• DOLAR 35.446
  • EURO 36.61
  • ALTIN 3086.38
  • ...
Mübarek Ramazan ayı ne zaman başlıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayı… Mübarek ayların en mühimi ve üç ayların sonuncusu. Kur'an-ı Kerim'in nâzil olmaya başladığı oruç ayı. Ramazan ayına sayılı günler kalırken Müslümanlar, rahmet ve bereket ayına dört gözle bekler oldu. Peki, içerisinde bin aydan hayırlı bir geceyi barındıran Ramazan ayı ne zaman başlıyor, faziletleri, bu ayla ilgili ayet ve hadisler nelerdi?

Arabî ve Kamerî olan takvime göre 9'uncu ay olan Ramazan'a, oruç tutanın günahlarını yaktığı, adeta yok ettiği için bu isim verildiği rivayet edilir.

İman edenlerin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan ayı, 27 Mayıs 2017'de başlayacak. Ramazan Bayramı ise 25 Haziran Pazar günü ihya edilecek.

Ramazan ayıyla ilgili ayet ve hadisler

Hicretin ikinci yılında Şaban ayında farz kılınan Ramazan orucunun farziyeti ayet, hadis ve icma ile sabittir.

Kur'an-ı Kerimde, Bakara suresinin 183'üncu ayetinde Allah-u Teala, "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı." diye buyurmuştur.

Aynı surenin 185'inci ayetinde de "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun…" diye buyruluyor.

Ramazan ayı hakkında Hz. Muhammed de birçok hadis-i şerif buyurmuştur. Rivayet edilen bazı hadis-i şerifler şöyle:

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim)

Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine ALLAH`ın hiçbir ihtiyacı yoktur. (Buhari)

Oruç tutun. Şüphesiz oruç Cehennem ateşine ve: dünyanın kötü­lük ve musibetlerine karşı kalkandır. (Cami'üs Sağir)

Ramazan ayının faziletleri

Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği, her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır.

Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tevbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği maddî ve mânevî bir terbiye ayıdır.

Ramazan, içerisinde insanlık için, “bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini” taşıyan bir aydır. İnananlar için evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem ateşinden kurtuluş ayıdır.

Kur`an ve oruç ayı olan Ramazan; yaz aylarının sonunda ve güz mevsiminin başında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamındadır. Bu yağmur, nasıl yeryüzünü yıkayıp tozlardan temizliyorsa, Ramazan ayı da mü'minleri günahlardan öylece temizler.

Diğer bir anlamı da güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızmasıdır. Böyle kızgın yerde yürüyen kimsenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, zahmet ve meşakkat çeker, içi yanar. Yâhut kızgın yer ayakları yaktığı gibi Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder.

Her iki mânânın anlaşılan oruçlunun bu ayda günâhlardan arınacak olmasıdır.

Oruç'un anlamı nedir?

Oruç. İkinci fecirden başlıyarak güneşin batmasına kadar yemekten, içmekten ve cinsel münasebetten nefsi men'etmek suretiyle yapılan ibâdet.

Oruç, ibadetleri değerli kılan ihlas özelliğini en çok yansıtan bir ibadettir. Çünkü bir kışının oruçlu olup olmadığını ancak Allah ile kendisi bilir. Oruç, Yaratıcı ile kul arasındaki sevginin doruğa ulaştığı, her türlü gösteriş ve riyanın en az karıştığı kalbi bir ibadettir. Çünkü kul, oruçta Rabbi ile baş başadır

Oruçtan beklenen amacın gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kamil anlamda oruç bütün organların iştirakiyle gerçekleşir. Şöyle ki: Oruç tutan kişi mideyi yemek içmekten koruduğu gibi, dili de yalandan, gıybetten, kötü ve boş sözden uzak tutmalıdır. Göz harama bakmamalı, kusur aramamalıdır. Kulak gıybet, dedikodu ve boş sözler dinlememelidir. Gönül güzel şeyler düşünmelidir. Bilinmelidir ki, organları orucu iştirak etmeyi başaramayan kişi şeklen oruç tutmuşsa da, oruçtan beklenen gayeye bütünüyle ulaşamamış demektir.

Ramazan Kur`an ayıdır

Hz. Muhammed Ramazan günlerinde bol bol Kur'an okur, hayır ve hasenatta bulunurdu. Cebrail (as), Ramazan sonuna kadar her gece kendisine gelir ve Hz. Peygamber (sav) ona Kur'an okuyup dinletirdi. Nitekim halen günümüzde yoğun bir şekilde uygulan bu "karşılıklı okuyuş", "mukabele" geleneğimizin dayanağını oluşturur.

Ramazan ayında bize yöneltilen arınma ve istikamet kazanma çağrısına kulak vererek manevi hayatımızı iyi bir gözden geçirmeliyiz. Tıpkı vücudun zaman zaman top yekûn muayeneden geçirilmesi gibi manevi dünyamızı da gözden geçirmeliyiz. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir