Kur`an-ı Kerim`i Huşuyla Okumak
Muhammed Yararlı / Doğruhaber
Kur`an-ı Kerim okumaya başlayan kişi, huşu içinde olup okuduklarının manası üzerinde tefekkür etmeli, ayetlerin anlamları üzerinde düşünmelidir. Allah Azze ve Celle ayetler üzerine tefekkür hakkında, Kur`an-ı Kerim`de şöyle buyurmaktadır:
"Onlar hâlâ Kur'an'ı iyice düşünmüyorlar mı? (Nisa – 82 )
İbrahim El Hevvas demiş ki: “Kalbin ilacı beş şeydedir: Kur`an-ı Kerim`i düşünerek okumak, mideyi boş tutmak, gece ibadeti, seher vaktinde Allah`a yakarma ve salihlerle oturmaktır.”
Kur`an-ı Kerim Okurken Tedebbür (Tefekkür) İçin Aynı Ayetin Tekrarlanması
Ebu Zerr radiyallahuanh`dan yaptığımız rivayette, kendisi şöyle demiştir: “Rasulullah aleyhisselatu vesselam, gece namazında bir ayeti okuyup sabaha kadar tekrarlayıp durdu. Ayet şuydu:
“Eğer onları azaplandırırsan, şüphesiz onlar Senin kullarındır (Maide – 78)”
Kur`an-ı Kerim, düşünülerek ve tefekkür edilerek güzel bir şekilde okunmalıdır. Âlimler, Kur`an-ı Kerim`in, bu şekilde okunmasının müstehap oluşunda ittifak etmişlerdir. Kur`an`ın, imanlı gönüllerde oluşturduğu huşu hiçbir zaman kaybedilmemelidir. Kur`an, yavaş yavaş ve tane tane okunmalıdır.
Kur`an-ı Kerim Okuyan Kişinin Rahmet Ayetleriyle Allah`ın Fazlını İstemesi Ve Azap Ayetleriyle Allah`a Sığınması
Âlimlerin çoğuna göre Kur`an-ı Kerim okuyan kişinin, rahmet ifade eden bir ayet geçince, Allah Teâlâ`nın fazlından istemesi, azap ayeti geçtiğinde ise Allah Teâlâ`ya sığınması ya da azaptan sakındırmasını istemesi ya da “Ey Allah`ım! Senden afiyet diliyorum” şeklinde dua etmesi müstehaptır. İster namazda olsun, ister namaz dışında olsun, fark etmez.
Kur`an-ı Kerim`i Hürmeten Bazı Şeylerden Korumak
Kur`an-ı Kerim okunurken, gülmekten ve seslerin birbirine karışmasından ve zaruri olmadıkça konuşmaktan sakınılmalıdır. Allah Teâlâ`nın şu emrine riayet edilmelidir.
“Kur'an okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki, esirgenmiş olursunuz. (Araf – 204)”