"Sürücülere sorumluluk sigortası yapılmalı"
Trafik sigortalarıyla ilgili değerlendirme yapan Van Sigortacılar Derneği Başkanı Şükrü Üzal, bu konudaki mağduriyetlerin önüne geçmek için sürücülere sorumluluk sigortası yapılması gerektiğini söyledi.
Zorunlu trafik sigortalarında mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla primlere tavan fiyat uygulaması getiriliyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından 1 Nisan'da yürürlüğe girecek uygulamayla yüzde 30'a varan indirimler araç sahiplerinin yüzünü güldürecek.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Sigortacılar Derneği Başkanı Şükrü Üzal, trafik sigortalarında hem sürücülerin hem de acentelerin büyük zarar gördüğünü belirterek, bu konuda kalıcı tedbirlerin uygulanması gerektiğini söyledi.
Trafik sigortalarında yaşanan artışın bir nedeninin de döviz olduğunu ifade eden Üzal, "Ülkemizdeki araçların çoğu Avrupa üretimi araçlardır. Avrupa üretimi araçların da yedek parçaları dövize endekslidir. Trafik sigortalarının yükselmesinin bir nedeni de bundan kaynaklanmaktadır. Tavan fiyat uygulamasıyla yüzde 20-30 arasında bir indirim olacaktır. Ancak vatandaşta 'Trafik sigortamı 1 Nisan'da yapıp indirimden yararlanayım.' düşüncesi vardır. Tavan fiyat denilince bütün araçlarda indirim olacak düşüncesi yanlış olacaktır. Bu yılın mart ayında indirim olacak diye birçok insan poliçesini yaptırmıyor. Bu durumda eğer hasarsızlık indirimi varsa sürücüler sigortalarını yaptırsınlar. Çünkü trafikte kaza olmayacak diye bir kaide yoktur." dedi.
"Sürücüye de sigorta yapılması lazım"
Bu konuda mağduriyetlerin önüne geçmek için sadece araca değil, sürücülere de sigorta yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Üzal, bu şekilde kalıcı tedbirlerin uygulanmasıyla kazaların azalabileceğini söyledi.
Trafik kazalarının azaltılabilmesi için sorunun temeline inmek gerektiğine değinen Üzal, sözlerine şöyle devam etti: "Biz sigortayı araca yapıyoruz fakat bu aracı kim sürüyor? Belki 5 kişi, belki bir kişi sürüyor. Sigorta araca yapıldığında kaza yaptığı zaman sadece araç sigortası karşılanıyor. Oysa ülkemizde bir yılda 20'nin üzerinde kaza yapan sürücüler vardır. Eğer kalıcı çözüm arıyorsak sadece araca trafik sigortası yapmayacağız. Sürücüye de sigorta yapılması lazımdır. Bu sigorta nasıl olur? Sorumluluk sigortası olur. Cüzi miktarda araca sigorta yapıldığı zaman sürücüye de bir miktar sigorta yapılması lazımdır ki sürücü kaza yaptığı zaman kaza nispetinde de kazaya ortak olması lazımdır. Bu tür kalıcı tedbirler gelirse kazalar biraz daha azalacaktır."
"En büyük mağduriyeti acenteler çekti"
Üzal, sigorta şirketlerinin, geçmiş yıllarda zarar ettiklerini belirterek bu zararı sürücülere ve acentelere kestiğini ifade ederek, "Bunun büyük bir kısmı sürücüye yansıdı. Ancak en büyük mağduriyeti acenteler çekti. 2016 yılında taban fiyat uygulaması başladı. Bir ay sonra sigorta şirketleri acentelerin komisyonuna müdahale etti. Şimdi tekrar tavan fiyat uygulamasının çıkması ile sigorta şirketleri yine acentelerin komisyonuna dokunacaktır. Bu yüzden burada en büyük mağduriyet acentededir ve bu şekilde devam ederse kısa vadede birçok acente kapanacaktır." şeklinde konuştu.
"Çip uygulaması kazaları yüzde 50 düşürecektir"
Trafiğe çıkan her araç için kimlik niteliğindeki çip uygulamasıyla kazaların büyük oranda azalacağını belirten Üzal, "Başbakan'ımız bu konuda çok iyi bir fikir beyan etti ve inşallah kısa zamanda hayata geçirilir. Uçaklardaki kara kutu gibi araçlara da çip takılacağı belirtilmişti. Ancak bunun hangi tarihte başlayacağı yönünde bir açıklama yapılmadı. Çip uygulaması olursa ülkemizde trafik kazaları yüzde 50 düşer. Trafik poliçeleri de en az yüzde 60-70 civarında düşecektir." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)