• DOLAR 32.371
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2395.773
  • ...
Kopan elektrik teli yüzlerce dönümlük tarlayı küle çevirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Yukarı Koymat Mahallesi'nde ekinlerin üstünden geçen elektrik telinin kopması sonucu buğday ekili yüzlerce dönümlük tarla zarar gördü.

Culap bölgesi olarak adlandırılan bölgede çıkan yangını gören çevre sakinleri, traktörlerle yangını söndürmeye çalıştılar. Traktörlerle yapılan müdahaleyle yangının daha fazla zarar vermesi engellendi.

Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ekibi ile Dicle EDAŞ görevlileri sevk edildi. Dicle EDAŞ görevlileri ile vatandaşlar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

3 yıldır aynı elektrik hattı nedeniyle çıkan yangınlarda mahsullerin zarar gördüğünü belirten vatandaşlar, dünden bu yana telefonla aradıkları halde kopan teli tamir etmeye gelmeyen Dicle EDAŞ'a tepki gösterdiler.

Söz konusu elektrik direklerinin sökülmesini isteyen Ağören Mahallesi Muhtarı Sinan Şimşek, "Dün akşamdan beridir telefon ediyoruz, kimse cevap vermiyor. Bir muhtar olarak arıyorum ama cevap vermiyorlar. Teli görüyorsunuz, yerdedir. Köyümüz dünden beri susuz, su yok. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. DEDAŞ'ı arıyoruz, cevap vermiyorlar. Ben bu teli bugün koparacağım, başka çaresi yok. Köyümüzde dün akşamdan beri bir damla su yok." dedi.

Yangını gören çevre köylülerin yardıma koştuğunu ifade eden Şimşek, yaklaşık 50 traktörle yangının daha geniş alana yayılmasının engellendiğini söyledi.

Yaklaşık 150 dönümlük tarlasının zarar gördüğünü dile getiren İsa Biçim, durumu defalarca yetkililere bildirmelerine rağmen çözüm bulunmadığını ifade etti.

"Davacıyım, bu direklerin kaldırılmasını istiyorum"

Elektrik direklerinin kaldırılmasını isteyen Biçim, "Dün akşamdan beridir telefon açıyorum kimse cevap vermiyor. Öyle olur mu? Gelin bir bakın, bu insanlar ne istiyor? Gereksiz bir durum varsa sonra yine gelmeyin. Şimdi 50 tane traktör toplandı. Eğer bu traktörler olmasaydı bölgedeki 20 köy giderdi. Ben davacıyım, bu direklerin kaldırılmasını istiyorum. Kaldırılmazsa telleri kendim keseceğim." şeklinde konuştu.

"DEDAŞ'a dava açtık"

Yangını anlatan Cevher Biçim ise şunları söyledi: "Tel yerdeyken yangın çıkmış. İtfaiyeyi arayana kadar bir buçuk saat sürdü. Buradaki vatandaşlar traktörlerle ve kendi imkânlarıyla söndürdüler. Bu 3'üncü seferdir yangın çıkıyor. Biz bu direklerin tarlamızdan kaldırılması için DEDAŞ'a 2006'da dava açtık. Bakın, 2 hat çekmişler. Bir tane de değil 2 tane tuzak, hat değil tuzak bunlar. Biz, 'Tek bir hat çekin, ondan sonra da altını istimlâk edin. Her sene yeni bir greyder getirin, altına vurun. Ne benimki ne de onunki yanar. Onu da yapmadılar ve davayı kapattılar."

Görevlilerin müdahale etmemesi durumunda telleri kendi imkânlarıyla keseceklerini bildiren Biçim, "İstimlak olmazsa bu hattı buradan kaldırsın. Ne yaparsa yapsın, biz istemiyoruz. 'Vatandaşları karanlıkta bıraksın.' demiyoruz. Bu yüzden yer altında yapsın. Bir kıvılcım oldu mu bütün her yer yanar. Yazık, günah değil mi? Dün akşamdan beri tel yerde, gelmiyorlar. Kıvılcım çıkıyor, gelin yapın ama telefona cevap vermiyorlar. Madem cevap vermiyorsun biz de teli keseceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar. Bizim 500-600 dönümlük yer yanmış. Az bir yer değil ki." ifadelerini kullandı.

Olay yerine sevk edilen jandarma ise incelemelerde bulundu. (Osman Gülebak/Hüseyin Sayhar-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir