Dağların yüksek kesimlerinden toplanan mantar cep yakıyor
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek kesimlerde ilkbahar mevsiminde doğal olarak yetişen ve halkın beğeniyle tükettiği yerli mantarlar, fiyatıyla cep yakıyor.
Bitlis’in yüksek kesimlerinde ilkbahar mevsiminde doğal olarak yetişen mantarlar, bir yandan işsizlerin geçim kaynağı olurken, fiyatıyla da cep yakıyor.
Özellik yağışlı havaların hakim olduğu günlerde ve karın eridiği yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen mantarın fiyatı kırmızı et fiyatını geçerken, faydası ise saymakla bitmiyor.
Mantar toplamak için kilometrelerce yol almak zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlardan Kadri Yiğin, “Mantar, oçkun, çırış ve benzeri doğal yetişen bitkiler bizim geçim kaynağımızdır. Mantar toplamak için kilometrelerce yol almak zorundayız. Çünkü mantar bitkisi her zaman ve her yerde yetişmiyor. Mantarın yetiştiği belli bir zaman dilimi var. İlkbahar mevsiminde, karların eridiği yüksek kesimlerde doğal olarak yetişiyor. Yağmurun bol olduğu zamanlarda yetişiyor. Her bölgede de yetişmiyor. Onun için mantar bitkisine denk gelip toplamak biraz da nasip işidir. Bazen gidip hiç getirmeden dönüyoruz, bazen de az da olsa toplayıp getiriyoruz.” dedi.
Yiğin, halkın rağbet etiği mantar bitkisinin fazla bulunmaması nedeniyle fiyatının 40-50 TL arasında değiştiğini belirtti.
Mantarın faydaları
Vitamin bakımından zengin olan mantarlar, içerisinde B gurubu vitaminleri, A vitamini, K ve D vitamini içeriyor. Özelikle mantarların içermiş olduğu kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır mineral özelikleriyle, kansızlığı, kalp damar rahatsızlıklarını, tansiyon yüksekliğini, inme, astım, romatizmal hastalıklara yakalanma tehlikesini, migreni, diş çürüklerini ve kemik erimesini önler vücudun bağışıklığını güçlendirir. Aynı zamanda mantar, hem vitamin hem de mineral içeriğiyle yaşlılığı geciktirir. Beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi kronik hastalıklardan koruduğu da bilinen faydaları arasında. (İLKHA)