İlköğretim öğrencilerinden `Bilim Şenliği`
Muş merkezde bulunan İlyas Sami İlkokulu ve Ortaokulu, TÜBİTAK işbirliği ile "Bilim Şenliği" gerçekleştirdi.
“4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı” kapsamında Muş İlyas Sami İlkokulu ve Ortaokulunda TÜBİTAK işbirliği ile “Bilim Şenliği” yapıldı.
Etkinlikte öğrenciler, matematik, fizik, kimya ve biyoloji dallarında yıl boyunca hazırladıkları projeleri sergilediler. Şenliğe, Muş İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, okul idarecileri, öğretmen, öğrenci ve öğrenci velileri katıldı.
“Günümüzde sorun yaşanan alanlarda yeni çözümler ürettiklerini gördük”
Şenlikle ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü İlci, öğrencilerin birbirinden güzel bilimsel eserler ortaya koyduğunu ve bunların daha güzel eserler ortaya koyarak geleceğimizi daha yaşanılır hale getireceklerine inandığını söyleyerek, “Öğrencilerimizin birbirinden güzel çalışmaları var. Bu çalışmalara emek ve destek veren herkesi kutluyoruz. Bunu bir kez daha gördük kırsal kesimlerdeki öğrencilerimizin de düşünebildiği, üretebildiği, yeni ünovasyon ürünlerini sergiledikleri ve günümüzde sorun yaşanan alanlarda yeni çözümler ürettiklerini gördük. Öğrencilerimiz birbirinden güzel bilimsel eserler ortaya koymuşlar. Bu da gösteriyor ki ilimizde de bilimsel projeler yapabilecek öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz hem meraklı hem de ünovatif çalışmalara ciddi manada emek veriyorlar. Bunlar bizim umudumuz, bizim ve ülkenin geleceğidir. Modern çağda da daha güzel eserler ortaya koyarak geleceğimizi daha yaşanılır, daha mükemmel hale getireceklerine olan inancımız tamdır.” diye konuştu.
“Öğrencilerin özgüvenlerinin gelişmesi ve yeni buluşlara kapı aralamak için bu projeler önemlidir”
Okul Müdürü Siracettin Koçlardan ise amaçlarının öğrencilerin teorik bilgileri kavrayıp gerçek hayattaki karşılıklarını görmeleri, ileride kendilerini daha büyük projelere hazır hissetmeleri için imkân sağlamak olduğunu belirterek, “Amacımız öğrencilerimizin ilerde daha faydalı bireyler olmalarını sağlamaktır. Hem farkındalık oluşturmak hem de öğrencilerin yeteneklerini keşfetmeleri açısından bu projeler önemlidir. Öğrencilerin özgüvenlerinin gelişmesi ve yeni buluşlara kapı aralamak için bu projeler önemlidir. Böylelikle öğrenciler daha büyük projeler için kendilerinde güven hissediyorlar.” şeklinde konuştu.
“Bu programlar bizi bilgilendiriyor, zihnimizi açıyor ve yeni şeyler öğrenmemizi sağlıyor”
Bu tür programların kendilerini geliştirdiğini ifade eden 6`ncı sınıf öğrencisi Fatma Baykal, “Bu programlar bizi bilgilendiriyor, zihnimizi açıyor ve yeni şeyler öğrenmemizi sağlıyor. Kısacası bizi geliştiriyor. Ben zamir ve sıfat kutusu yaptım. Altı çizili kelimeler zamir ise zamir kutusuna, sıfat ise sıfat kutusuna atılmasını sağlayan bir araştırma yaptım. Böylelikle zamirler ve sıfatları ayırmayı ve bunların işlevlerini öğrendim.” ifadelerini kullandı.
Atık maddeleri çöpe atmak yerine onlarla daha faydalı malzemeler yapmayı amaçladıklarını söyleyen okul öğrencilerinden Beyda Berfin Yıkın, “Bu gün etkinlik için geliştirdiğimiz ürünleri sergiledik. Amacımız bilmeyen öğrencilere görsel hafızaya dayanarak onlara yeni şeyler katmak ve atıklardan daha çok şey yapılabileceğini, atıkların çöplere atmak yerine geri dönüştürülebileceğini öğrendik. Bunları birlikte başardık.” diyerek atık maddelerin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. (Ayetullah-Tarhan - İLKHA)