• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Tarım Sigortaları Emeği Koruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Koçkaya çiftçilerin binbir emekle ürettikleri ürünlerinin oluşabilecek herhangi bir riskten etkilenmemesi için ürün sigortası yapmaları gerektiğini belirtti.
 
Diyarbakır Tarım İl Müdürlülüğünden yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere tarımsal üretim birçok risk ve belirsizlikler ile karşı karşıyadır. Özellikle don, dolu, yangın, sel, kuraklık ve heyelan gibi doğal afet sonucu tarımsal üretim önemli miktarlarda zarar görebilmektedir. Tarımsal üretimdeki risklere karşı gerek toplumsal ve gerekse kişisel önlemler (düşük risk taşıyan üretim faaliyetini seçme, girişimleri çeşitlendirme, pazar bilgilerini sağlama, satışların yıl içerisine yayılması, sözleşmeli üretim yapmak, tarım sigortası yaptırmak gibi) alınabilmektedir. Tarımsal üretimdeki özellikle doğal afet zararlarını gidermeye yönelik tedbirlerin başında tarım sigortası gelmektedir. "Tarım Sigortası Kanunu" ile çiftçilerin ödeyeceği doğal afet sigorta priminin yüzde 50`si devlet desteği kapsamındadır. Bu bağlamda, bazı üreticilerin tarım sigortası yaptırmalarına karşın, bazılarının ise bu konuda kararsız oldukları görülmektedir." denildi.
 
Diyarbakır`da 2011 Yılında Zarar Gören Üreticilerimize 8.733.569 TL Ödendi 
Açıklamada, "2011 yılında Diyarbakır`da sigorta yaptıran 1890 çiftçi 8.733.569 TL tazminat ödemesi almaya hak kazandılar. Ürün sigortası yaptırmayanlara ise herhangi bir ödeme yapılamadığı gibi 2090 sayılı Tabii Afet Kanunu kapsamında da değerlendirilemediler. " ifadeleri kullanıldı.
 
Sigorta Yaptıran Çiftçinin Priminin Yarısı Bakanlıktan
"Poliçe değerinin (mal değerinin ) yüzde 4.2 si`nin yüzde 50 sini devlet yüzde50 sini ise çiftçi ödemektedir." Denilen açıklamada , "Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (çiftçi kayıt sistemi) ya da ön soy kütüğüne, soy kütüğüne ve Hayvan Kayıt Sistemine (TÜRKVET`e) kayıtlı süt sığırları ile Hayvan Kayıt Sistemine (TÜRKVET`e) kayıtlı olan besi sığırları (erkek) için kayıtlarının güncel olması gerekir. Kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarsim`e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarsim`in sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir.
 
Bitkisel üretimde, seralarda ve büyükbaş hayvan sigortalarında, poliçede yazılı primin %50`si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigorta tarafından ödenecek olan primin yüzde 25`i peşin alınır, kalan prim tutarı da uygun bir şekilde tahsil edilir." İfadelerine yer verildi.
 
Koçkaya: Son Başvuru Tarihi 20 Nisan 2012 
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Kockaya , şöyle konuştu: ``Diyarbakır İli 695 bin hektar tarım alanı ve 50 binin üzerinde kayıtlı çiftçisiyle Türkiye`de önemli bir tarım potansiyeline sahiptir. Çiftçilerimizin binbir emekle üretmeye çalıştıkları tarım ürünleri, iklim ve tabiat şartlarından etkilenmekte, küresel ısınma ile birlikte bu etkilenmenin daha da artacağı beklenmektedir. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler 20.06.1977 tarih ve 2090 sayılı Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardım hakkındaki kanundan yararlanamazlar. Bu nedenle risk altında bulunan tarım ürünleri sigorta kapsamına alınarak üreticilerin zarar görmelerini önlemeleri önem arz etmektedir. Bölgemizde hububat alanlarında ürün sigortalarına son başvuru tarihi 20 Nisan 2012`dir. Üreticilerimizin bu tarihten önce sigortaya başvurmaları önem arz etmektedir. Diyarbakır genelinde şu ana kadar Bitkisel üretim ve hayvancılıkta toplamda 2890 çiftçi tarım sigortalarına başvurmuş ve biz bunun artması için yoğun çalışmalar sarf etmekteyiz``
 
İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir