Van'da TUŞMEK Projesi'nin açılışı yapıldı
Tuşba Belediyesi tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sunmuş olduğu Tuşba Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi'nin açılışı gerçekleşti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı'nın açmış olduğu " Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı" kapsamında yürütülen TUŞMEK Projesinin açılık programı gerçekleşti.
Açılış programına Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatör Vekili İbrahim Başak, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, STK temsilcileri ve kadınlar katıldı.
Programda açılış konuşmasını yapan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, TUŞMEK Projesi'nin tanıtımını yaptı.
2014 yılından bu yana sundukları projenin hayata geçirilmesi için boş durmadıklarını dile getiren Özgökçe, "2014 yılında bu projemiz sunulduktan sonra bugüne kadar TUŞMEK çerçevesinde boş durmadık. Çünkü zaman çok çabuk geçiyor ve insanlarımız bizden iş bekliyor özellikle de sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 'İstihdam seferberliği' ilan etmişti. Tuşba Belediyesi olarak 2014-2015-2016 ve 2017 yıllarında 'İstihdama Yönelik Meslek Edindirme Eğitim Projesi' kapsamında ‘TUŞMEK’ Sanat ve Meslek Edindirme Kurs Merkezleri’nin açılışları gerçekleştirdik. Ve Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur iş birliğiyle 'İstihdama Yönelik Meslek Edindirme Eğitim Projesi' kapsamında TUŞMEK projesini hayata geçirdik." diye konuştu.
"3 bin kursiyer TUŞMEK kapsamında eğitim görmüştür"
35 noktada açılan kurslarda 3 bin kursiyerin eğitimi gördüğünü söyleyen Özgökçe, "5 ayrı noktada hizmet veren meslek edindirme kurslarına ortalama 125 kursiyer katılmakta ve kursiyerler hafta içi 5 gün kursa devam ederek günlük 20-25 TL ücret almaktadır. Bu şekilde 2014 yılından beri 35 kurs ile yaklaşık 3 bin kursiyer TUŞMEK kapsamında eğitim görmüştür. Açılan meslek edindirme kurslarında; el sanatları, kilim, kadın giysileri, evde bakım ve çocuk gelişimi alanlarında eğitimler verilmektedir. Van Halk Eğitim Merkezi’nden gelen uzman eğitmenlerce verilen eğitim kursları ortalama 5 ay sürmektedir." şeklinde konuştu.
"Bu kurslarımızı geliştirip yaygınlaştıracağız"
Sosyal belediyecilik anlamında çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Özgökçe, "Artık Tuşba’da herkes kendi mesleğinin erbabı olacak hem aile ekonomisine katkıda bulunacak hem de mesleklerini en iyi şekilde icra edeceklerdir. Kadınlarımız için projelerimiz bunlarla sınırlı kalmadı. Bildiğiniz gibi Tuşba Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte ‘Anne Üniversitesi’ projemizi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında annelerimiz üniversiteli oldu." dedi.
Okuma-yazma ve sosyal aktivite olarak birçok eğitim verdiklerini dile getiren Özgökçe, "Meslek edindirmek, istihdam oluşturmak, ev ekonomisine katkı sağlamak hayat kalitesini yükseltmek amacıyla el sanatları, giyim, kilim, çocuk gelişimi kursları verilmektedir. Ayrıca okuma-yazma kursları, Kur-an’ı Kerim öğretme, dil eğitimleri (İngilizce, Arapça, Farsça, Kürtçe, Rusça, işaret Dili) ve bunları yanı sıra sosyal aktivite olarak da tekvando, masa tenisi, yüzme, ebru, hat kursları verilmektedir. Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü eğitimlerin verdiği merkez sayısını her geçen gün artırarak halka hizmet alanını genişletmektedir." şeklinde konuştu.
Projenin toplam bütçesi 208 bin 240 Euro
Yürütülen projelerin toplam bütçesini açıklayan Özgökçe, "Tuşba Belediyemiz tarafından yürütülen projenin toplam bütçesi 208 bin 240,73 Euro olup, bu tutarın 12 bin 900 Euro’luk kısmı Tuşba Belediyesi’nin eş finansman katkısıdır. Van’da dezavantajlı kişilerin girişimci olmalarını sağlayarak istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve işgücü piyasasına girmelerini desteklemek amaçlanmaktadır. Proje kapsamında öncelikli olarak Tuşba ilçesinde kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması, ihtiyaç duyulan tekstil ile unlu mamullerinin hazırlanması ve aşçılık eğitimi alanlarında 100 kadını ara eleman olarak yetiştirmek ve 50 kadına ise girişimcilik eğitimi vermek, bunun yanında kadınlara girişimci olma imkanı sunmak amaçlanmaktadır." ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından TUŞMEK Projesi Koordinatörü Ümit Şalem'in yaptığı sunumla devam eden program, kurdele kesimi ile sona erdi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)