• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Bu gece muhasebe ve ibadet gecesidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının habercisi olan ve bu gece idrak edilecek olan Berat Kandili dolayısıyla bir açıklama yapan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, “Bu gecelerin muhasebe geceleri olmasını diliyorum. Başta kendi nefsimiz olmak üzere toplum olarak ‘Biz nereden nereye geldik, nereden nereye gidiyoruz. Bu seferin zaferi nasıl elde edilir.` bunların hesabını yapmamız lazım.” tavsiyesinde bulundu.

Berat Kandili dolayısıyla İLKHA`ya konuşan Gaziantep İl Müftüsü Çelik, bu gecenin Müslümanlar için bir fırsat, bağışlanma ve yenilenme gecesi olduğunu vurguladı.

Allah`ın af ve mağfiretine nail olma manasına gelen Berat Gecesi`nin Müslümanlar için bir fırsat ve kurtuluş olduğuna dikkat çeken Çelik, asıl kurtuluşun ise ahiret hayatı olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Berat, kurtuluş; bu tür kelimeler günümüzde bizlerin içini aydınlatıyor, serinletiyor. İnşallah Rabbim gerçek kurtuluşlara erdirir. Asıl büyük kurtuluş ahireti kazanmaktır. Cenab-ı Hak, düşe kalka da olsa bizi o kazanma azminden ve gayretinden mahrum etmesin. Bu akşam Berat Kandilini idrak diyoruz. Ramazana giden yolun son istasyonu ve işaret taşı. Daha önce Regaip ve Miraç Kandili ile başlayan üç ayların yolculuğu inşallah Ramazan ayı sürecince devam edecek. Bayramla beraber zafere ulaşacak.”

"Asırlardan beri bu gecelerin bizlere verdiği müjdeler var"

Bu gecenin muhasebe ve ibadet gecesi olduğunu söyleyen Çelik, “Kandil geceleri manevi açıdan da vurgun geceleri değildir. İstediğimiz gibi yaşayalım, kendi kafamıza ve nefsaniyetimize göre har vurup harman savuralım, ondan sonra oturup Berat gecesini ve kandili bekleyelim anlayışı yanlış bir anlayış. Asırlardan beri bu gecelerin bizlere verdiği müjdeler var, bize kazandırdığı bir muhasebe anlayışı var, kendimize geliş anlayışı var. Kur`an-ı Kerim'in ifadesiyle ‘nereye gidiyoruz` anlayışı var ve bizlere aynı zamanda bunları kazandırıyor. Bu gece hocalarımız mihraplardan mümkün olduğu kadar insanımızı muhakeme yapmaya davet eder. Aslında bu gecelerin feyzi ve bereketinden bu şekilde faydalanmak lazım.” ifadelerini kullandı.

"Ahlak, güzellik ve iyilik üretme gibi sıkıntılarımız var"

 “Bu geceler tövbelerin yoğunlaştığı gecelerdir." diyen Çelik, "Tövbe demek, kendimize gelmek demektir. Tövbe kelimesinin aslı, aslına dönen demektir. Aslımız ise İslam`dır. Onun için ben bu gecelerin muhasebe geceleri olmasını diliyorum. Başta kendi nefsimiz olmak üzere toplum olarak ‘nereden nereye geldik, nereden nereye gidiyoruz, bu seferin zaferi nasıl elde edilir` bunların hesabını yapmamız lazım. Bugün İslam ümmeti olarak sıkıntılarımız var. Ahlak, güzellik ve iyilik üretme gibi sıkıntılarımız var. Peygamber efendimizin de buyurduğu gibi ‘Din muameledir` bugün bizim muamelede sıkıntılarımız var. Nefislerimiz, yakın ve acil gibi görünen kârlarımız bizi aldatıyor. Onun için bu gecelerde daha çok İslam`ın güzel ahlakını yaşama, yaşatma ve sonunda cennetle müjdelediği iyilikleri, hayırları, salih amellerimizi geliştirmeyi muhasebe etmemiz lazım. Bu konuda kendimizi bir hesaba çekmemiz lazım. Aslında fıtrat olarak herkes iyiliğin peşinde ama bunu önce kendimizden başlatmamız ve başlamamız lazım.” diye belirtti.

"Eğer biz samimi bir şekilde istersek Allah verecektir"

Bu gecenin aynı zamanda Müslümanlar için bir fırsat, bağışlanma ve yenilenme gecesi olduğunu da vurgulayan Çelik, “Berat kelimesi kurtuluş demektir. Yani suçlamalardan ve ithamlardan kurtulmak anlamındadır. Yani her beraatın arkasında bir ispat vardır. Bu kanıtlama mümin olduğumuzu, Allah`ın affını, ciddi bir şekilde mağfiretini, huzur ve kurtuluş istediğimizi, gerçekten hem bu dünya esaretinden hem de diğer dünyanın ayaklarımıza vuracağı prangalardan kurtuluş istediğimizi de davranışlarımızla, ameli salihimizle istemeliyiz. Eğer biz samimi bir şekilde istersek Allah verecektir. Biliyorsunuz ülkemiz, ülkelerimiz ve çevremiz sıkıntılı. Gerçekten kurtuluş kelimesine, iyilik üretmeye, bir tebessüm ve hoş bir seda oluşturmaya çok ciddi ihtiyacımız var. Bunu herkes başta kendi nefsini de ölçü alarak bu güzelliklerin oluşmasına dualarımızla, davranışlarımızla, koşuşturmalarımızla, ümitlerimizle ve yan yana gelişimizle katkıda bulunmamız lazım.” diye konuştu.

"Sıkıntılarımızın temel sorunu Kur`an-ı Kerim'den uzak olmamızdır"

Berat gecesinin camilerde ihya edilmesi gerektiğini ve tüm Müslümanları da camilerde düzenlenecek programlara davet eden Çelik, “Bu gecenin ümidi ve heyecanı inşallah camilerimize yansıyacaktır. Ben bütün kardeşlerimizin ibadetlerinin, zikirlerinin ve dualarının Allah katında makbul olmasını niyaz ediyorum. Bu gece başta muhasebe yapıp Kur`an-ı Kerim ile iştigal etmek daha efdaldir. Zaten bizim bütün amellerimizin başı Kur`an-ı Kerim'dir. Sıkıntılarımızın temel sorunu da Kur`an-ı Kerim'den uzak olmamızdır. Kur'an ahlakı ile ahlaklanmak için Kur`an-ı Kerim'i okuyup anlamaya çalışmak lazım. Bu gecenin en güzel ibadeti budur.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir