• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Diyarbakır`da köy garajı esnafı dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir döneminde kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sur ilçesinin Mardinkapı semtinden Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi'ne taşınan Köyler Minibüs Garajı'na bütün köy minibüslerinin gelmemesi esnafı zor durumda bırakıyor.

64 işyeriyle 6 yılı aşkın süredir yeni yerinde faaliyet gösteren Köyler Minibüs Garajı'na minibüslerin gelmemesi nedeniyle iş yeri sayısı 20'ye düştü.

Eski belediye yöneticilerinin verdikleri sözleri yerine getirmediğini belirten esnaf, İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine görevlendirilen Kaymakam Cumali Atilla'ya sorunlarını çözme talebinde bulundu.

Garajda market işleten Tevfik Dağtekin, satış yapamadıkları için ellerindeki ürünlerin son kullanma tarihinin geçtiğini söyledi.

Dağtekin, "Biz daha önce Sur ilçesinde bulunan Mardinkapı Belediye Garajı'nda kalıyorduk. Belediye gelip garajımızı yıkacağını söyledi ve buraya getirdi. Bizi buraya getirirken her bir dükkândan 9 bin 500 TL köşe parası da aldılar. Ben kendim 12 bin 600 TL köşe parası verdim. Garajda 64 iş yeri yapıldı, köy minibüsleri buraya gelecekti. İlk geldiğimizde minibüsler geldi, baktılar burada iş yok. Hastane, eczane ve müşterilerin oturduğu bir yer olmadığı, kırsal kesim ve mahrumiyet bölgesi olduğu için kimse gelmedi. Zamanla 60 iş yerinden 20 iş yeri kaldı. Burada dükkân tutmak için köşe parası verenler kapatıp tekrar Mardinkapı semtine giderek kiraya girdiler. Biz de burada mağduriyet çekiyoruz. Aldığımız eşyaların son kullanma tarihi geçiyor, çöpe atıyoruz. Haliyle zarar ediyoruz. Köylüler burada hastane ya da eczanenin olması halinde geleceklerini söylüyorlar. Burada sadece bakkal var. Hastaneye gidenler bir daha geri dönmüyorlar. Biz esnaf olarak Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cumali Atilla'dan buraya köy minibüslerini getirmesini istiyoruz." dedi.

İl genelinde 250 köy minibüsü olduğuna değinen Dağtekin, şunları söyledi: "Bu garaj açılmadan önce burada Samancıların kamyonu park halinde bulunuyordu. Biz buraya geldikten sonra iş olsaydı bu kamyonlar buraya park etmezdi. Kamyon şoförleri de 'Biz bakıyoruz garaj boş, park ediyoruz.` diyorlar. Köy minibüsleri gelirse kamyonlar mecbur gidecekler. Yaklaşık 250 köy minibüsü gelmesi gerekirken sadece 5 araç geliyor. Buraya gelen 2 araç da geldiği gibi gidiyor. Akşam eve giderken cebimizde harçlık yok. Toptancıdan eşya alıyoruz. Satılsın veya satılmasın bizden parasını alıyor, borç vermiyorlar. Ben bugün 2 cumhuriyet altını bozdum, onlara borcumu verdim. Böyle giderse altın bozdurmaya devam edeceğiz çünkü iş yok."

Garaj esnafından Hamit Uğurlu ise eski belediye yöneticilerinin kendilerine vermiş oldukları sözü yerine getirmediklerini ifade etti.

Belediyenin kendilerine çeşitli vaatlerde bulunduğunu dile getiren Uğurlu, "2010'dan önce Mardinkapı eski garajda bulunuyorduk. Belediye bize vaatlerde bulunarak buraya getirdi. Onlar vaatlerini yerine getirmediler. Kayyum geldi, biz ona da gittik. Onlar da 'Referandumdan önce bize müsaade edin.' diyerek mağduriyetlerimizi gidereceklerini söylediler ama referandumdan sonra bir türlü gidermediler. 64 esnafımız burada, 40 tanesi kapattı. 20 esnaf da mecburi olarak buradayız. Çünkü elimizde bir meslek yok, iş yapamıyoruz. Kayyumun bir an önce bu işe bir el atması lazım." şeklinde konuştu.

Köy minibüslerinin farklı noktalarda durduğunu belirten Uğurlu, "Köy minibüslerinin bir kısmı Mardinkapı semtinde, diğer bir kısmı ise Şehitlik Mahallesi, Kuruçeşme semti ve eski sebze halinde duruyor. Bu minibüslerin buraya getirilmesini istiyoruz. Madem burası Köyler Minibüs Terminali o zaman minibüslerin burada bir araya gelmesi gerekir. Biz burada 7 yıldır mağduriyet yaşıyoruz. Her birimiz 15 nüfusa bakıyoruz. Bir an önce kayyumun buna el atmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel/Emrah Deniz-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir