• DOLAR 35.466
  • EURO 36.635
  • ALTIN 3078.83
  • ...
İtirafçı albay: Kod adımı benden sorumlu şahıs verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde tutuklanan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen eski Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş, etkin pişmanlıktan yararlandı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde bir kez daha ifadesi alınan Keleş, itiraflarda bulundu.

Örgütle, 1988 yılında lise son sınıftayken tanıştığını anlatan Keleş, “Hataylı arkadaşım tarafından ders çalışmak amacıyla bir eve çağrıldım. Eve gittiğimde cemaat evi olduğunu öğrendim. Evde ‘Medet` kod isminde matematik öğretmeni vardı ve bu evden sorumluydu. Bu eve gitmemdeki amaç ders çalışmak ve üniversiteye hazırlanmaktı. Okul bitene kadar ara ara bu eve gittim” dedi.

'KOD ADI CENK...'

1989`da üniversite sınavına girdiğini ve BursaUludağ Üniversitesi Kimya Bölümü ile Ankara Kara Harp Okulunu kazandığını ifade eden Keleş, şunları anlattı:  “Mezuniyetime müteakip 4 yıl boyunca cemaatle irtibatım olmamıştır. İstanbul Jandarma İkmal Merkezinde görevimin bitmesinin sonuna doğru evime ‘Süleyman` kod adlı bir şahıs geldi. Bana, ‘Yaklaşık 4 yıldır cemaatle irtibatınız kesilmiş, sizinle tekrar görüşmek istiyoruz` dedi. Bu şahısla bir iki defa görüştüm. Daha sonra, 1997`de Hakkari İl Jandarma Komutanlığına atandım. Burada 2 yıl boyunca ‘Vedat` kod isimli bir öğretmenle görüştüm. Daha sonra Manisa, İzmir, İstanbul ve Kars Kağızman ilçesindeki görev sürelerimce, benden sorumlu olan, ‘Hakan` kod adlı öğretmen, ‘Kemal` kod adlı şahıs ve ‘Hasan` kod adlı uzman doktor ve ‘Sinan` kod adlı öğretmenle tanıştım. Bunlarla görüşmelerimiz genelde çay içme ve sohbet şeklinde olurdu. Ben akademi öğrencisiyken 2004-2006 yılları arasında ‘Hasan` kod adlı benden sorumlu şahıs bana ‘Cenk` kod adını verdi. 2007 yılında Batman Jandarma Bölge Komutanlığı Harekat Asayiş Şube Müdürlüğüne atandım. Kars`ta benden sorumlu olan ‘Sinan` kod kişi beni ‘Fatih` kod isimli öğretmenle tanıştırdı. 2010`da Batman`dan İstanbul Harp Akademileri Komutanlığı Kara Harp Akademisine öğretim elemanı olarak tayin olunca ‘Fatih` beni ‘Ahmet` kod adlı hukukçu olduğunu öğrendiğim kişi ile tanıştırdı. Bu kişi ile 6-7 defa Bahçelievler`deki evinde görüştük. 2012`de Ankara Jandarma Genel Komutanlığına tayin oldum. ‘Ahmet` kod adlı şahıs, ‘Ekrem` kod adlı öğretmenle tanıştırdı beni. Bu kişi ile Ziraat Mahallesi`ndeki evinde 2 yıl boyunca 8-10 defa görüştük.”

WHATSAPP GÖRÜNÜMLÜ PROGRAM KULLANDIK

2014 yılında Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığına tayin olduğunu ve “Ekrem” kod isimli şahsın, kendisini “Tekin” kod isimli öğretmenle tanıştırdığına dikkat çeken Keleş, şu ifadelerde bulundu:  “Diyarbakır`da benimle bu kişinin ilgileneceğini söyledi. ‘Tekin` ile bir yıllık zamanda 75 Metrelik Yol`un arka tarafında bulunan evinde 3-4 defa görüştük. 2014 yılı sonlarında Tekin`den uygun yolla bir telefon almasını istedim. Tekin bana bir telefon aldı ve hattımı taktım. Bu telefon karşılığında bir miktar para verdiğimi hatırlıyorum. ‘Tekin` bana, ‘Sana aldığım telefonda bir program yüklü. Artık bu programdan mesajlaşabiliriz` dedi. Adını hatırlamadığım programda sadece kendisi ekliydi. Bu program 1-2 ay kadar yüklü kaldı. Normal muhabbet şeklinde görüşmeler yaptık. Bu programın ‘ByLock` olmadığını düşünüyorum. Basından gördüğüm ‘ByLock` ara yüzünü mesajlaşırken telefonumda hiç görmedim. 2015 başlarında ‘Tekin` bana içinde hat olan tablet verdi. Bunu 8-10 ay kullandım ve kullandığım sürece bu programdan görüştük.”

'SUBAYLARIN İLİŞKİLERİNİ SORARDI'

“Tekin” kod adlı şahıs ile bir görüşmelerinde kendi bilgisayarından açtığı “Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı personel isim listesinde” bulunan subaylara ilişkin sorular sorduğuna işaret eden Keleş, şunları kaydetti:  “Şu subay nasıldır, çalışkan biri mi, namaz kılar mı şeklinde sorular sorardı. Ben de bildiklerimi söyledim. 2015 Haziran-Temmuz aylarında ‘Tekin` beni ‘Saffet` kod adlı Karadeniz aksanlı bir şahıs ile tanıştırdı. Bana bundan sonra bu şahsın benimle ilgileneceğini ve kendisinin olmayacağını söyledi. Tableti etkin kullanmadığım ve kendimce gerek olmadığını düşündüğümden kendisine verdim. ‘Saffet` ile bir defa 75 Metrelik Yol`a bakan evinde görüştük. 2015 Eylül ayı içerisinde Ankara`da izinli olduğum bir zamanda Cevizlidere`de kime ait olmadığım bir evde ‘Ekrem` ve ‘Saffet` ile birlikte görüştüm. Daha sonra ‘Saffet` ile bir irtibatım olmadı. Ancak 15 Temmuz darbe kalkışması olarak adlandırılan gecede beni personelim vasıtasıyla aradı.”

İÇKİ İÇİLMESİ GEREKEN ORTAMDA İÇİN...

Terör örgütünün mensuplarına talimatlar verdiğine ifadesinde yer veren Keleş, şunları söyledi:  “Cemaat abileri tarafından cemaate meyilli personelin işinde başarılı olması, özveri ile çalışması, astları tarafından sevilmesi, üstleri ile iyi geçinmesi istenirdi. Cemaat içerisinde bulunan her askeri personelin en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmesi, bu vesile ile yüksek lisans, doktora yapması, yabancı dil istenilen görevlerde önceliği kazanması istenirdi. Alt rütbedeki bana bağlı olan personel ile yapılan sohbetlerde, benim hakkında eleştiri varsa veya bu personel benim hakkımda bir söylemde bulunmuşsa bunu bana iletirlerdi. TSK içerisinde yapılan herhangi bir etkinlik sırasında içki içilmesi gereken bir ortam oluşursa, tedbiren az miktarda içki içilmesi gerektiğini, bunun bin sıkıntı oluşturmayacağı söylenirdi. Cemaat ehli personelin ve eşlerinin, her zaman örnek teşkil edecek şekilde, düzgün ve temiz giyinmesi tavsiye edilirdi Açık veya kapalı giyinme konusunda eşlere yaptırımda bulunmazlardı. Davranış olarak da yine örnek teşkil edecek şekilde hareket edilmesi istenirdi. Oruç konusu personelin kendisine bırakılır, ‘İçinde bulunduğunuz şartlara göre hareket edin` denirdi.”

TELEFON VERİLDİ

Gülen grubu içerisinde bulunan kişilerin hiçbir şekilde bunu dile getirmediğini vurgulayan Keleş, “Cemaat içerisinde olduğunu öğrendiğini gerek rütbedaşı gerek personele kendisinin de bu cemaat içerisinde olduğunu hissettirecek bir davranışta ya da söylemde bulunulmaması istenirdi. Tedbir amaçlı gerek içki içen gerekse İslam dinine yakışmayacak davranışlarda bulunan personel ile arkadaşlıklar kurulması istenir, bu şekilde dışarıdan gözlemlendiğinde cemaat ehli birinin onlara yakın intiba oluşturması tavsiye edilirdi. Bir ilden başka bir ile tayini çıkan ve hizmetten olan TSK personeli bulunduğu ilden ilişik kesmeden önce gideceği ildeki kendisinden sorumlu olacak abi ile gelir, tanıştırılır, atandığı ile gideceği tarih belirlenir, o tarihte bir yer ve mevki verilir, o mevkiye gelinip, beklenerek, buluşmanın gerçekleşmesi sağlanırdı. Hizmette olan jandarma personeline görev yaptığı ilde, içine simkart takılmış, rehberine sadece kendisinden sorumlu olan abinin numarası kaydedilmiş, aktif hale getirilmiş bir telefon verilirdi. Bu telefon ile sadece o abi ile görüşme yapılırdı. Atama döneminde yeni görev yerinden gelen ve personelin kendisinden sorumlu olan yeni abi ile tanışma maksatlı gerçekleştirilen buluşmada eski abi ile görüşme yapılmak için verilen telefon yine eski abiye iade edilir, bunu yerine yeri görev yapılacak ilde kendisinden sorumlu olacak abinin numarasının kayıtlı olduğu aktif hale getirilmiş yeni telefon verilirdi. Sohbete gidilirken eş, dost, akraba ve iş görüşmelerini sağladığımız telefonumuzun eve bırakılması tavsiye edilirdi. Ben daha önceki görev yaptığım yerlerde gerek rütbem gerekse de sorumluluğumdan dolayı bu tavsiyeleri uyguluyordum. Ancak Diyarbakır ilinde İl Jandarma Komutanlığı görevini yürüttüğümden, sorumluluğum arttığından il erkanı ile meydana gelen olaylardan dolayı sürekli irtibatlı olmam gerektiğinden telefonu evde bırakma konusunu yerine getiremedim.”

KAYNAK: İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir