Kırklar Dağı'ndaki yapılanların kaldırılmamasına tepki
Kırklar Dağı'nda yapılan konutların yıkılmamasına tepki gösteren STK temsilcileri, oradaki yapıların yıkılması ve halka açılması gerektiğini söylediler.
Kırklar Dağı'nda yapılan konutların yıkılmamasına tepki gösteren Diyarbakır Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikut, bir an önce oradaki büyük yapıların yıkılması ve Kırklar Dağı'nın da mesire alanı olarak halka açık olması gerektiğini belirtti.
Diyarbakır'ın tarihi ve doğal tabiat mesire alanlarından olan Kırklar Dağı, kentin kültürel ve sosyal yaşamında derin izler bırakmış, türkülere mal olmuş ve sosyal yaşamın en önemli mekânlarından biridir.
Tarihi 10 Gözlü Köprüsü üstünde bulunan, Surlar ve Hevsel Bahçeleri'ne bakan Kırkalar Dağı'na inşa edilen konutlar kenttin tarihi dokusunu bozuyor.
Diyarbakır'ın tarihi yerlerine pek önem verilmediğini ve hor kullanıldığına dikkat çeken İdikut, "Geçmiş medeniyetler Diyarbakır'da bazı yapılar bıraktı. Tarihi Surlar, Ulu Cami gibi çok kadım yapılarda var. Maalesef son 100 yılda Diyarbakır değerleri olan bu yapılara çok önem verilmemiş ve tahrif edilmiş ve hor kullanılmıştır. 15 yıl içerisinde yapıların tadilat görmesi, Diyarbakır Sur içerisinin restore edilmesine başlanması, Sur ve çevresinin tamamen sit alanı olarak ilan edilmesi sevindiricidir. Diyarbakır'ın '10 gözlü' dediğimiz Kırklar Dağı bölgesinde üstünde çok kötü bir tablo görmekteyiz. Halkın tepki göstermesine rağmen oralarda kötü yapılar dikildi. O yapılar musibet olarak orada kalmıştır." dedi.
Kırklar Dağı'ndaki yapıların kentin siluetini bozan yapılarının kaldırılması gerektiğini vurgulayan İdikut, "Son 40-50 yılla beraber oluşan bu siyasi olaylar hem Diyarbakır'ın ekonomisini çökertmiş hem de bölgede güvenliğin olmayışı insanların bu bölgeyi ziyaretini engellemiştir. Ümit verici olay şudur, son 10 yılda artık Diyarbakır kendi ayakları üzerinde ekonomisiyle ve turizmiyle yavaş yavaş canlanmasıyla insanlar, bu bölgeye akın akın gelmeye başladı. Diyarbakır siluetini bozan o yapının bir an önce yıkılmasına karar verilmesi gerekiyor. Devlet büyüklerimiz de zaten buranın restorasyonuna ciddi destek veriyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın sahabe şehri olan bu memleketin imar edilmesi, restore edilmesi, şehri siluetini bozan yapıların muhakkak yıkılması ve eski kadim dönemine dönüştürülmesi noktasında sürekli teşvik etiğini biliyoruz. Bu noktada müteşekkiriz." şeklinde konuştu.
İdikut son olarak, Diyarbakır'ın sıkıntılar çektiğini ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda kalkınmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. (Emrah Deniz, Abdurrahman Tetik-İLKHA)