ABD bildiğiniz gibi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump`ın ikili görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Buluşmada her iki lider Suriye üzerinden DEAŞ ve diğer örgütleri konuştu. Ortak basın açıklamasında Erdoğan DEAŞ, PKK ve YPG örgütlerine yönelik tepkiyi ortaya koyarken, Trump`ın YPG`yi anmadan DEAŞ ve PKK`yı anımsatarak tavrını belirtmesi dikkat çekti. Erdoğan FETÖ ile ilgili beklentilerini de aktardığını belirtti. Yapılan ilk açıklamalara bakıldığında ABD`nin politikalarında herhangi bir değişikliğin olmadığı görüldü.
ENES DURMAZ- DOĞRUHABER
Çin ziyareti sonrası ABD`ye geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Beyaz Saray'da kapıda karşılandı. Buluşmada her iki lider Suriye üzerinden; DAEŞ, YPG konularını konuştu. Görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasında Erdoğan DEAŞ, PKK ve YPG örgütlerine yönelik tepkiyi ortaya koyarken, Trump`ın YPG ismini anmadan DEAŞ ve PKK ismini anımsatarak tavrını belirtmesi dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan görüşmede ayrıca FETÖ ile ilgili beklentilerini de aktardı. Amerika`nın Türkiye ile sözde müttefikliği yaklaşık 70 yıla dayanıyor. Onca yıldan bu yana iki ülke arasında yaşananlar gösterdi ki ABD`nin başına kim geçerse geçsin politikası değişmiyor. İki ülke arasında yaşanan müttefikliğe bazen 'stratejik ortaklık' bazen de 'model ortaklık' denildi. Yıllar süren ortaklıkta birçok inişli çıkışlı dönemler yaşandı. Ama bugün geldiğimiz noktada, yetmiş yılın en derin iki krizinden biri yaşanıyor. İlki; altmışlı yıllarda Amerikan Başkanı Lyndon Johnson, Kıbrıs meselesi üzerine İnönü`ye bir mektup göndermiş ve Türkiye`yi tehdit etmişti. Eğer Kıbrıs`ta başına buyruk hareket ederseniz biz de Türkiye`yi Sovyetler`e karşı koruma sorumluluğumuzu göz ardı ederiz demişti. O dönem gerilen ilişkilerin tekrar düzelmesi seksenli yılları bulmuştu. Doksanlarda Çekiç Güç meselesi yüzünden Türkiye-Amerika ilişkilerinde sorun yaşansa da, bugün yaşandığı kadarıyla derin bir kriz haline dönüşmemişti.
“YPG/PKK GİBİ ÖRGÜTLERİN MUHATAP ALINMASI KABUL EDİLEMEZ”
Beyaz Saray`daki görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye`de örgütlenen ve YPG/PKK`nin kendileri açısından birinci öncelik olduğuna dikkat çekti. Erdoğan`ın, “Öncelikle ABD başkanı Trump`a teşekkür ediyorum. Bir kez daha Trump`ı tarihi zaferi için tebrik ederim. Köklü geçmişe dayanan ilişkileri ele aldık. Türkiye ile ABD`nin bağları ortak menfaatler üzerine gelişmiştir. Aramızdaki ilişikleri sıkı tutmamız küresel anlamda çok önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde bu ilişkiler daha da önemlidir. Önümüzdeki dönemlerde bu dayanışmayı daha da artırmanın kararındayız. Bu ziyaretin tarihi bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Yapacağımız heyetler arası görüşmede de bu konuları ele alacağız. Ekonomi, ticaret sanayi alanında işbirliğine devam edeceğiz. Bütün terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmeye kararlıyız. Bölgemizde terör örgütlerin geleceği yoktur. Özellikle YPG PYD/PKK gibi örgütlerin muhatap alınması kabul edilemez. Kim kabul ederse etsin bunu red ediyoruz. Irak, Yemen ve Libya`da kaosu fırsata çevirmek isteyenler kaybedecektir. İki müttefikin beraberliği eli kanlı örgütleri tasfiye etmeye yetecektir.” şeklinde konuştu.
GÜLEN`İN İADESİ DE KONUŞULDU
FETÖ lideri Gülen`nin iadesinin de gündeme geldiği görüşmede Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın başkana FETÖ ile ilgili düşüncelerimi ileteceğim. 15 Temmuz darbesini yönetenlerin iadesi noktasında görüşlerimi aktaracağım. Suriye ve ırakta atılacak ortak adımları değerlendirdik. Trump`un seçilmesi bölgede yeni bir umut yeşertti. Yönetimin bu umutları boşa çıkarmayacağını düşünüyoruz. Son kimyasal saldırılarında takındığı tavrın devamını diliyoruz. Bölgesel istikrar ve güvenliğin temin edilmesinde ABD ve Türkiye`nin işbirliği çok önemlidir. Bundan sonra da bu görüşmelerin devam etmesini temenni ediyorum.”
“SALDIRILARA KARŞI TÜRKİYE`NİN YANINDAYIZ”
Basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump ise, “Türkiye halkı çok üzücü saldırılara maruz kalmıştır. Türkiye`ye karşı yapılan saldırılara karşıyız ve kınıyoruz. Suriye`deki katliamı da kınıyoruz. Barışçıl bir çözümün bulunması için Suriye`deki çalışmalar devam etmelidir.. Erdoğan ile iki ülkenin çıkarlarını nasıl ilerletebiliriz bunu da konuştuk. Barışın sağlanması için gereken her şeyin yapılmasını ele aldık.” İfadelerini kullandı.
PYD/YPG EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ
İkili görüşmede masada olan en önemli gündem maddesi ABD`nin Suriye`de PYD/YPG`ye verdiği sınırsız destek oldu. Türkiye için PKK`nin uzantısı olan PYD/YPG`ye verilen destek ipleri koparacak noktaya getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bu görüşme ‘nokta mesabesinde` diye telakki edilmişti. Bu örgütün desteklenmesinin yanında ABD`nin yapmak istediği ve Türkiye`nin karşı çıktığı bir diğer konu da Rakka operasyonunun PYD/YPG ile planlanması. Türkiye her fırsatta buna şiddetle karşı çıkmış ve bu operasyonun iki ülke arasında yapılması kanaatini paylaşmıştı.
İKİNCİ ÖNEMLİ KONU GÜLEN`İN İADESİ
İkili görüşmede ortada duran bir diğer önemli gündem maddesi ise 15 Temmuz darbe girişiminin baş mimarı Fetullah Gülen`in Türkiye`ye iade edilmemesi oldu. Daha önce birçok kez heyetler ABD`ye gitmiş ve binlerce dosya ile Gülen`in darbenin baş sorumlusu olduğunu kanıtlayan deliller sunmalarına rağmen Gülen Türkiye`ye iade edilmemişti.