Diyarbakırlılar referandum sonucunu değerlendirdi
Referandumun sonuçlarını değerlendiren Diyarbakırlılar, hükümetin daha çok güçlendiğini ve başta işsizlik sorunun çözümü olmak üzere toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesini, huzur ve adalet istediklerini dile getirdiler.
'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni getiren "Anayasa Değişiklikleri Halkoylaması" sonucunu İLKHA`ya değerlendiren Diyarbakırlılar, hükümetten başta işsizlik sorununu çözmesini ve artık toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Geleceğe umutla bakmak istediklerini belirten Diyarbakırlılar, zor bir süreçten geçildiğini, bunu aşmak için de herkesin elinden geleni yapmasını istediler.
Referandum sonucunun hayırlı olması temennisinde bulunan Yusuf Ziya Öz, öncelikle Diyarbakır`daki işsizlik sorunun köklü bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Yetkililerden talebimiz buraya bir iş sahası yapmaları. Çünkü burası büyük bir şehir ve gençlerimiz de boştur, kahvehane köşelerindedir. İş sahası açıldığı zaman olayların yüzdesi de düşer. Yani şimdi Diyarbakır ile İzmit`i karşılaştırdığımız zaman orda hadiseler yüzde 10 ise burada yüzde 90`dır. Neden? işsizlikten dolayı. Bugün burada iş sahası açılırsa adam akşam alır ekmeğini gider evinde oturur, hiçbir olaya karışmaz. En büyük sorun işsizlik bu yöre için, devletten bu yöreye yatırım yapmasını istiyoruz. Gençlerimiz boş kalmasın, kahvehane köşelerinde olmasın. Bizim devletten beklediğimiz büyük fabrikaların yapılmasıdır. Burası bir sürü fabrikanın yapılmaya müsait olduğu bir yerdir. Çünkü tarım olsun, hayvancılık olsun zengin bir memlekete sahibiz. Onun için refah ve mutluluk istiyoruz.” dedi.
Referandum sürecinde oluşan kutuplaşmanın sona ermesini isteyen Mehmet Yusuf Korkut da işsizliğin ve şiddetin son bulmasını istedi.
“Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomik sıkıntı ve şiddet altındadır”
Diyarbakır için yeni projelerin yapılması gerektiğine vurgu yapan Korkut, “Bu referandum sürecinde toplumda çok büyük bir kutuplaşma oldu ‘evet`çi ve ‘hayır`cı diye. Mesela bir mahalle diğer mahalleye düşman oldu. Tabi halkın bu referandumdan sonra yetkililerden bir ekonomik beklentisi olacak. Bugün Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomik sıkıntı ve şiddet altındadır. Yani görünen köy kılavuz istemez. İşsizlik desen burada var, şiddet olayların sonlanması lazım ama olmuyor, bilmiyorum neden sonlanmıyor. ‘Evet` oyu veren de ‘hayır` oyu verenlerin de aslında istediği aynı şeydir. Yani 40 senedir diyoruz barış, huzur, güven, istikrar. Maalesef kimse bir şey yapmıyor.” ifadelerini kullandı.
İlyas Aykan isimli amca, fazla konuşmayacağını belirterek, özellikle huzur istediğini belirtti. Aykan, “Taleplerimiz ülkemizde istikrar olsun, yani terör bitsin. Görüyorsun memleketimizi, eskiden buralara gelemiyorduk, bu terörün yüzünden buralara gelemiyorduk. Allah`a şükürler şimdi geziyoruz, memleketimiz güzel. Şu güzelliğe bakın, bir arkadaş gördüm orda diyor ki ‘Yav burası Urfa`yı geçecek.` Burada 17 tane sahabe var Allaha şükür olsun.” diye konuştu.
"Bölgedeki dinamiklerin görülmesini istiyoruz"
Kayahan Tekin ise bölgedeki farklı dinamiklerinin görülmesi gerektiğini, bölgenin tek temsilcisinin HDP olmadığının ifade ederek, şöyle konuştu:
“Özellikle bölgemiz için konuşmak istiyorum, bölgemizin dinamiklerinin artık görülmesini istiyoruz. Bölgenin tek temsilcisinin HDP olmadığını mesela görülmesini istiyoruz. Bölge dinamikleri zaten kendini göstermiş yeterince. Bu şekilde insanlarının görüşlerine değer verilmesini, onların görüşlerinin de alınmasını istiyoruz. Buradaki mustazaf, mazlum Müslümanların görüşlerinin dile getirilmesini istiyoruz. Bunların görüşlerinin değerlendirilmesini istiyoruz. Onlar bizim için çok değerlidir, bölgede zaten faaliyetleri malumdur. Yıllardır zaten baskı altında tutulmuşlar. En azından bu dinamiklerin artık görülmesini istiyoruz.”
“Şehrimiz huzurlu olsun biz huzur istiyoruz”
Hükümetin çalışmaları ve bundan sonraki süreç hakkında konuşan Abit Kılıç, “Bugüne kadar bu hükümetten razıyım. Geldiğinden beri her şey eskisi gibi değil, kim ne diyorsa desin. Hizmette muhalif belediyelere rağmen normal bir hizmeti vardı. Bundan sonrada dahi iyi olacak, biz bunu istiyoruz. Diyoruz ki; şehrimiz huzurlu olsun, biz huzur istiyoruz, yani insanlar rahat bir halde yaşasınlar. Bundan sonra ne diyelim ki, Allah hayırlı uğurlu etsin. İnşallah iyi olacak. Ben partici değilim ama bu hükümeti seviyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarını beğendiğini dile getiren Fahri Tekeş, “Biz bu hükümetten razıyız inşallah iyi olur, iyiye de gidiyor. Yaptığı hizmet aşikârdır, herkes görüyor. Biz İsmet İnönü hükümetini gördük şimdiye kadar. Böyle 3 tane başbakan geldi rahmetli Adnan Menderes, Turgut Özal bir de Recep Tayyip Erdoğan, ama bu hepsini geçti. Niye geçti? canıyla gece gündüz demeden çalışıyor. Memleket için millet için… Sıkıntılar var, inşallah bu sıkıntıları da bitirecek. Cenab-ı Allah Türkiye'ye hayırlı bir barış getirir inşallah.” diye belirtti.
İbrahim Bucağı ile Aziz Uçar yetkililerden hizmet beklediklerini belirtirlerken, Baran Ak ise referandumun yenilenmesi gerektiğini savundu.
İbrahim Zeyrek isimli Diyarbakırlı da bölgedeki işsizliğe çözüm bulunmasını isterken, referandum sürecinde söz verilmediğini, sadece oy istendiğini belirten Özcan Yıldız ise bu nedenle herhangi bir şey beklediğini söyledi. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)