• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden kuru bamyanın yüksek fiyatını değerlendiren Diyarbakır'daki aktarcılar, kuru gıda ürünlerinin kilo değerinden kaybettiğini söylediler.

Hasadı haziran ayında başlayan ve ekim ayına kadar süren sarı renkli, küçük meyveli çiçek bamyası, genellikle kurutularak değerlendiriliyor.

Aktarcı Yılmaz Özek, müşterilerin kuru bamyanın fiyatından memnun olmadığını belirterek, üreticiden tüketiciye kadar birçok komisyondan geçmesi nedeniyle fiyatların yükseldiğini ifade etti.

Bamyanın üreticiden ucuza alındığını söyleyen Özek, "Yaş bamya semt pazarlarında 5 ile 10 TL arası fiyatları değişmektedir. 10 kilo tazeden ancak bir kilo kuru bamya çıkıyor. Ama köylüden ucuza alınıyor ve aradaki satıcılar üstüne yüklü kâr bıraktıkları için bize yetişene kadar fiyatı 80 ila 100 TL arasına ulaşıyor. Bize Gaziantep'ten geldiği için kilosunu 80 TL'den veriyoruz. " dedi

Kuru bamyanın birçok faydası olduğunu belirten Özek, "İnce bağırsağının emilimine, sivilceleri önlemeye ve pürüzsüz bir cilt sağlıyor. Kilo vermek için çok uygun bir sebzedir. Kabızlık giderici özellik sağlamaktadır. İyi bakterilerin beslenmesini sağlar, aşırı kolesterol ve toksin seviyelerini düşürür, buna bağlı olarak da kan şekeri düzeylerini stabilize eder, diyabete karşı aktif koruma gösterir, cildin daha sağlıklı olmasını sağlar. Gözlerde meydana gelen katarakt riskini azaltır, soğuk algınlıklarına ve öksürüklere karşı doğal bir ilaç etkisi verir. Bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar, kemikleri güçlendirir, akciğer ve boğaz kısımlarında meydana gelebilecek iltihaplanmaları giderir. Bamyaların en büyük ve değerli etkisi ise kanserlere karşı güçlü bir silah olmasıdır. Kolon, böbrek, akciğer ve ağız kanserlerinden korunmamıza yardımcı olur." ifadelerini kullandı (Emrah Deniz, Abdurrahman Tetik-İLKHA)