• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Rahmet iklimi üç aylar başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Haber Merkezi

 İçinde müminlere ihsan ve ikramların yağdırıldığı Regaip, günahların affedildiği Berat, Peygamberimizin Allah`ın huzuruna çıktığı ve beş vakit namazın farz olduğu Miraç ve bin aydan daha hayırlı olan aynı zamanda Kur`an-ı Kerim`in indirildiği Kadir Gecesi barındıran mübarek aylara girdik, gereğince idrak edeceğiz inşaallah…

İçinde on bir ayın sultanı olan Ramazan`ın da bulunduğu, Regaib, Miraç ve Berat kandilleriyle Kadir gecesinin idrak edileceği ve rahmet kapılarının açılmaya başlandığı üç ayların manevi iklimine girdik. Üç ayların iyi idrak edilmesi gereken bir fırsat olduğunu belirten Molla Enver Kılıçarslan, “Ramazan`a hazırlık olarak insanlar bu aylarda oruç tutarsa bu, Allah`a daha çok yaklaşmak için iyi bir fırsat olur” diye konuştu

“ORUÇ TUTUN Kİ SIHHAT BULASINIZ”

Allah`u Teâlâ`nın orucu insanlara günahlardan temizlenmesi için bir fırsat olarak sunduğuna dikkat çeken Molla Enver Kılıçarslan, “Oruç, insanı günahlardan temizlediği gibi birçok hastalıktan da koruyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: “Oruç tutun ki sıhhat bulasınız.” Şimdi doktorlar da bunu söylüyorlar. Birçok hastalık dengesiz beslenmekten dolayı ortaya çıkıyor. Yani orucun ne kadar manevi faydası varsa o kadar da maddi faydası vardır. Yine Peygamberimiz (s.a.v), “Kim bir gün Allah için takva ve ihlas ile oruç tutarsa Allah onu 70 sene cehennem azabından uzaklaştırır” der. Ayrıca Resulullah (sav) en çok pazartesi ve perşembe günleri oruç tutuyordu. Sahabeler “Ya Resulullah, niye bu günlerde oruç tutuyorsun?” diye sorduklarında Resulullah (sav) onlara: “Pazartesi ve perşembe günlerinde insanın haftalık amelleri Allah`ın huzuruna gidiyor. Benim amelim de Allah'ın huzuruna giderken ben en iyisi oruçlu olayım” diye cevap veriyor” şeklinde konuştu. 

BU AYLAR RAMAZAN`A HAZIRLIK İÇİN İYİ BİR FIRSATTIR

“Ramazan`a hazırlık olarak insanlar bu aylarda oruç tutarsa bu Allah`a daha çok yaklaşmak için iyi bir fırsat olur” diyen Molla Enver Kılıçarslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iki aydan sonra Ramazan ayı geliyor. Ramazan ayı da bir bakıma insanın senelik bakımı gibidir. Nasıl ki arabalar senelik olarak genel bir bakımdan geçiriliyorsa insanda böyledir. Böyle bir bakıma ihtiyacı vardır. İnsan Ramazan`a hazırlık olarak bu iki ayı oruçla, ibadetle, Kur`an-ı Kerim'i okumakla, insanlara yardım etmekle geçirirse Allah`a daha çok yaklaşmış olur ve nefsi kötülüklerden arındırmış bir şekilde Ramazan`a girer. Özelikle bu aylarda insan, Ramazan`a hazırlık olarak ibadetlerine dikkat ederek kendisini günahlardan ve kötü ahlaktan uzaklaştırmalıdır. Peygamber Efendimiz (sav) “Ramazan ayında kim ihlasla ve takvayla oruç tutarsa Ramazan`ın sonunda annesinden yeni doğmuş gibi günahsız olarak çıkar” diye buyuruyor. Onun için insanlar oruç tutarken bunu aklından çıkarmamalıdır.”

PEYGAMBER EFENDİMİZ GENÇLERİ MÜJDELİYOR

Üç ayların gençler için de iyi bir fırsat olduğunu, gençlerin bu ayları iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Kılıçaslan, “Bu asır gençler için bir bataklıktır. Peygamber Efendimiz (sav) gençlere şöyle bir tavsiyede bulunuyor: “Ey gençler! Eğer evlenmeye gücünüz yetiyorsa evlenin. Çünkü evlilik insanı zinadan ve haramdan koruyor. Eğer evlenmeye gücünüz yetmiyorsa oruç tutun. Oruç tutmak insanı harama bakmaktan muhafaza eder.” Bu asırda bir genç Allah`a ibadet ederse Peygamber Efendimiz (sav) mahşerde haşrin sıkıntısından kurtulacak olan yedi sınıf insandan birisi olacağını müjdeliyor. Allah yedi sınıf insanı mahşerde arşın gölgesi altına alıyor ve onlarla sohbet ediyor. Bunların başında gelenler ise gençliğini Allah yolunda harcayıp ona ibadet eden insanlar geliyor” diye konuştu. 

HARAMLAR İNSANIN HELALLERDEN ZEVK ALMASINI ENGELLER

İnsanın nefsiyle mücadele etmesinin en büyük cihad olduğunu ve kendisini haramlardan koruması gerektiğini dile getiren Molla Enver Kılıçarslan “İnsan, günahlara girdikten sonra helallerden zevk almaz. Haram olan şeylerden daha çok zevk almaya başlar. Harama girdikten sonra insan kendi önünü alıp kendisini frenleyemez şeytan insanı küfre kadar götürebilir. İnsan nefsiyle her zaman mücadele etmelidir. Çünkü insanın nefsi daima insana kötülüğü emreder. Bir insan nefsiyle mücadele ederse en büyük cihadı yapmış olur. Allah “Kim nefsiyle mücadele edip nefsini Allah`a teslim ederse muhakkak cennet`e girer” diye buyuruyor. Biz hepimiz şunu düşünelim: Yarın hepimiz Allah`ın huzuruna çıkacağız hesap vereceğiz, bütün yaptıklarımız yazılı olarak karşımıza çıkacak. Ondan korkalım inşaallah onun huzuruna başımız dik ve yüzümüz ak bir şekilde çıkanlardan oluruz” ifadelerini kullandı. 

ÜÇ AYLARDA İNSAN KENDİNİ KALBEN VE RUHEN YENİLEMELİ

Üç ayların İslam`da önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Cemal Çınar Hoca, “İslam dinine baktığımızda genel dini kavramalarda ve kaidelerde zaman önemli bir konu olarak işleniyor. Üç aylar zikri, ibadeti hatırlatma ve maneviyatta dirilme şeklinde düşünülebilir. Bu konuda Resullulah (sav) sahih bir hadiste “Recep, Allah`ın (cc), Şaban benim ve Ramazan ümmetimin ayıdır” diye buyuruyor. Allah Resulünün bu hadisi üç ayların ne kadar önemli olduğunu da ifade ediyor. Üç aylardaki kandillerin ilki Regaip kandilidir. Mana itibariyle Regaip kelimesinin manasına baktığımızda bu kelimenin rağbet, ülfet ve muhabbet olmasında da bir hikmet vardır. İnsan kalben, ruhen gaflete düşmüş dünyaya ve maddeye bir ülfeti olmuşsa üç aylarda kalben ve ruhen kendini yenileme fırsatı buluyor” ifadelerini kullandı. 

BU AYLAR ARINMAK İÇİN İYİ BİR FIRSATTIR

Üç ayların, manevi olarak günahlara dalmış, kalp gözü kapanmış insanlar için bu günahlardan arınmaya iyi bir fırsattır” diyen Cemal Çınar Hoca, “Allah`u Teala çok çetin azap ayetlerinden sonra ya Allah`ın Rahman ve Rahim olduğunu, ya Ğafur ve Kerim olduğunu ya da kulları açısından tövbe kapısının açık olduğunu insanlara daima hatırlatıyor. Yani Allah azabın en şiddetlisinden bahsettiğinde bile sizin fırsatınız var tövbe edin elinizde bu imkân var diyor. Kur`an-ı Kerim`de bununla ilgili birçok ayet var. Üç aylar hakikaten insanın maneviyatında, İslami duruşunda kendi kimliğini yakalayabilme kişisel ve toplumsal olarak mesuliyetlerini ve sorumluluğunu kavrayabilmesi için iyi bir fırsattır” diye konuştu.

AÇIK OLAN TÖVBE KAPISININ FARKINDA OLMALIYIZ 

Bu hafta başlayacak Üç Aylar vesilesiyle görüştüğümüz Van Müftüsü Nimetullah Arvas, Üç Ayların manevi iklimin hakim olduğu aylar olduğunu ve bu manevi iklimin habercisinin ise Regaip kandili olduğunu belirterek “Allah`ın bereketli kıldığı bu aylarda daha yürekten ve nefsimizin etkisini kırarak, Rabbimize yakarış ile yaklaşmamız ve temizlenmemiz için bir imkan doğmuştur” dedi. 

HAYATIMIZI KUR`AN VE SÜNNETE GÖRE TANZİM ETMELİYİZ

Allah-u Teala`nın bazı mekanları, bazı günleri ve geceleri, bazı ayları mukaddes ve mübarek kıldığını hatırlatan Arvas, bu seçkin zaman dilimlerinin müminlerin kurtuluşları için bir vesile olduğunu hatırlatarak “Bu mübarek ayların girişinde, müminler olarak tövbe ve istiğfar etmeliyiz. Hayatlarımızı Kuran`a ve Resulün sünnetine göre yeniden tanzim ederek ibadetlerimize daha bir dikkat etmeli ve eksikliklerimizin muhasebesini yapmalıyız. Açık olan tövbe kapısının farkında olmalı ve halis bir tövbe ile Rabbimize yönelmeliyiz. Bu vesileyle bizlere bahşedilen bu imkândan en güzel şekilde faydalanmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

ZAMAN SERMAYEMİZİ İYİ YÖNDE KULLANMALIYIZ

İnsanın beşer olması hasebiyle günah işlemeye meyilli olduğuna ve işlediği günah ile hem şahsında hem de toplum üzerinde büyük bir hasar meydana getirdiğine dikkat çeken Arvas, “ Günahlar toplumda kötü alışkanlıkların meydana gelmesine sebebiyet veriyor. Müslümanlar olarak, bu vesileyle bu kötü alışkanlıklardan kurtulmaya çalışmalıyız. Bu şekilde hem nefsimizi hem neslimizi kötülüklerden muhafaza edip yaradılış gayemize yönelmeliyiz. Bu dönemlerde kişi yaptığı kötülüklerin farkına vararak bunu iyi amele dönüştürme adına bir fırsat yakalamıştır. Biz kendimizi kötülüklerden uzaklaştırırsak işte o zaman bereketli bir hayata sahip bir mümin durumuna gelecek ve elimizdeki zaman sermayemizi kazanç sağladığımız bir zaman dilimine çevirebiliriz” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir