• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
YYÜ`de "Üniversitelerin Üniversite - İşbirliğinden Beklentileri" sempozyumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Türkiye ve Irak'tan 30 üniversite rektörünün katıldığı "Üniversitelerin Üniversite - İşbirliğinden Beklentileri" sempozyumunun ilk oturumu gerçekleştirildi.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Van Valisi İbrahim Taşyapan, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Salahaddin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Anwar Dezaye, YYÜ Rektörü Prof Dr. Peyami Battal, yurt içi ve yurt dışında 30 üniversite rektörü ve akademisyenler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesinin 35 yıla yakın geçmişiyle bölgenin en iyi üniversiteleri arasına girdiğini belirterek, "Bugün dünyada adını duyuran üniversiteler dünyanın bütün ülkelerinden öğrenci, öğretim üyeleri ve araştırmacı barındırmaktadır. Dolayısıyla sadece kendi insan kaynaklarını değil, dünyanın bütün insan kaynaklarını olarak yönlendirmektedir. Bu hem kültürler arası iletişimi ortaya koymakta, hem de dünyanın en iyi kafalarını, en iyi zekâlarını kendi üniversitelerinin bünyesine katarak bilim öğrenmede daha öne geçmektedirler. Bizim üniversitelerimiz dünya literatüründe de belli bir yere gelmiş bulunmaktadır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi de 35 yıla yakın geçmişiyle bölgemizin en iyi üniversiteleri arasına girmiş bulunmaktadır. Gerek öğretim elemanlarının sayısı ve kalitesi, öğrencilerimizin sayısı, komşu ülkelerden aldığımız öğrencilerimiz ve bilim dünyasına kattıklarımızla önemli bir yerdedir. Bugün Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bu sempozyuma ev sahipliği yapmasına da büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim." dedi.

Üniversiteler arası iş birliğinde uluslararası alanda yetki alanların karşılıklı olarak arttırmak açısından büyük ümitler beslediklerini söyleyen Taşyapan, "Bugün bilgiye en hızlı şekilde ulaşabiliyoruz. Ama bunların gerçekliğini, doğruluğunu test edebilme imkânına sahip değiliz. Bunlar üniversitelerimiz tarafından yapılabilecek çalışmalardır. İnternet ortamında aldatıcı birçok bilgiyi de insanlar kullanabilmekte, ama bunun doğruluğunu test edebilme imkânına çoğu zamanda sahip değillerdir. Üniversiteler arası iş birliğinde gerek yurt içindeki, gerek yurt dışındaki üniversitelerimizin iş birliğinden de uluslararası alanda yetki alanımızı karşılıklı olarak arttırmak açısından da büyük ümitler beslemekteyiz." şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan YYÜ Rektörü Prof Dr. Peyami Battal ise İslam ülkelerinin kendi içindeki kargaşa ve kaostan kaynaklı problemlerle uğraşırken, kendi iç sorunlarını tartışmaya zaman ayıramadığına dikkat çekti.

Battal,  "İslam ülkeleri son dönemlerde özellikle kendi içlerinde birlik ve beraberliği temin etmediği sürece İslam ülkeleri üzerinde çok değişik algılar oluşturulmaya ve yönetilmeye devam etmektedir. Bu da aslında son birkaç yıl içerisinde hepimizin müşahede ettiği gibi İslam ülkeleri kendi içindeki, kendi bölgelerindeki bu sorun kargaşa ve kaostan kaynaklı problemlerle uğraşırken kendi iç sorunlarını tartışmaya zaman ayıramıyorlar. Geçtiğimiz hafta '21. Yüzyılda İslam Toplumlarına Stratejik Bakış' diye bir başka sempozyum yaptık ve orada da bu konular işlendi. Dolayısıyla bizim inancımız şu; İslam ülkelerinde bu sorunları çözecek ve çözülmeyecek yegane kurumların üniversiteler olduğuna inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Gerçekleştiren sempozyumda önemli konulara değineceklerini söyleyen Battal, "Bahsetmiş olduğumuz sorunların daha doğru zeminlerde tartışılması, doğru zeminlere oturtulmasını sağlayacak olan kurumlar üniversitelerdir. Dolayısıyla da biz bu toplantıyla beraber iki ülke arasındaki bu ilişkileri daha sıkı ve etkin bir şekilde geliştirmemiz gerekiyor ve geliştirmeye de devam edeceğiz. Burada birçok şey tartışılacak. Ülkemizdeki değişik üniversitelerimizin alt yapı, akademik ve sosyokültürel yönleriyle gücümüzün olumlu veya olumsuz yönleri tartışılacak, bunlardan bir sonuç çıkaracağız. Burada üniversitelerin bir birlerine ne katabileceği, ne katması gerektiği ve hangi alanlarda birbirimizle ilişki kuracağımızın tartışmalarını yapacağız. Bundan sonraki süreci de inşallah hep birlikte takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Daha sonra Salahaddin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Anwar Dezaye de kısa bir konuşma yaptıktan sonra, Van Valisi İbrahim Taşyapan'a ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er hediye takdim etti.

Hediye takdiminin ardından, Üniversitelerin Üniversite - İşbirliğinden Beklentileri Sempozyumu'nun ilk oturumu gerçekleşti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir