• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yeni kimlik kartları için son başvuru tarihi ne zaman?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları için başvurular Türkiye genelinde 2 Ocak'ta başlamıştı.

10 yıllık kullanım ömrüne sahip kimlik kartları için başvurular devam ediyor. İçişleri Bakanlığı ilk zamanlarda yaşanan yoğun ilgi dolayısıyla açıklama yapmıştı.

"Alo 199" hattından randevu alınmadan ilçe nüfus müdürlüklerine gidilerek başvuruda bulunulmasının yoğunluklara ve uzun bekleme sürelerine neden olduğunun belirtildiği açıklamada, mevcut nüfus cüzdanlarının geçerliliği ve değiştirilmesine ilişkin herhangi bir süre sınırlaması bulunmadığı kaydedildi.

Mevcut nüfus cüzdanları yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli

Vatandaşların elinde var olan nüfus cüzdanlarının, yeni kimlik kartlarıyla değiştirilinceye kadar geçerli olduğu vurgulanmıştı.

Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılmayacak durumda olması gibi değiştirilmesi zorunlu haller nedeniyle yapılan kimlik başvurularında "Geçici Kimlik Belgesi" düzenleniyor.

Yeni kimlik kartlarının özellikleri

E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri ve benzeri) kimlik kartı ile erişilebiliyor.

Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca, elektronik imza olarak da kullanılabiliyor.

Başvurular nasıl yapılır?

Kimlik kartı başvurusu https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden ya da "Alo 199" hattı aracılığıyla randevu alınarak yapılabiliyor. Ayrıca randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, Türkiye dışında ise dış temsilciliklere başvuru yapılabiliyor.

İlk defa kimlik kartı başvurusu nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlık tarafından düzenlenen talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğrafla yapılıyor.

15 yaşını tamamlamış olanların şahsen son 6 ay içerisinde, ön cepheden çekilmiş (arka fon renginin beyaz, alın, yüz ve çenenin açık olduğu) bir adet biyometrik fotoğraf ile başvurması gerekiyor.

Başvuru sahiplerinin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi ve biyometrik verileri alınır. 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf zorunlu olmamakla birlikte talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartının fotoğraflı olarak düzenlenebilmesi mümkün. Başvuru sırasında vatandaşlara T.C kimlik kartlarının PIN kodlarını içeren kapalı bir zarf teslim ediliyor.

Kimlik kartı ücretleri

Yeni kimlik kartı çıkarma bedeli 16 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir. Türkiye içinde 30 gün, Türkiye dışında ise 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak kimlik kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedel alınmıyor.

Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi halinde herhangi bir nüfus müdürlüğü tarafından kimliğini ispata yarayacak 10 gün geçerli "Geçici Kimlik Belgesi" düzenlenerek ilgiliye teslim ediliyor.

Kimlik kartı kişinin başvurusu sırasında adrese PTT aracılığıyla gönderiliyor. Beyan ettiği adrese teslim edilmeyen kartlar ise başvuru sırasında belirtilen nüfus müdürlüklerine gönderiliyor.

Bir ay içinde teslim alınmayan kartlar imha ediliyor

Bir ay içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne iade ediliyor.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında suç duyurusu!

Biyometrik verilerin karşılaştırılması sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları anlaşılan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. (Hamza Adiyaman-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir