Milliyetçi söylem kazandırmadı
Referandum oylamasını gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, sandıktan çıkan 51,2`lik Evet`in iyi bir sonuç olsa da kritik bir eşik olduğunu ifade etti. Sistemin ne getirip ne götüreceği konusunda halka yeteri izahat yapılmadığını dile getiren Yapıcıoğlu, alınan sonucun Ak Parti`den % 5`lik bir kayıp olduğunu gösterdiğini, MHP`nin ise yarısından fazlasının hayır` demiş olabileceğini kaydetti.
ENES DURMAZ / DOĞRUHABER
Sistemin halka iyi anlatılmadığının altını çizen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Daha anayasa değişikliği tartışılırken de bizler yanlışı söyledik. Yapılacak değişiklik şahıs üzerinden tartışılıyordu. Olay kişiselleştiriliyordu. Sistem tartışılmıyordu. Şahsım olarak ben birkaç vilayetten şunu işittim. ‘Evet` dediğimizin nedenlerini açıkladığımızda farklı bölgelerden gelen ve farklı düşünceden insanlardan şunu işittik. İlk defa birisi neden ‘Evet` dememiz gerektiği konusunda doyurucu bir izahatta bulundu. Muhalefete her zaman ‘tek adamlık` hikayesi tutturmuştu onun etrafında dönüyordu. İktidar da, ‘Evet` diyenler de istikrardan veya iç-dış düşmanların birlik oluşundan, ‘Hayır` diyenlere bakarak neden ‘Evet` denmesi gerektiğinden dem vuruyordu. Sistemin ne getirip ne götüreceği konusunda bir tartışma olmuyordu. Bu süreç referandum döneminde de devam edince dikkat ederseniz Cumhurbaşkanlığı seçiminde sayın Cumhurbaşkanının aldığı oya yakın bir oy alındı.” dedi.
MHP`NİN YARISINDAN FAZLASI ‘HAYIR` DEMİŞ GİBİ GÖRÜLÜYOR
Ak Parti`de % 5`lik bir kayıp yaşandığına dikkat çeken Yapıcıoğlu, “Bu da MHP`nin CHP ile ortak aday göstermesine rağmen, Ak Parti`nin dışından da bir kısım seçmenin; MHP`den, BBP`den, HÜDA PAR PAR`dan Cumhurbaşkanı`na destek verdiğini söyleyebiliriz. Sonuçlar öyle gösteriyor ki AK Parti`nin 1 Kasım seçimlerinde aldığı % 49`un en beşi bu anayasa değişikliğine hayır demiştir. Yani AK Parti`den takriben % 43, 44 civarında bir destek gelmiştir. Geri kalanı da, CHP, HDP, Saadet Partisi tabanından da sayı yüksek olmasa da ‘Evet` dediğini söyleyebiliriz. MHP tabanının önemli bir kısmının belki yarıdan fazlasının ‘Hayır` demiş olabilme ihtimali göründü.” şeklinde konuştu.
MHP İLE BERABER TUTTURULAN MİLLİYETÇİ SÖYLEM KAZANDIRMADI
“MHP ile tutturulan milliyetçi söylem AK Parti`nin belki şimdiye kadar tutturmuş olduğu dilden biraz farklı bir çizgiye kayması anlamına geldi aynı zamanda.” diye konuşan Yapıcıoğlu, “Fakat bu sadece referandum sürecinde başlayan bir şey değil. Daha önceki dönemlerde de bir kayma vardı AK Parti`den bu da bir hakikat. Bu söylem Ak Parti`ye çok bir şey kazandırmadı. En azından bu referandumda. Bu net bir şekilde anlaşıldı.” ifadelerini kullandı.
HALK HDP`DEN DESTEĞİNİ ÇEKİYOR
HDP`nin bölgede düşüşler yaşadığını belirten Yapıcıoğlu, “Bunun dışında bölgeyle ilgili evet özelikle daha önce belediyelerde HDP`nin aldığı yerlerde mesela Ağrı`da istikrarlı bir düşüş var. Daha önce 7 Haziranda % 70 oranında oy almışsa bir Kasımda bu oy oranı yüzde 68`e düştü. Şimdi ise yaklaşık olarak % 56`ya filan düştü. Mesela Batman`da % 72`den % 68`e bir düşüş vardı ve şuanda 6 puanlık bir düşüş daha oldu. Mesela Bingöl`de önemli bir düşüş var. En dramatik düşüşlerden bir tanesini Bitlis`te yaşadılar. Daha önce 7 Haziran seçimlerinde % 60 aldıkları Bitlis`te bu seçimde %49`a düşmüşlerdi şu anda ‘Hayır` oyları % 41`in altına düştü. Bunun gibi hakeza Diyarbakır`da Haziran`da % 79, 1 Kasım`da %72.7 şuanda %67 küsura düştüler. Özellikle en dramatik düşüşlerin yaşandığı yerle yüzde olarak belki karışıklıkları çok üst düzeyde olan Şırnak Merkez`de evlerin yarsından fazlası tahrip oldu. Hem 7 Haziran`da hem de 1 Kasım seçimlerinden %85`in üzerinden oy almışlardı Şırnak`tan. Burada 15 puanlık bir düşüş var bu referandum itibarı ile. Hakkari yine dramatik olayların yaşandığı illerden bir tanesi. Aynı şekilde yine 15 puanlık bir düşüş burada da söz konusu.”
HALK ŞİDDET İLE ÇÖZÜMÜN GELMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Yapıcıoğlu şöyle konuştu; “Bu net biçimde bize gösteriyor ki HDP vatandaşa Kürt meselesinin çözümünü siyasi olacağını söylemiş ve biz barajın altında kalırsak bu siyasi yolların kapanması, mecliste bizim olmamız sonucunda bu çatışmalar yeniden başlayacak ve barış umudu kalmayacak demiştir. Vatandaşlarda bir seferliğine mahsus ben destek vereceğim diyen bir kitle vardı. Bunu HDP ve PKK silaha verilmiş bir destek gibi algılayıp çok ciddi bir hata yaptılar. 1 Kasım seçimlerinde bu hatadan dolayı verilen destek geri çekildi. Bu referandum ile birlikte bu oy kaybının üzerine daha fazla bir oy kaybı yaşamış olduklarını görüyoruz. Halk, biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz, şiddetle, bombayla, silahla bu meselenin çözümü yoktur mesajını vermiştir. Ama aynı zamanda hükümete verilen mesaj da şudur; şiddet olaylarından bıktık fakat devletin bütün politikalarını da onayladığımız anlamına gelmiyor.”
VATANDAŞ HÜKÜMETTEN; ADALET, MEŞVERET VE LİYAKAT BEKLİYOR
Mağduriyeti devam eden bir sorun olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, vatandaşın da bu mesajı verdiğini belirterek “Bu meselenin konuşulması ve barışçıl yollarla halledilmesi gerekir. Şuanda hükümetin yükü 1 Kasım seçimlerinden sonra özellikle bölge açısından bakıldığında daha ağırlaşmıştır. Artık önüne arkasına sığınabileceği bir bahanesi kalmamıştır. Bu anayasa değişikliği gerçekleştikten sonra şuanda vatandaş hükümetten 3 şey bekliyor. Bunlar; adalettir, meşverettir ve liyakattir. Artık bu esaslara göre bir yönetim ortaya koymak zorundadır.” diye konuştu.