"İslam dünyasının tıkanmasına neden olan 4 olgu var"
Diyarbakır`da düzenlenen bir çalıştayda konuşan Gazeteci Nevzat Çiçek, mezhepçilik, ırkçılık, yapay sınırlar ve Müslümanların sekülerleşmesi gibi olguların, İslam dünyasının tıkanmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Diyarbakır`da "15 Temmuz sonrası İslami STK'lar" başlığı adı altında "Davet ve Tebliğde Süreklilik` ve ‘Gündem ve Güncelin Esareti: Özgün ve Özgür Durmak" konulu çalıştay düzenlendi.
Moderatörlüğünü Nevzat Çiçek ve Ahmet Ceylan`ın yaptığı çalıştaya, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde etkili olan birçok sivil toplum kuruluşu yetkilileri katıldı.
Çalıştayda İslami STK'ların asli görevleri, davet ve tebliğde süreklilik, Merkez-Yerel İlişkileri Bağlamında Bölge STK'ları, ‘STK'lar ve Kürtlerin Temsiliyeti Sorunu: Muhatap Arayışında Bölge STK'ları konuları ele alındı.
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan Gazeteci Nevzat Çiçek, özgün ve özgür olabilme, İslam dünyasında söz söyleyebilme gibi alanların bilinçli bir şekilde tıkandığını belirterek bunun da 4 farklı gerekçeye bağlı olduğunu ifade etti.
Çiçek, "İslam dünyasının tıkanmasına neden olan 4 olgu var. Birincisi mezhep olgusu ile İslam dünyasının önüne getirilmesi. İkincisi, coğrafyaya karşı bir coğrafya ile sınırlarımıza getirilmesi. Bugün Suriye`de çizilen yapay sınırlar, Sudan`ın bölünmesi, Somali meselesi, Kenya meselesi, Cezayir meselesi gibi çoğaltabiliriz. Üçüncüsü, ılımlı İslam ve Radikal İslam diye uydurdukları yeni bir tanımlama üzerinden Müslümanların bir tercihe zorlanması ve bu tercih ile Müslümanların sekülerleştirilmesi. Dördüncüsü de ırka karşı ırk dediğimiz olgu. Sonuçta biz bir ümmetiz." dedi.
"FETÖ üzerinden diğer İslami yapılanmaları da onlarla benzer gören bir anlayış ortaya çıktı"
Çalıştay sonrası İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Kadim Akademi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, çalıştayda 15 Temmuz sonrasında Türkiye`de başlayan bir sürecin Türkiye`deki İslami yapılanma ve cemaatlerin aleyhine dönüşmesi karşısında bir farkındalık oluşturduklarını söyledi.
FETÖ'nün ilk başlarda İslami kavramlarla ortaya çıktığını vurgulayan Özcoşar, "Ancak İslam`ın kendi zihin dünyasının tersi bir şekilde ortaya çıktı. Tam tersi bir yapılanma içerisinde yürüdü. Hala FETÖ`yü İslam`la özdeşleştiren ve FETÖ üzerinden diğer İslami yapılanmaları da onlarla benzer gören bir anlayış ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.
Özcoşar, "İslami yapılanmaların FETÖ`den farkını net bir şekilde ortaya koyan bir strateji ortaya koymamız gerekiyor. Ayrıca İslami STK`ların asli işlerine dönmelerini sağlayacak bir strateji koymamız gerekiyor. Mesele insan yetiştirmektir. Elinden dilinden emin olunan Müslüman yetiştirmektir." diye konuştu.
“Cami, toplumsal uzlaşının ve toplumsal barışın merkezi haline getirilmeli”
Camilerin, islam'daki önemine değinen Özcoşar,"En temel şey İslam toplumunun ortaya çıktığı camidir. Cami Müslümanların sadece 5 vakit namaz kılıp çıktığı yer değil, Müslümanların şekillendiği alanlardır. Ne kadar ibadet için kurulmuşsa, o kadar eğitim için kurulmuştur. Cami, toplumsal yapının, toplumsal uzlaşının ve toplumsal barışın merkezi haline getirilmesi gerekiyor." diye belirtti. (M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel – İLKHA)