• DOLAR 35.388
  • EURO 36.558
  • ALTIN 3020.17
  • ...
"Van İŞKUR 2016 yılında 15 bin 670 kişiyi işe yerleştirdi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Çalışma ve İş Kurumu`nun (İŞKUR) ortaklaşa düzenlediği "I. Van Kariyer ve İstihdam Fuarı"nın açılışı gerçekleştirildi.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen fuar programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, İŞKUR Daire Başkanı Abdullatif Gökdere, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, İŞKUR Van Müdürü Salih Serçe, Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, STK temsilcileri ve işverenler katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan İş Kur İstihdam Daire Başkanı Abdullatif Gökdere, işsizlik karşısında alınan tedbirler sayesinde işsizlik konusunda bir toparlanma yaşandığını belirterek, “Bilindiği üzere, işsizlik yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli sorunları başında gelmektedir. Nitekim dünyada 200 milyonu aşkın işsiz sayısının önümüzdeki 4 yıl içerisinde 215 milyona ulaşması beklenmektedir. Türkiye küresel krizin ardından etkin bir şekilde uygulamaya koyduğu tedbirler sayesinde hızlı bir toparlama yaşamıştır. Böylelikle işsizlik oranı dünya genelinde küresel krizin etkili olduğu 2007-2012 yılları arasında artarken, Türkiye'de azalmıştır. İşgücüne katılım oranı açısından Türkiye'deki ve Avrupa Birliği'ndeki gelişmeleri bir arada değerlendirecek olursak, Türkiye'nin yine Avrupa'yı geride bıraktığını görmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Van İŞKUR' un 2016 yılında toplam 15 bin 670 kişinin işe yerleştirmesine vesile olduğunu açıklayan Gökdere, “TÜİK'in en son açıklanan 2016 yılı Kasım dönemi verilerine göre, Türkiye'de çalışma çağındaki nüfus, bir önceki yılın aynı dönemine göre 854 bin aratarak 59 milyon 69 bin kişiye yükselmiştir. İş kurmak isteyen engeli vatandaşlarımıza proje karşılığı destek vererek iş kurmalarına yardımcı oluyoruz. Onlarında iş gücü piyasasında yeni istihdam alanı oluşturmalarına katkı sağlıyoruz. Van İŞKUR' un 2016 yılında toplam 15 bin 670 kişinin işe yerleştirilmesine vesile olmuştur. Van İŞKUR müdürlüğü tarafından işverenlerimizden gelen taleplere yönelik olarak yapılan işe yerleştirme sayısı 2 bin 88'dir. 13 bin 582 kişi İŞKUR etkisiyle işe yerleşmesi sağlanmıştır. Aktif İstihdam politikaları kapsamında, Van ilinde 2017 yılın ilk iki ayında ise meslekli eğitim kurslarımızdan 275 kişi iş başı eğitim programlarımızdan 28 kişi ve toplum yararına programlardan da 51 kişi faydalanmıştır. Böylece toplam 354 kişi aktif iş gücü hizmetlerinde yararlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Van Valisi İbrahim Taşyapan da ülkede istihdamın en önemli ayağının kamu olduğunu belirterek, “İlimizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kariyer ve istihdam fuarı ilimizde ilk defa yapılıyor. İş gücü piyasasındaki tarafları bir arada buluşturmak iki tarafın ihtiyaçlarının ortak noktasını bulmak ve iş arayanlarımızla işe ihtiyacı olanları buluşmasını sağlamak esas gayemiz. Ülkemizde iş alanlarını 3`e ayırabiliriz. Bir kamu alanları, özel sektör, üçüncüsü ise insanların kendi işlerini kurmasıdır. Bizim ülkemizde maalesef bu üçüncü ayak, iş arayanlarımız arasından ve üniversitelerden veya meslek okullarından mezun olanlar var. Özellikle ülkemizde en önemli iş olanağı veren kamudur. Bu kamunun lehine özel sektörün aleyhine gelişmeler göstermektedir.  Çalışma istek ve arzusunda bulunan kişiyi ekonomi de kendine uygun bir iş bularak hem kendini geliştirmesi hem de ülkeye ve insanlığa katkı bulunması önemli bir hadisedir.” dedi.

İstihdam fuarların işveren ile iş arayan gençler arasında önemli bir köprü görevi gördüğüne dikkat çeken Taşyapan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllardaki dünyadaki ekonomik krizle ekonomik daralmalar görülmüştür. Bunun sonucunda ülkemizde de sorunlar yaşadık. Bu fuarla iş bulmaya aday gençlerimizle bu piyasanın aktörleri arasında bir buluşmayı sağlamak için buradayız. Üniversiteli gençlerimiz önündeki dönemlerde ne kadar hazırlıklı olursa veya iş alanındaki hedeflerini belirlerseler daha başarılı bir iş hayat bizi beklemektedir. İstihdam fuarı bu açıdan da önümüzü açar bizlere ufuklar verir.”

Daha sonra konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise İstihdam Fuarı`nı Van merkezli diğer ilerde de yayılması gerektiğini söyledi.

Battal, “Yüzlerce, binlerce doktora yapmış olan insan kaynağımız işsiz bir şekilde iş arar durumdadırlar. Dolayısıyla insan kaynağımızda artık tek yönlü yetişmiş elemanda yeterli değildir. Bir alanda uzmanlaşmış, doktora yapmış, alanını çok iyi biliyor, üstüne bir de dil biliyor ama bunlarda yetmiyor. Bu da aslında ülkemizin çok yüksek oranda genç nüfusa sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu insanlar iş arıyorlar ve istihdam alanları da kısıtlı olduğu için istihdam sorunu ortaya çıkıyor. İşveren aradığı elemanı daha kalifiye bir şekilde bulma imkânı veriyor ama diğer taraftan da ciddi bir işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. Hükümetimizin son dönmelerde özellikle işverenlerle oturup herkes istihdam oranının artırsın ve bunlar da teşvik vermek suretiyle katkı sundu.” diye konuştu.

Bölgede huzurun tahsis edilmesiyle iş bulma imkânlarının da artacağına dikkat çeken Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise “İş demek; istihdam demek, üretim demek. Bunlar ancak huzurlu bir yerde olur. Eğer biz bu memlekette huzuru sağlayamazsak, eğer biz bu memlekete terör örgütlerini kalkınmanın önündeki en büyük engel olarak gösteremezsek bu fuarlar, bu etkinlikler hiç bir sonuç vermez. Artık Türkiye eski Türkiye değil. 2002 yılından beri ciddi bir kalkınma çok ciddi istihdam ve ciddi projeler üretiyor. Türkiye, Avrupa ve dünyada örnek gösterilen bir ülke ama maalesef bölgemiz ve ilimiz ciddi istihdam ve işsizlik sorunu var.” dedi.

Programda, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da kısa bir konuşma yaparak, programı düzenleyenlere teşekkür etti. Program, kentte en çok işçi istihdam eden işverenlere verilen plaket taktimi ile son buldu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir