16 Nisan`daki referanduma günler kala 2015`te art arda yapılan son iki seçimin ortaya çıkardığı tabloya baktık. Evet Cephesini oluşturan AK Parti, MHP ve BBP oy bloğunun 7 Haziran`da oy toplamı yüzde 57; 1 Kasım`da ise yüzde 62. Hayır Cephesini oluşturan CHP, HDP ve Saadet Partisi`nin oy oranları toplamı 7 Haziran`da 38; 1 Kasım`da ise 36,8. Bugün ise referandumda son dönemece girilirken kimine göre Evet önde, kimine göre Hayır. Merak edilen şu: 16 Nisan akşamı evet bloğundaki bu açık ara fark mı galebe çalacak, yoksa `hayır` oyları bu farkı kapatıp sandıktan galip mi çıkacak?
“Evet” Cephesi (AKP+MHP+BBP): Yüzde 61.9
“Hayır” Cephesi (CHP+HDP+SP): Yüzde 36.8
Yukarıdaki iki oran, 16 Nisan referandumunda tercihlerini “Evet” ya da “Hayır” olarak açıklayan siyasi partilerin son seçim olan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde aldıkları oyların toplamını gösteriyor. (Harita MOBİL görünümü)
AK Parti`nin 2002`den bu yana elde ettiği en yüksek oy oranına MHP`nin ve BBP`nin oyu eklendiğinde “Evet Bloku” yukarıdaki Türkiye haritasının büyük kısmını “Evet”in oy pusulasındaki rengine, beyaza boyuyor. “Hayır Bloku”nu oluşturan CHP, HDP ve Saadet Partisi`nin yüksek olduğu iller ise kahverengi. Haritadaki illerin üzerine tıklandığında “Evet” ve “Hayır” cephesinin oy oranlarının toplamını görmek mümkün. 1 Kasım seçimleri baz alınırsa, 81 ilin 62'sinde “Evet Cephesi”, 19`unda ise “Hayır Cephesi” daha yüksek. “Hayır Cephesi”nin önde olduğu illerin sadece 5`i Batı`da. Diğer 14 il, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri. 37 ilde ise, “Evet Cephesi”nin oy toplamı yüzde 70`in üzerinde. Bayburt yüzde 94.8 ile rekor kıran “Evet Cephesi” illerinden.
1 Kasım seçiminden sadece 5 ay önce yapılan 7 Haziran seçimleri de önemli bir veri. (Harita MOBİL görünümü) Bu seçimde AK Parti`nin meydanlarda öne çıkardığı konu “Başkanlık Sistemi”ydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da meydanlara çıktı, başkanlık sistemine geçiş için 400 milletvekili hedefi koyup oy istedi. Seçimden yine AK Parti birinci çıktı ama ilk kez hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısına ulaşamadı. 7 Haziran seçimlerinde “Evet Cephesi”nin oy toplamı yüzde 57.2, “Hayır Cephesi”nin oy oranı toplamı ise yüzde 38.1 oldu. 7 Haziran seçimlerinin Türkiye haritası incelendiğinde, 1 Kasım seçimine göre “Hayır Cephesi”ne Batı`da sadece Aydın ili ekleniyor. Onun dışında “Evet Cephesi”nin yine bâriz bir üstünlüğü var.
Aralarında 5 ay olan iki seçim kıyaslandığında 1 Kasım seçimlerinde aralarında Elazığ, Erzurum, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Sakarya, Sivas ve Trabzon`un bulunduğu büyük şehirlerde “Evet Cephesi” yüzde 80`leri aşarken, 7 Haziran seçimlerinde bu şehirlerden sadece Konya, Kayseri, Kahramanmaraş yüzde 80`i aşabildi. Kimi araştırmalara göre “Evet” önde, kimine göre ise “Hayır”. Referandum sonucunda “Evet” çıkması halinde yorumcular, bir buçuk yıl önceki siyasi tercihlere gönderme yaparak sonuca ilişkin kolayca yorum yapabilirler. “Hayır” çıkması halinde ise, yüzde 25`lik farkın nasıl ve neden kapandığı üzerine içinde AK Parti ve MHP tabanı kelimelerinin geçtiği cümlelere hazırlıklı olmak gerekiyor.
Al Jazeera