• DOLAR 35.468
  • EURO 36.558
  • ALTIN 3073.74
  • ...
Geçen hafta dünyada neler yaşandı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

ABD ordusu, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan birliklerini desteklemek üzere 2500 civarı askeri Kuveyt'te bulunan üsse gönderdi. Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığında artış gözlendi.

ABD VE ASYA

ABD'nin askeri operasyonlarının Irak ve Suriye dışındaki bölgeleri de kapsadığı ve bunun sessizce yürütülen yeni bir işgal kampanyası olduğu ileri sürülüyor. Trump, Pentagon'un, başkanın onayına gerek kalmadan Yemen gibi ülkelerde saldırı düzenleme yetkisine onay verdi. Geçen hafta ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), yaptığı yazılı bir açıklama ile Halep'in Cina köyü yakınlarında bir hava saldırısı gerçekleştirdiklerini söyledi. "El Kaide'ye ait bir toplanma yerinin vurulduğunu ve çok sayıda teröristin öldürüldüğünüiddia edildi. Ancak, saldırıda sivilleri vurdukları ortaya çıktı. Ayrıca, Almanya Başbakanı Angela Merkel resmi bir ziyaret için Washington'a gitti. Merkel, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile görüştü. Görüşmeye tokalaşma krizi, damga vurdu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Asya turu kapsamında Güney Kore'yi ziyaret etti. Tillerson, Kuzey Kore'nin artan tehditlerine karşılık askeri müdahalenin masadaki seçeneklerden biri olduğunu söyleyerek Asya ülkelerini tedirgin etti. DAEŞ Bangladeş'in başkenti Dakka'da elit güvenlik güçlerinin kampında yapılan intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

AFRİKA VE ORTADOĞU

Katolik dünyasının lideri Papa Francis'in 28-29 Nisan tarihlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'yi ziyaret edeceği bildirildi. Vatikan tarafından yapılan bir açıklamaya göre Mısır Cunta Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi'nin daveti üzerine gideceği Kahire'de Papa, El Ezher Camii'ni de ziyaret ederek, El Ezher Camii Baş İmamı Ahmed el Tayyib ile görüşecek.

İsrail ordusu Gazze'den fırlatıldığı öne sürülen bir rokete misilleme olarak Hamas'a ait mevzilere hava saldırısı düzenledi. Filistinli gruplardan olaya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Suriye'de Beşar Esed rejimi, İsrail'e ait uçakların Palmira'daki Suriye ordusuna ait hedefleri vurduğunu, kendilerinin de bir İsrail uçağını düşürdüğünü söyledi. Tel Aviv yönetimi ise iddiayı yalanladı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 3. turu düzenlenen Suriye barış görüşmelerinde garantör ülkeler olan Rusya, Türkiye ve İran ortak bir bildiri kabul etti. Bildiride, üç ülkenin, Suriye'de ateşkesin izlenmesi ve uygulanmasının sağlanması için kurdukları mekanizmayı güçlendirme kararı aldıkları belirtildi. Suriye`de DAEŞ`e karşı operasyonlar devam ederken, Irak`ta ABD tarafından DAEŞ`e karşı yeni operasyonlar yapılacağı açıklandı.

AB VE TÜRKİYE

Avrupa Adalet Divanı, başörtüleri gerekçesi ile işten çıkarılan iki kadının davalarını karara bağladı. Divan'ın kararına göre "İşyerleri çalışanlarının dini sembol niteliğinde kıyafet giymelerine yasak getirebilir." Eskişehir'de halka seslenen Erdoğan, Avrupa'ya "Sıkıysa kipayı da yasaklasana" dedi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Avusturya'ya “bazı işbirliği programların durdurulmasına neden olan diplomatik anlaşmazlıklara” çözüm bulma çağrısı yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye-Almanya ilişkilerinin kritik noktaya gelmesinden dolayı, Türkiye'nin AB üyeliği ihtimalinin giderek düştüğünü söyledi. Sigmar Gabriel verdiği bir röportajda, "Bugün Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmaktan çok daha uzaktadır" dedi. AB ülkelerden Türkiye`ye yönelik küstah açıklamalar devam ediyor. AB ve Türkiye arasındaki gerginlik bölgede Türkiye`nin büyümesine engel olmak için yapıldığını öne sürülüyor.

TÜRKİYE VE RUSYA

Regional Post-Caucasus dergisine mülakat veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine, başka ülkelere zarar verecek bir süreç olarak bakılmamalı. Rusya'nın gizli bir gündemi yok. 3. ülkelere karşı ya da herhangi birilerinin çıkarlarını bozacak politik veya ekonomik müttefiklikler kurmuyoruzdedi. Öte yandan, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının üçüncü yılında, Uluslararası hukuka açıkça aykırı olan bu eylem neticesinde ortaya çıkan fiili durumu tanımadığımızı bir kez daha belirtiyoruz diye bir açıklama yaptı. Türkiye ve Rusya arasında S-400 hava savunma füzeleri gündeme geldi. Bir bölgede işbirliği içinde olan Türkiye ve Rusya başka bölgede tam zıt görüşlere sahipler. 

Geçen haftanın kısa bir analizini yaparsak şöyle özetleyebiliriz: ABD agresif bir politikaya başladı. Ortadoğu`da yeni çatışmalara ve siyaset değişimine gitmeye hazırlanıyor. Ayrıca, ABD Asya`yı da harekete geçirmeye çalışıyor.

Avrupa Birliği gerçek yüzünü ortaya koyarak faşist söylemlere devam ederken asıl nefretinin İslam`a karşı olduğunu ortaya koyuyor. AB karışmaya gebe bir bölge haline geldi. Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler kopma sınırına yaklaştı Erdoğan her an AB`ye güle-güle diyebilir. NATO eski gücünü yitiriyor ve dalgayı yakalamak için Doğu Avrupa`da harekete başladı.

Ortadoğu daha da karışmaya başladı. Geçen hafta Ortadoğu`da İsrail yüzünü göstermeye başladı. Türkiye ve Rusya arasındaki S-400 görüşmeleri hem ABD`yi hem de İsrail`i harekete geçirdi. Suriye`de ABD`nin hareketliliği ve İsrail`in de Suriye müdahale etmesi Rusya`yı düşündürüyor. Öte yandan OPEC ülkelerin fazla petrol üretimini kısıtlamayacağı yönündeki haberler de ekonomi alanda değişikler olacağının sinyallerini verdi. Dünya tamamen değişime gidiyor tüm ülkeler çıldırmış siyasi ve ekonomi değişikliklerine hazırlıklı olmamız gerekiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir