• DOLAR 34.255
  • EURO 37.839
  • ALTIN 2925.21
  • ...
YÖK`ten Yalanlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, internet sitelerinde `Üniversite öğrencileri şimdi yandı! AB`ye uyum için üniversitede sınıf geçme notu 65`e çıktı` haberlerine ilişkin basın mensuplarına yazılı bir açıklama gönderdi.
 
Gönderilen basın metninde "`Üniversitede sınıf geçme notu 65`e çıktı` haberleri gerçeği yansıtmamakta olup, internet ortamındaki bilgi kirliliğinin genel bir kanıya dönüşmemesi adına bu açıklama yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.
 
Bologna Süreci`nin, Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olduğu kaydedilen açıklamada, "Sürece üyelik hükümetler/devletlerarası herhangi bir anlaşmaya dayanmamaktadır. Bologna Süreci kapsamında yayımlanan bildirilerin yasal bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Süreç tamamen her ülkenin özgür iradeleri ile katıldıkları bir oluşumdur ve ülkeler Bologna Süreci`nin öngördüğü hedefleri kabul edip etmeme hakkına sahiptirler. Sürece ülke bazında üyelik vardır ve ülkelerin yükseköğretim kurumları sürecin doğal üyesidir" sözlerine yer verdi.
 
Açıklamada, "19 Mayıs 2001 Prag Bakanlar Konferansı`nda Türkiye Bologna Sürecine katılmış ve üye olduğu 2001 yılı itibariyle ülkemizdeki tüm üniversiteler Bologna süresinin bir parçası olmuştur. Dolayısıyla `Bologna sürecinin pilot uygulayıcıları olan üniversiteler` gibi bir tanımlama yapmak mümkün değildir" denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Avrupa Yükseköğretim Alanında en gerçekleşmesi arzulanmayan şey, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin tek tip yükseköğretim sistemi haline getirilmesidir. Avrupa Yükseköğretim Alanı`nda asıl hedeflenen, çeşitliliktir. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden bir diğerine geçişin kolaylaşması ve böylece öğrenciler ve öğretim elemanları hareketliliği ve istihdamının arttırılması planlanmaktadır."


Üniversiteler Not Sistemine Kendileri Karar Verir
Bologna Süreci`nin üniversitelerin not sistemine müdahale eden bir süreç olmadığı ve her üniversitenin not sistemine kendisinin karar verdiği vurgulanan açıklamada, Bologna Süreciyle asıl hedeflenen ulusal kredi sistemlerinin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ile uyumlaştırılmasıdır. 13.01.2011 tarihli 6111 sayılı kanunda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu`nun 44. Maddesinde yapılan değişiklikle ders kredilerinin hesaplanmasına ilişkin çerçeve belirlenmiştir. İlgili madde, yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde ders kredilerinin hesaplandığını belirtmektedir. Nitekim çevremizdeki birkaç üniversiteyi bu anlamda gözden geçirmemiz bile farklılığı ortaya koymak için yeterli olacaktır"
ifadelerine yer verildi.
 
Ayetullah Turgut - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir