• DOLAR 32.409
  • EURO 34.667
  • ALTIN 2393.53
  • ...
"Yaşlılarımıza evimizin başköşesinde yer vermeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüzde çocuklarının yanında yer bulamayan kimi yaşlılar çareyi huzurevlerine sığınmakta bulurken, kimileri de yalnız yaşayarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yaşlılar Haftası" dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, yaşlıların huzurevine terk edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yaşlılığın kaçınılmaz bir süreç olduğunu belirten Çelik, "Öyle yoğun bir hayat yaşıyoruz ki bir gün bizim de yaşlanacağımızı ve belimizin büküleceğini, bir hal hatır sormaya ihtiyacımızın olacağını, ondan ötesi bir yardıma, desteğe ihtiyacımızın olacağını unutup gidiyoruz. Onun için bu haftalar bizi kendimize getiriyor. Bir nefis muhasebesi, empati yapma ihtiyacı duyuruyor. Yaşlısı olmayanın genci olmaz, genci olmayanın da yaşlısı olmaz. Bu gayet tabi bir olaydır." dedi.

Müslüman bir toplumda anne babaya karşı saygı, sevgi ve hürmetin üst düzeyde olması gerektiğinin altını çizen Çelik, şunları söyledi:

"Kur'an- ı Kerim anne ve babalara nasıl davranılacağını ve kendisinden sonra onlara ne denli hürmetle, tazimle ilgilenilmesi gerektiğini bizlere ifade ediyor. Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de, 'Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ererse onlara ilgisizlik şöyle dursun, öf bile deme.' diyor. Bu ayet aslında şu anlama geliyor: Onların gönüllerini hoş tutun, güzel konuşmalar yapın, merhamet ve tevazu kanatlarınızı indirin. Onlar sizi nasıl ki gece gündüz demeden zorluklarla büyüttüler, siz de onların size ihtiyaçlarının olduğu yaşlılık döneminde ihtiyaçlarını giderin. Yine peygamber efendimizin de bu konuda hadisleri var. Bunlardan biri 'Yaşlılarımıza gerekli saygı ve sevgiyi göstermeyen, küçüklerimize de merhamet göstermeyen bizden değildir.' diyor."

"Yaşlılarımıza evimizin başköşesinde yer vermeliyiz"

Birçok sıkıntıda Allah'ın yardım ve merhametini talep edebilmek için yaşlılara evlerin başköşesinde yer verilmesi gerektiğine değinen Çelik, "Yaşlı dediklerimiz de bizim annemiz, babamız, dedemiz, ninemiz, amcamız, dayımız, komşumuzdur. Ya da bir arkadaşımızın anne ve babasıdır. Yani kendi yaşlımız ve büyüklerimizdir. Onun için Allah'ın bugün birçok sıkıntıda yardımını, merhametini, rahmetini talep ediyor, bizimle, toplumumuzla beraber olmasını istiyorsak yaşlılarımıza evimizin başköşesinde yer vermemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Yaşlıların huzurevine terk edilmesi doğru değil"

Çelik, Müslüman bir toplumda yaşlıların huzurevine terk edilmesinin doğru olmadığını vurgulayarak, "Huzurevleri sosyal bir devletin yapması gerekendir ama Müslüman bir toplumda bir anne ve baba evladının evinin dışında kalacak bir yer aramamalıdır. Bu Gayretullah'a dokunur. Yaşlıların boynunun bükük ve kahırlı olduğu bir toplum iflah olmaz bir toplumdur. Bunlardan şiddetle kaçınmamız ve uzak durmamız lazım. Bir gün bizim de yaşlanacağımızı ve bizim de bir çocuğumuzun sıcak dokunuşuna ve nefesine ihtiyacımızın olacağını hiçbir zaman unutmamamız lazım." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir