca insanı da yerinden yurdundan ediyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu`nun (UNICEF) Musul operasyonu sonrası yerlerinden edilen insanları konu alan raporu yaşanan dramı gözler önüne serdi. UNICEF, Irak'ta Musul operasyonunun başından bu yana 700 bin sivilin yerinden edildiğini, 200 bin sivilin daha yerinden edilmesinin beklendiğini bildirdi. Bu sayı sadece buz dağının görünen küçük bir kısmı. İslam dünyasının içinde bulunduğu ihtilaflar, emperyalistlerin de iştahını kabartıyor ve İslam beldeleri işgalciler için yeni silahlarını denediği yerler haline geliyor. Nitekim Afrika bölgesinin büyük çoğunluğu, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen, Suriye ve daha birçok İslam beldesi üzerinde kirli emelleri için savaşan güçler bu topraklarda milyonlarca insanı katlederken bir o kadarının da mülteci durumuna düşmesine neden oluyor. 

MUSUL`DA 700 BİN SİVİL YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Irak'ta Musul operasyonunun başından bu yana 700 bin sivilin yerinden edildiğini, 200 bin sivilin daha yerinden edilmesinin beklendiğini duyurdu. UNICEF Irak Temsilcisi Peter Hawkins, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telefonla bağlanarak, Irak'ta DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinin batı yakasındaki sivillerin durumunun endişe verici olduğunu söyledi.

KADIN VE ÇOCUKLAR İKİ ATEŞ ARASINDA

Şehirde yaşanan kaotik durumdan en çok çocukların etkilendiğini vurgulayan Hawkins, "Çatışmalar günden güne devam ederken şehirde kadın ve çocuklar iki ateş arasında kalmış durumda. Özellikle çocuklar haftalardır yeterli gıda ve sudan mahrumlar. Çocuklar sığınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Hayatta kalsalar bile çatışmaların travmatik etkilerinden uzun süre etkilenecekler." değerlendirmesinde bulundu. Hawkins, Musul'un batı yakasındaki kuşatmanın devam ettiğini ve burayı terk eden sivil sayısının 500 bine ulaştığını söyledi. Musul'un doğusunda daha önce de 200 bin sivilin yerinden edildiğini anımsatan Hawkins, böylelikle Irak'ta Musul operasyonunun başından bu yana 700 bin sivilin yerinden edildiğini belirtti.

"200 BİN SİVİLİN DAHA BÖLGEYİ TERK ETMESİNİ BEKLİYORUZ"

Hawkins, 200 bin sivilin daha bölgeyi terk etmesini beklediklerini dile getirdi. UNICEF'in Musul'u terk eden sivillere yönelik sağlık hizmetleri verdiğini ve temiz su tedarik ettiğini aktaran Hawkins, yerinden edilen sivillerin yarısının da kamplar dışında kalacak yer bulabildiğini kaydetti. Hawkins, "Doğu Musul'a gelen yerinden edilen siviller oldukça sıcak ve misafirperver bir şekilde karşılanıyor." dedi. BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande ise dün, "Musul'un batısındaki evlerini terk eden sivillerin sayısı inanılmaz boyutlarda." açıklamasını yapmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de 12 Mayıs'ta Irak'ta Musul operasyonunun başından bu yana 630 bin sivilin yerinden edildiğini, çok büyük risklere rağmen şehrin batı yakasını terk edenlerin sayısında düşüş olmadığını duyurmuştu.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, Haziran 2014'te DEAŞ kontrolüne girmişti. Irak güçleri, Kasım 2016'da kentin doğusunu geri alırken 19 Şubat'ta da Musul'un batısını kurtarma operasyonunu başlatmıştı.

SURİYE'NİN 2016 HAZİRANINDAKİ GÖÇ BİLANÇOSU: 13 MİLYON MÜLTECİ VE SIĞINMACI

2016 yılının Haziran ayında yayınlanan raporda Suriye'de 6 yıldan fazla süredir devam eden iç savaş nedeniyle ülke içi ve dışında 13 milyondan fazla Suriyelinin göç etmek zorunda kaldığı bildirildi. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Dünya Mülteci Günü münasebetiyle hazırladığı raporda Suriyeli mültecileri kabul eden ülkeler arasında ilk sırada Türkiye'nin yer aldığına işaret edilerek, "Türkiye 450 bini çocuk, 270 bini kadın, 1 milyon 900 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. Son zamanlarda ülkenin kuzeyinde yoğunlaşan saldırılar nedeniyle mülteci akınında artış görülüyor. Gelenlerin yüzde 62'si oranında (yaklaşık 1 milyon 100 bin) Suriyeli kayıt dışı." denildi.

ARAP YARIMADASI'NIN EN YOKSUL ÜLKESİ YEMEN'DE 'İÇ GÖÇ DRAMI'

İki yılı aşkın süredir çatışmalara sahne olan Arap Yarımadası'nın bu en yoksul ülkesi Yemen'de büyük bir iç göç dramı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 26 milyon nüfusa sahip ülkede 3 milyon insan iç göçmen durumuna düşerken, özellikle son zamanlarda Taiz'de şiddetlenen çatışmalar, göçmen nüfusa on binlerce kişinin daha eklenmesine neden oldu.

AFRİKA`DA HER GÜN 10 BİN KİŞİ GÖÇ EDİYOR

Afrika'da her gün yaklaşık 10 bin kişi çatışma ve doğal afetler sebebiyle evini terk ediyor. Afrika'da her yıl milyonlarca kişi siyasi ve ekonomik krizler, çatışmalar, doğal afetler ile kuraklık gibi nedenlerle evini terk etmek zorunda kalıyor. Norveç merkezli İç Göç İzleme Merkezinin (IDMC) hazırladığı Afrika İç Göç Raporu'na göre, kıtadaki çatışma ve şiddet olayları, şu ana kadar 12,4 milyon kişinin yaşadığı yeri terk etmesine sebep oldu. Bu rakam dünya genelinde şiddet kaynaklı iç göçe zorlanmış 40,8 milyon kişinin yüzde 30'unu oluştururken, başka ülkelere göç eden 5,4 milyon Afrikalı mülteci rakamının ise yaklaşık iki katına denk geliyor.

IRAK'TA İÇ GÖÇ MİLYONLARA ULAŞTI

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), DAEŞ'in saldırıları ve çıkan çatışmalar sonucu evlerini terk eden Iraklı iç göçmen sayısının 2014'e oranla yaklaşık bir milyon arttığını belirterek 2015 yılında bu sayının 3 milyon 200 bine yükseldiğini açıkladı. 2016 iç göç rakamlarının eklenmesi halinde rakamın 4 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir