• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3064.7
  • ...
Çatışmaların hedefi olan Kurşunlu Camii fotoğraflarla anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK`lilerin çukur kazıp, barikat kurmasını ardından meydana gelen çatışmalarda hedef olan Kurşunlu (Fatih Paşa) Camiinin dünden bugüne geldiği süreci anlatan fotoğrafları Dicle Üniversitesinde sergilendi.

Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İrfan Yıldız tarafından “Kurşunlunun Anlattıkları Fotoğraf Sergisi” adıyla düzenlenen sergiye öğrencilerin katılımı yoğun oldu.

Fatih Paşa Cami'nin 1940-2017 yılları arasındaki karelerin yer aldığı fotoğraflar, 2 gün sürecek.

Düzenlemiş olduğu resim sergisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İrfan Yıldız, sergilenen fotoğrafların çoğunluğun kendileri tarafından çekildiğini ifade etti.

Milletin kutsallarına el uzatılmaması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Yıldız, “Diyarbakır Kurşunlu Cami diğer adıyla Fatih Paşa Camii 2015-2016 yılarındaki terör olaylarında yakılmıştı. Benim caminin yakılmadan önceki durumu ile ilgili çalışmalarım vardı. Yakılmadan sonra da çalışmalar yaptık. Şu anda bu caminin restorasyonun bilim kurulundayım dolayısıyla hem olaylardan önceki hali ve olaylardan sonra yapının ne hale geldiğini göstermek amacıyla bu sergiyi açtım. Geçen yılda aynı sergiyi kongre merkezinde açmıştım. Amacımız şu: her ne olay yaşanırsa yaşansın milletin kutsalları vardır, bu kutsallara hiçbir şekilde el uzatılmaması lazım, bunlara hiçbir şekilde zarar verilmemesi lazım. Biz de verilen bu zarar konusunda gençlerimizi özelliklede üniversite öğrencilerimizi bilinçlendirmek amacıyla ve yine bu olayları zihinde canlı tutmak amacıyla bu sergiyi düzenledik. Sergi dün başladı bugünde akşama kadar devam edecek. Talep olması halinde yarında devam edecek, ondan sonra yarın akşam itibarı ile sergiyi kaldıracağız” dedi.

“Kurşunlu Cami sanat tarihi camiamızda önemli bir yapıdır”

Resim sergisini bölgedeki diğer üniversitelerde de yapmak istediğini söyleyen Yıldız, “Daha önce Ordu Üniversitesinde sergi açmam için bir teklif gelmişti gidemedim. Benim hedefim özellikle yakın üniversitelerin sanat tarihi bölümünde Mardin Artuklu Üniversitesi, Batman Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültelerinde sanat tarihi öğrencilerine yönelik bu sergiyi açmayı düşünüyorum. Çünkü Kurşunlu Cami bizim sanat tarihi camiamızda önemli bir yapıdır. Merkezi planın ilk uygulandığı yapılardan biridir ve aynı zamanda Mimar Sinan`a esin kaynağı olmuş bir yapıdır. Bir de öğrenciler çok merak ediyor, sürekli gerek sosyal medyada olsun, gerek telefonla olsun soruyorlar ‘Kurşunlu Cami yakıldı ama geriye ne kaldı, şu an ne durumdadır` diye. Bunu merak ettikleri için başka üniversitelerde de sergi açmayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Kurşunlu Camiinde meydana gelen tahribata rağmen şu anda büyük bir kısım kurtarılacak niteliktedir”

Kurşunlu Caminin restorasyon çalışmalarından bahseden Yıldız, “Şimdi Kurşunlu Camiinde Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün katkılarıyla restorasyon devam ediyor. Çok şükür Kurşunlu Camiinde meydana gelen tahribata rağmen şu anda büyük bir kısım kurtarılacak niteliktedir. Belki geriye dönüş olmayan birkaç mimarı öğemiz olacak. Bunlar ahşap kapı kanatlarımız ile minber kapısıdır. Bunları artık geri getirmek mümkün değildir. Onların dışında diğer bütün mimari ögeler özgün şekliyle tekrar hizmete sunulacaktır. Minber kapısında da çalışmalar şu an devam ediyor bilim komisyonu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz şudur:  o kapıyı eski haline döndürmek. Eğer eski haline döndürülürse de onu yan tarafta sergilenecek, yerine aynı imitasyonu yapılarak yeni bir kapı konulacak. Bizim hedefimiz düzeltilmesi yönünde. Bu tür yapılara da zarar verenlere de şu mesajı verme hedefimiz var: siz ne yaparsanız yapın biz yine eski haline getirmesini de çok iyi biliriz.” (M. Hüseyin Temel – İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir