• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
Kur`anı Hakim`i Okuma Üzerine
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Yararlı / Doğruhaber

Kur`an Kıraatlerini Tabir Etme Şekli

“Şu İbni–i Amir`in kıraatidir. Şu Nafii`nin kıraatidir. Şu Hamza`nın kıraatidir. Şu Kısai`nin kıraatidir vs…” şeklinde tabir kullanmak mekruh değildir. Seçkin olan Selef ve Halefin üzerinde olduğu görüş de budur. Bunlardan kimse böyle bir tabiri menetmemiştir.

Kâfirlerin Kur`an-ı Kerim Dinlemesi

Kâfirler, Kur`an-ı Kerim`i dinlemekten men edilmezler. Çünkü ayet–i kerimede şöyle beyan edilmektedir. “Eğer müşriklerden biri, senden 'eman isterse', ona eman ver… (Tevbe – 6)

Ancak Kur`an-ı Kerim`e temas etmeleri engellenir.

Kâfirlere Kur`an öğretmek hakkında Şafiiler şöyle demişlerdir: “Şayet Müslüman olması beklenmiyorsa, öğretmek caiz değildir. Müslüman olması bekleniyorsa, bu durumda iki görüş vardır. En doğru olanı Müslüman olma umuduyla öğretilmesinin caiz olduğudur. Buna göre bir kâfirin Kur`an-ı Kerim öğrenmeye çalıştığını görürsek onu engellemeli miyiz? Bunda da iki görüş vardır. En doğrusu “hâyır”dır.

Kur`an-ı Kerim`in Duvarlara Ve Elbiselere Nakşedilmesinin Hükmü

Şafiilere göre, duvarlar ve elbiseler üzerine Kur`an veya Allah Teâlâ`nın isimlerinin nakşedilmesi mekruhtur. Ata; “Kur`an-ı Kerim`in, mescidin kıble duvarına yazılmasında bir beis yoktur” demiştir.

Özel vakitlerde okunması sünnet olan sure ve ayetler

Ramazan ayında, Kur`an-ı Kerim`i okumaya itina etmek, sünnetlerdendir. Son on gününde daha fazla itina gösterilmelidir. Bunların da tekli gecelerinde daha çok önem verilmelidir.

Aynı şekilde Zilhicce ayının ilk on günü, Arafe günü, Cuma günü sabah namazından sonra ve gece vakti Kur`an-ı Kerim okumaya sair zamanlardan daha fazla önem verilmesi gereken sünnetlerdendir.

Yasin, Vakıa, Mülk surelerinin okunmasına mütemadiyen itina gösterilmelidir.

Ayetel Kürsi`nin tüm vakitlerde çokça okunması sünnettir. Gece yatağa çekilince okunması, her namazdan sonra Felak ve Nas surelerinin okunması sünnettir.

Kişi, yatacağı vakit Ayetel Kürsi, İhlâs, Felak, Nas ve Bakara suresinin son ayetlerini okuması sünnettir. Buna ihtimam ve itina gösterilmesi gerekir.

Her gece uykudan uyanıldığında, Al–i İmran suresinin son ayetlerini sonuna kadar okumak sünnettir.

Hastanın Yanında Okunacaklar

Hastanın yanında Fatiha Suresi`nin okunması sünnettir.

İhlâs,  Felak ve Nas surelerinin okunup ellere üflenmesi sünnettir.

Sekerattaki Kişinin Yanında Okunacaklar

Hem Şafiiler, hem de diğer âlimler, “Böyle birinin yanında Yasin Suresi okunmalıdır” demişlerdir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir