• DOLAR 35.502
  • EURO 36.662
  • ALTIN 3054.98
  • ...
Öğrenciler kitaplarını okudukları yazarlarla buluşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim gören öğrenciler, kitaplarını ders olarak işledikleri yazar ve şairlerle buluşuyorlar.

Öğrenciler, Klasik Zaza Edebiyatı dersinde işledikleri "Mewlîdê Nebî" isimli kitabın yazarı Abdulkadir Arslan ile bir araya geldiler.

Bu uygulamayla öğrencilerin, kitaplarını işledikleri yazarları kendilerinden dinlemeleri amaçlanıyor.

Öğrencilerle buluşan medrese hocası Arslan, medrese eğitimi ve kültürü, Zazaca mevlidi yazdığı süreç ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Arslan, "Bingöl ve çevre illerde Zaza dili yaygın olmasına rağmen Zazaca mevlit pek okunmuyordu. Onun için ihtiyaç hissettim ve günümüz Zazacası ile kaleme aldım. Biz Allah'ın Resulünü kendi lisanımızla yüceltemeyiz. Ancak lisanımızı onunla yüceltebiliriz. Biz, onun yaptıklarını yapmakla yücelebiliriz. Allah bizi onun şefaatinden mahrum etmesin. Zazaca eserler yazmaya devam edeceğim. Sırada kasideler, başka metinler, makaleler, hikmetli sözler var. Zaza dili ile eserler yazmaya devam edeceğim. Şu an kabir, Mekke, Medine ve Hz. Ebu Bekir kasidelerini Zazacaya çevirdim. İnşallah devamı gelir." dedi.

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümünden Öğr. Gör. Murat Varol ise rektörlüğün izniyle yazar ve şairleri derslere davet etmeye başladıklarını ifade etti.

Öğrencilerin Zaza Edebiyatı'nı, bu alandaki şair ve çalışmaları tanımalarını amaçladıklarına değinen Varol, şunları söyledi: "Bundan sonraki süreçlerde de öğrencilerle klasik edebiyat şairlerini bir araya getirmeye devam edeceğiz. İlk olarak Molla Abdulkadir Muşeki'yi (Arslan) davet ettik. Kendisi Klasik Zaza Edebiyatı'nda önemli bir şahsiyettir. Derslerimizde onun mevlidinden, hayatından, Zazaca olarak kaleme aldığı eserlerinden çokça bahsettik. Öğrencilerimizin Klasik Zaza Edebiyatı'nda değerli seydalarımızı, şairlerimizi tanımasını istedik. Onların gerçek hayattaki kimliklerini, yaşantılarını öğrensin ve görsünler."

Öğrencileri yazar ve şairlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirten Varol, "Klasik Edebiyat bugün hâlâ Zaza Edebiyatı için önemini koruyor. Önemli şairlerimiz, seydalarımız bu alanda yeni mevlitler, kasideler,  gazeller, divanlar yazıyor. Bunların halk ve öğrencilerimiz arasında bilinmesini sağlamak, bu edebiyatın da kendi gelişimini devam ettirdiğini göstermek için hocamızı davet ettik. O da bizi kırmadı, buraya geldi. Böylelikle dersimizi de uygulamalı bir şekilde işledik. Hocamız kendi medrese hayatından, eserlerinden, mevlidinden söz etmiş oldu. Öğrencilerimiz de bu edebiyatın gelişimini daha yakından kendilerinden dinlemiş oldular. Klasik Zaza Edebiyatı'nda eser yazanların birçoğu şu an hayattadır. Bunların bazıları Bingöl'de, bazıları da dışarıdadır. Önümüzdeki haftalarda Bingöl'de yaşayan bu hocalarımızı öğrencilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Ayrıca Varol, Klasik Zaza Edebiyatı'nda 7 mevlit ve bir siyer kitabı, 2 divan ve muhtelif eserler ile şiirlerin kaleme alındığını sözlerine ekledi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir