• DOLAR 32.444
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2441.401
  • ...
"Deprem öldürmez bina öldürür"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Afet ve Acil Durum Müdürü Boğatekin, 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin 14'üncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

2003 deprem afetinde onlarca vatandaşın hayatını kaybettiğini ve yüzlerce vatandaşın yaralandığını hatırlatan Boğatekin, 1 Mayıs`ın Bingöl halkının yaşadığı ve unutmadığı acılardan biri olduğunu söyledi.

Boğatekin, “1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl`de meydana gelen deprem afeti sonunda onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yüzlerce vatandaşımız da yaralanmış ve çok sayıda bina yıkılmış, birçok ocağımıza ateş düşmüştür. Halkımızın yaşadığı ve unutamadığı büyük acılardan biri olan 1 Mayıs 2003 depremi bu yüzden zihinlerimizdeki tazeliğini hâlen korumaktadır, bundan dolayı her 1 Mayıs günü halkımıza 2003 yılında yaşanılan büyük depremi hatırlamaktadırlar.” dedi.

"Bingöl 1. Dereceden deprem bölgesi olması nedeniyle tarih boyunca defalarca yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalmış, binlerce insan yaşamını yitirmiştir." diyen Boğatekin, “Bu yüzden Bingöl ‘Deprem Şehri` olarak anılmıştır. Bunca olumsuzluğa rağmen halkımız umutsuzluğa düşmemiş, tekrar hayata tutunmuş hem şehrine hem ülkesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmaya, şehri canlandıracak projeler üretmeye devam etmiştir. Bingöl halkı devletimizin son yıllarda hayata geçirmiş olduğu 'Kentsel Dönüşüm Yasası' ile eskimiş, çürümüş evlerini yıkarak yerine yepyeni, sağlam ve depreme dayanıklı evler-binalar yapmaktadırlar. Bu şekilde şehrimiz imar, inşa ve ihya açısından son yıllarda modern bir kent görünümüne kavuşmuştur.” ifadelerini kullandı.

Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü olarak her ay okullarda ve kamu kurumlarında afet bilinci eğitimi verdiklerini söyleyen Boğatekin, “Bu konuda özellikle de yapılacak binaların üzerinde durmak gerekir, bir sloganımız var ‘deprem öldürmez bina öldürür` diyoruz. Çünkü dünyanın bazı gelişmiş ülkelerinde görüyoruz, büyük depremler yaşanılmasına karşın sağlam yapılar sayesinde binalar yıkılmamakta ve insan hayatı tehlikeye girmemektedir. Bingöl ilimiz daha çok alüvyon topraklardan oluşmuştur, bu nedenle imara açılan yeni yerleşim bölgelerinin zemin etütleri sağlıklı bir şekilde yapıldıktan sonra üzerinde depreme dayanaklı sağlam binalar inşa edilmelidir. Mesela Japonya dünyanın deprem yönünden en tehlikeli ülkelerindendir, Japonya da binalar daha çok zemin yönünden bölgenin en sağlam olan yapılır, böylece depreme karşı daha korunaklı bir kentleşme oluşuyor. Bunu her platformda söylüyoruz, yapılacak binaların kazanç odaklı değil insan odaklı yapılması gerekir." diye konuştu.

Olası depreme karşı bilinçli olunmasını gerektiğini ifade eden Boğatekin, “Bingöl birinci dereceden deprem kuşağında yer alan bir ilimiz. Bu yüzden halkımızın depreme karşı bilinçli olması için biz üzerimize düşen görevi çeşitli eğitim-seminer-tatbikatlar ile yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir daha böyle acılar yaşamamak için önemli olan afetler öncesi tedbirlerimizi önceden almaktır. Geçmişten ders çıkarmalıyız, yaşadığımız acıların tekrarlanması için afet öncesi tedbirlerimizi almak zorundayız. Deprem bölgesinin merkezinde bulunan ilimizde yıkılması gereken binalar yıkılarak yerine depreme dayanıklı sağlam binalar yapılmalı ve yeni yapılacak binalar mutlaka fay hatlarına uzak ve zemini sağlam olan arazilere inşa edilmesi gerekir. Böylelikle, olası bir depremde, vatandaşlarımızın can güvenliğinin önlemi alınmış olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle 14 yıl önce 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi`nde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Aziz halkımızın bir daha böyle acılar yaşamamasını Allah`tan diliyorum.” şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere, 1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl`de meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremde 174 kişi hayatını kaybetmiş, 520 kişi de yaralanmıştı.(İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir