• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İran`dan ABD`ye `terör` cevabı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan, ABD`li mevkidaşı Jim Mattis`e mektup gönderdi. Washington`u kovboy döneminin bittiğinin farkına varmaya çağıran Dahkan, yalan gerekçeler ve suçlamalarla hiçbir ülkeye müdahale yapılamayacağını söyledi.

İran`lı yetkili, asıl ABD`nin Suriye ve Irak`taki ‘teröristleri` desteklediğini ve bunların ABD üretimi silahlarla savaştığını ifade etti.

Washington`un Tahran`ı terörü desteklemekle suçlamasının bir dezenformasyon olduğunu savunan Dahkan, gerçeğin tam tersinin olduğunu söyledi.

Zarif: Tillerson`un açıklamaları bir propaganda

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif`ten de Tillerson`a tepki geldi. Zarif, ABD`li mevkidaşının sözlerini ‘gerçeği yansıtmayan bir propaganda` olarak nitelendirdi.

Zarif, Washington`un nükleer anlaşmasını gözden geçirmeden önce onun yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Zarif, Washington`un Tahran`a suçlamalar yöneltmesinin, kendisini yükümlülüklerinden kurtarmayacağını ifade etti.

Tillerson: İran`ın tüm tehlikeleri göz önünde bulundurulmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Salı günü açıkladığı İran`a yönelik politika revizyonunun sadece Tahran`ın nükleer anlaşmasına bağlılığını test etmekle sınırlı kalmayacağını, İran'ın ABD'nin çıkarlarıyla çelişen, Suriye Irak, Yemen ve Lübnan`da başta olmak üzere bölgedeki politikasını da göz önünde bulunduracağını belirtti.

Tillerson`un açıklaması, Suudi Arabistan`ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis`in sözlerini teyit eder nitelikte. Mattis, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yemen`deki krizi sona erdirmek için İran`ın bölgede istikrarsızlaştırıcı etkisinin aşılması gerektiğini savunmuştu.

Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump`ın ‘nükleer anlaşma kapsamında İran`a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ABD`nin ulusal güvenliği açısından hayati önem taşıyıp taşımadığı yönünde bir değerlendirme yapılmasını istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, ‘Kapsamlı bir İran politikası, İran`ın teşkil ettiği tüm tehlikeleri göz önünde bulundurmalı… Belli ki bu tehlikeler de çok fazla` dedi.

Tillerson İran ile varılan nükleer anlaşmasının İran`ı nükleer silahsız bırakma hedefini gerçekleştirmediğini ve sadece bu hedefi ertelediğini savundu.

Trump Yönetimi`nin nükleer anlaşmasından vazgeçmesi olası bir ihtimal olmasa da Tillerson iki kez Tahran`ın denetimsiz kaldığı hâlde Kuzey Kore gibi bir tehlikeye evrilebileceği uyarısını yapmıştı.

Nükleer kapasitesi dışında İran`ın teşkil ettiği tehlikenin göz ardı edildiğini söyleyen Tillerson, bu yanlış yaklaşımın aynısının Kuzey Kore`yle durumu bu noktaya getirdiğini ifade etti.

"Tahran`ın terör faaliyetleri yürüttüğü endişesi hâlâ var"

Salı günü açıklanan ve Tillerson`un ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan`a yazdığı belirlenen bir mektupta, ABD`li Bakan, İran`ın 2015`te P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşması yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak Tahran`ın ‘terör` faaliyetlerini desteklediğine dair hâlâ endişelerin olduğunu belirtmişti.

Obama döneminde İran ile varılan nükleer anlaşması, Tahran`ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında ona uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması ön görülmüştü.

Obama,  daha önce İran`a yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde bir karar imzalamıştı. Trump, mayıs ayında bu uygulamanın devam etmesi ya da aksi yönde bir karar vermesi gerekiyor.

Trump, başkanlık yarışı sırasında İran ile imzalanan anlaşmayı ‘ müzakere edilen en kötü anlaşma` olarak nitelemişti. Beyaz Saray`a geldiği takdirde bu anlaşmayı yeniden gözden geçireceği sözünü vermişti.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir