• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
"Müslüman`ın boş zamanı olmaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl`de “Müstesna Şair Mehmet Akif” konulu programda konuşan Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, Mehmet Akif Ersoy`un hayatından kesitler sundu.

Bingöl Valiliği, Üniversite ve Belediye tarafından organize edilen “Müstesna Şair Mehmet Akif” konulu program, Üniversite eski Rektörlük konferans salonunda düzenlendi.

Programa, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun,  İl Müftüsü Mecit Can, İl Emniyet Müdürü Metin Akay, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mahmut Alas, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Program, Merkez 100. Yıl ilköğretim okulu 5. Sınıf öğrencisi Nursima Uslu`nun ezberlediği 10 kıta İstiklal marşını okumasıyla başladı.

Program da konuşmacı olan katılan Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, “İstiklal Marşı`na bütün zamanlarda olduğu gibi bugünde şiddetle ihtiyacımız var. İstiklal Marşı`nın misyonuna, Mehmet Akif`in mücadelesine şiddetle ihtiyacımız var.” dedi.

“Mehmet Akif bir modeldir”

Bu ülkenin nasıl kazanıldığını dört bir etrafı düşmanla çevrili bu yurdun nasıl bağımsızlığa kavuştuğunu ve bu bağımsızlığın heyecanını ve coşkusunu şairlerin haykırdığını söyleyen Mengüşoğlu, “Bunlar içerisinde bir tanesi var ki, Merhum Mehmet Akif O hem bizim bağımsızlık marşımızın, İstiklal Marşı`mızın yazarı hem de bizim için bir rol modeldir. Slogana, hamasete sadece heyecan ve coşkuya boğmaksızın Mehmet Akif`ten alacağımız başka bir dersin olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

“Müslüman`ın boş zamanı olmaz”

Mengüşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Akif`e mikrofon tutuyorlar üstada, ‘boş zamanlarında ne yaparsın` diye soruyorlar, müthiş derecede şiddetleniyor, ‘benim boş zamanım olmaz ki, Müslümanın boş zamanı olmaz.` Zamanı düşün, bunu genelde ‘asra yemin olsun` şeklinde tercüme ederler. Türkçeye de ‘asır` diye tercüme ederler.  Niye zaman diye tercüme etmiyoruz, zamanı düşünün insan ziyandadır; iman eden, Salih amel işleyen, hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesna. Allah`ın insana lütfettiği ikramların en büyüklerinden biri zamandır. Çok çabuk geçip gitmektedir. Hepimizin sırtından, omuzlarından, hayatından ve ömründen akıp gitmektedir. Akif`inde ömründen akıp giden zaman olduğu için kendisine boş zamanlarınızda ne yaparsınız sorusuna bu cevabı vermiştir.”

“Akif kızan adamdır, kızmasını bilen adamdır.” diyen Mengüşoğlu, “Bizde genelde suya sabuna dokunmayan, onun bunun kalbini kırmayan adam, iyi adamdır. Oysa hoşgörülü adam iyi adamdır, hoşgörünün nelere mal olduğunu 15 Temmuz`da gördük. Akif ancak Allah`ın hoş gördüğünü hoş gören bir adamdır. Allah`ın hoş görmediğine karşı çıkan kızan müdahale eden bir adamdı. Eğer Akif`in izinden gideceksek insan modeli olarak Akif`ten alacağımız kızgınlıktır, gerektiği zaman baldan da tatlı olan öfkedir. Daima zalime karşı daima batıla karşı bir öfkedir. Akif için yalnız adamdır derler niye? Yalnız adamdı çünkü umumi harp zamanıdır. O eski paşalar o eski zenginler o eski varlıklılar kenardan köşeden kaçmışlar sokakta ve sahada değiller. Sokağı ve sahayı düşmana teslim etmişleridir. Akif`in yaşadığı dönemde her taraftan kuşatılmış bir ülkemiz vardır. Milli mücadeleyi kazanan sadece askerlerimiz değildir, Kuşkusuz askerlerimizin emeği vardır, fakat bunun arkasında Akif gibi gayret sahibi insanların çok büyük emeği vardır.” İfadelerini kullandı.

“Mehmet Akif`in yokluk içinde bir hayat sürdürür”

Mehmet Akif`in yokluk içinde bir hayat sürdüğünü söyleyen Mengüşoğlu, “Ömrünün son üç ayında Devlet utanır ve ona bir maaş bağlar, üç ay o maaşı alır. Vefatında üzerinde Kelime-i Tevhit yazılı bir bez parçası bile olmayan kupkuru bir tabutla Beyazıt camiine getiriyorlar, fakat kurşun kalemle tabutun üzerinde Mehmet Akif yazmaktadır. Bunu duyan İstanbul Üniversite öğrencileri gelip namazını kılar ve Edirne kapı şehitliğine defin ederler.” dedi.

“Mehmet Akif asla kavmiyetçi olmadı”

Akif`in kavmiyetçi espriye karşı verdiği cevaplar olduğunu aktaran Mengüşoğlu,  “Asla kavmiyetçi olmadı, Milliyetçi kavramını kurmuyorum, çünkü Millet kelimesi Kur`an`ın kelimesidir ve bütün Müslümanlar İslam milletinin ehlidir. İslam Milleti muhtelif kavimler den mürekkeptir. İkinci Millet küfür milletidir, küfür milleti de muhtelif kavimler den mürekkeptir. Küfür milletinin de içinde Türk, Kürt, Arap, Arnavut vardır, İslam milletinin içinde de vardır.” şeklinde konuştu. (Zahit Kanat-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir