• DOLAR 35.428
  • EURO 36.332
  • ALTIN 3057.71
  • ...
"Bölgede tarımsal sanayinin desteklenmesi lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, özelde bölge, genelde ise Türkiye ekonomisinin güçlenmesinin tarımsal sanayinin desteklenmesiyle mümkün olabileceğini açıkladı.

Bunun için yetkililere çağrıda bulunan Doğan, tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde sanayinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bu seneki yağışların geçen yıllara oranla çok daha iyi olduğunu belirten Doğan, "Mart ayında yoğun bir yağış söz konusuydu. Bu tür yağışlar çok görülmüyor. Bölgemiz karasal iklim yaşayan bir yerdir. O yüzden yağmura çok ihtiyaç duyuyor. Ama bu sene ocak ayındaki kar yağışı çok iyiydi, bizi sevindirdi. Mart ayında da yağmurun olması iyi oldu. Bu yağmurlar aralıklı yağmış olsa ekinler için daha iyi olur ama her halükarda doğal kaynaklarımızın beslenmesi açısından önemlidir. Çünkü uzun yıllardır böyle bir yağış görmemiştik. İnşallah nisan ve mayısta birkaç kez daha yağmur görsek ekinler iyi olur." dedi.

Batman'ın ilçelerle birlikte toplam ekilebilir tarımsal alanının bir milyon dönüm arazi olduğu bilgisini veren Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun 500-600 bin civarı buğday, 300-400 bin civarı arpa, 70-80 bin civarı mısırdır. Sason ve Kozluk'ta bin 300 ile bin 400 dönüme yakın çilek üretimi söz konusudur. Gercüş ve Hasankeyf çevresinde birkaç köyde 50-60 bin dönüm mazrone üzüm dediğimiz bağ alanımız var."

"Neredeyse dünyanın en pahalı gübresini kullanıyoruz"

Çiftçilerin mazotun pahalılığından şikâyet ettiğini vurgulayan Doğan, "Çiftçilik çok meşakkatli, çok zor bir iş. Yazın bölgemiz çok sıcak. 55 dereceye varan sıcaklık altında tarımsal faaliyet yapan çiftçilerimiz var. Kışın karlı ve soğuk havalarda, zorlu şartlarda emek sarf ederek üretim yapıyorlar ve gıdayı bize ulaştırıyorlar. Çiftçi bütün bu zorluğu fiziksel, bedensel gücüyle aşıyor ama işin ekonomik boyutu çok önemlidir. Girdilerimiz çok pahalıdır. Çiftçilerimiz sürekli bundan şikâyetçidir. Mazot pahalıdır, neredeyse dünyanın en pahalı mazotunu çiftçilerimiz kullanıyor. Çiftçilerimiz bu şekilde dünya çiftçileriyle rekabet ediyor. Gübre girdisi çok pahalıdır. Neredeyse dünyanın en pahalı gübresini kullanıyoruz." şeklinde konuştu.

"Bölgemiz tarımsal sanayi alanında çok geri kalmıştır"

Doğan, bölgenin kalkınması için çiftçilere yönelik mazot, gübre ve tohumda indirime gidilmesi gerektiğini belirterek, "Çiftçilerimiz en zahmetli işi yapıyorlar. Dolayısıyla yetkililerin yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum. Dekar başına 11 TL'lik bir mazot, gübre desteği var. Bu çok yetersizdir. Bunun artırılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Bölgede tarımsal sanayinin desteklenmesi lazım. Çünkü bölgemiz tarım bölgesidir. Her ne kadar sanayide muazzam bir gelişme olursa da yine de insanlar tarımdan bağımsız olarak yaşayamaz. Özellikle bölgemiz bu anlamda çok geri kalmıştır. Tarımsal sanayi yatırımları çok cüzidir." ifadelerini kullandı.

"Devlet burada mısır yağı, pamuk ve iplik fabrikaları kurabilir"

Bölgede mısır yağı, pamuk ve iplik fabrikalarının kurulması hususunda yetkililere çağrıda bulunan Doğan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Batman'da organize sanayi var. Bu organize sanayi batı illerine baktığımızda belki Gaziantep'in yüzde bir sanayisi değildir. Ama bölgede çok iyi pamuk, mısır yetişiyor. Devlet burada mısır yağı, pamuk ve iplik fabrikaları kurabilir. Çünkü ipliğin, kumaşın hammaddesi pamuk, yağın hammaddesi mısırdır. Devlet, gerek iş adamları desteği gerekse kendi modeliyle bu tür yatırımlar yaparsa tarıma olan bağımlılık azalacaktır. Ya da tarımda üretilen ürünlerin direk bölgedeki sanayide işlenmesiyle belki yanı başımızdaki Irak'ta, Suriye'de ve İran'da pazara çok rahat ihracat yapılabilir. Dolayısıyla bu özelde bölge, genelde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır." (M. Fatih Akgül-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir