• DOLAR 32.474
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2434.44
  • ...
Sisi`nin ABD`ye biatı fotoğraflara yansıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da meşru Mursi hükümetini ABD`nin emriyle askeri darbe yaparak deviren cuntacı Sisi, önceki gün yaptığı ABD gezisinde Trump`ın yanında ayakta esas duruş göstererek objektiflere verdiği poz, İslam ülkelerindeki kukla yöneticilerin ihanetine şahitlik etti.

Sisi için “harika işler başardı” diyen Trump'ın resmi twitter sayfasında yayınlanan söz konusu fotoğrafta, Donald Trump masasında otururken Sisi`nin, “Beyaz Saray” çalışanlarıyla birlikte ayakta durması tepkilere neden oldu.

Sosyal medyada fotoğrafa tepki gösteren aktivistler görüntüyü "utanç verici" olarak nitelerken, bazı aktivistlerin Sisi'nin "Üstadı Amerika”ya "sadık bir hizmetçi" pozu verdiğini, bunun aslında protokollere aykırı olsa da gerçeği yansıttığını söylediler.

Diğer bazı kullanıcılar, fotoğrafın, Sisi'yi gerçek bir devlet başkanı olarak değil, Trump'ın ekibinden biri olarak gösterdiğini ifade ettiler.

2009`dan bu yana, Abdulfettah el-Sisi`nin 3 Nisan günü Amerika Birleşik Devletleri'ne ziyareti, Mısır “devlet başkanı” nezdinde Beyaz Saray'a yaptığı ilk resmi ziyaret oldu.

Mursi döneminde Savunma Bakanlığı yapan Sisi, Mısır`da seçimle başa gelmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi`yi 2013`te askeri darbeyle devirdikten sonra yerine hükümet koltuğunu işgal etmişti.

Sisi'nin yönetime gelmesinden sonra Mısır`da başlayan protestolara acımasızca müdahale sırasında iki bine yakın insan katledildi, binlerce insan yaralandı, on binlerce insan da zindanlara konuldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Sisi kontrolündeki askeri güçler, on binlerce Mısırlıyı tutuklayarak işkenceden geçirdi, göçe zorladı, yargısız infazlar yaparak hak ihlalleri gerçekleştirdi.

Bununla birlikte, Sisi'nin Washington ziyareti önümüzdeki dönemde Amerika-Mısır ilişkilerinin yeni bir sürece gireceğine işaret ediyor.

Öte yandan Sisi`nin ABD ziyareti ülkede yaşayan Mısırlılar tarafından protesto edildi. Whashinton`da yapılan gösterilere katılan Mısırlılar, Sisi'ye tepki gösteridi. (Ahmet Salim Çakar - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir