• DOLAR 35.494
  • EURO 36.432
  • ALTIN 3045.52
  • ...
"İslam dünyası kendi içinde çökertilmeye çalışılıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)  tarafından, bir otelin konferans salonunda 24 farklı ülkeden gelen akademisyenlerin katılımıyla, "21'inci Yüzyılda İslam Dünyasına Stratejik Bakış Uluslararası Kongresi"nin ilk oturumu gerçekleştirildi.

Kongreye, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, kongrenin 26 oturumla tamamlanacağını ve sonrasında kongre sonuç bildirisinin kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Karadağ, "Kongremizin ana çerçevesi İslam dünyasında jeopolitik, toplum siyaset ilişkisi, ekonomi, bilim, eğitim ve teknoloji ana başlıkları oluşturmaktadır.  Kongremize Türkiye'den 59, 24 farklı ülkeden 49 kişi olmak üzere, 108 katılımcı katıldı. 26 oturumda tamamlanacak olan kongre çalışmalarında bilimsel tartışmalar yapılacaktır. Katılımcıların ortaya koyacağı görüşlerle ve yapılacak tartışmalardan sonra ortaya çıkacak kongre sonuç bildirisi gerek basın mensupları vasıtasıyla kamuoyunu ilan edilecek, gerek kongre ve üniversitemizin web sayfasında yayınlanacaktır.  Türkiye'de görev yapan yabancı misyon temsilcilerine kongrenin sonuç bildirgesi farklı dillerde gönderilecektir." dedi.

"İslam ülkeleri olarak birlik kurmamız gerekiyor"

Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, İslam ülkelerini kavmiyetçilik ve mezhepçiliğin parçaladığına dikkat çekerek, "Kavmiyetçilik, mikro milliyetçilik, üniter devlet sonrası bütün İslam ülkeleri parçalandı. Bugün Avrupa Birliği bir imparatorluktur aslında. 25 devlet ile bir araya gelmiştir. ABD yine 51 devlet ile bir araya gelen bir devlettir. Çin, Rusya onlar da aynı şekilde. Biz de İslam ülkeleri olarak bu birlikteliği kurmamız gerekiyor. Herkes kendi mikro milliyetçiliğine, mezhebine, küçük grupçuklara ayrılarak kendini dışarıda görürse bu devletleri kurmak ve bir araya gelmek çok kolay değildir. İnşallah bu sempozyum güzel fikirlerin rehberlik etmesine katkı sunacaktır. Hem ülkemize hem İslam dünyasına öncelik edecek, güzel düşüncelerin ortaya çıkması halinde bunların siyasetçilerin elinde, devlet adamlarının elinde tarihi yeniden yazacak, yeni kahramanların elinde yol işaretleri olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"İslam dünyası kendi içinden çökertilmeye çalışılıyor"

Taşyapan, "Etrafımızda büyük bir yangın var. Biz de bu yangının merkezindeyiz. Afganistan, Irak, Suriye gibi ülkelerde yaşananlar ile İslam dünyası kendi içinden çökertilmeye çalışılıyor. Bizde bunların sebeplerini iyi bir şekilde görmeli ve bu toplantılardan iyi sonuçların çıkması gerekiyor. Onun için bu toplantılar ne kadar çok olursa, burada ne kadar değerli fikirlerin sorunların gerçek özüne giderek ne kadar tahlil edilebilinirse burada da güzel sonuçların çıkacağına inanıyorum." diye konuştu.

"Kardeşlik hukuku içerisinde yürümemiz gerekirken birbirimizle kavgaya tutuştuk"

Konuşmasına, "Muhammed, Allah`ın Resûlüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler..." ayetini okuyarak başlayan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise "Bu ayet Cenab-ı Hakk'ın, Müslümanların hangi pozisyonda birbirleriyle ilişki kurması gerektiğini, hangi durumlarda bir duruş sergilemesi gerektiğini bize söylüyor. Ayet-i kerimeden hareketle Cenab-ı Hak bize Kur'an ve Peygamberini ölçü alarak hayatımıza tanzim etmemiz gerektiğini söylerken, maalesef pratikte bizler Kur'an'ın ve Peygamberimizin (sav) ötesine geçerek, meşreplerimizi, mezheplerimizi, ırkımızı ve değerlerimizi ön plana çıkardık. Birbirimizle kardeşlik hukuku içerisinde yürümemiz gerekirken, birbirimizle kavgaya tutuştuk. Kur'an-ı Kerim'in özü dışına çıktığımız için bugün İslam dünyasında kan ve gözyaşının ötesine geçemiyoruz." dedi.

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise yaptığı konuşmada Kur'an ve sünnetin esas alınması gerektiğini dile getirerek, "Üzerinde düşünmemiz gereken konular var. Akademisyenlerin çok üzerinde durması gereken bazı konular var. Kitabımız Kur'an'ın mesajı ve Hz. Peygamberin uygulamaları esas alınırsa İslam topluluklarında ne baskıcı uygulamalar olur ne otoriter yönetimler olur ne de insan onurunu zedeleyen uygulamalara yer verilir. İslam'da adalet var, adalet yönetimin en önemli ilkesidir. Orada istişare, şura var." ifadelerini kullandı.

Programda, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da bir konuşma yaparak, İslam tarihinde Müslüman devletlerden söz etti.

Yapılan konuşmalardan sonra, 21. Yüzyılda İslam Dünyasına Stratejik Bakış Uluslararası Kongresi'nin ilk oturumu gerçekleşti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir