• DOLAR 32.589
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2459.246
  • ...
İşte Avrupa bu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili / DOĞRUHABER

Sözde özgürlükler diyarı olarak lanse edilen batılı Avrupa ülkeleri gerçek yüzlerini bir bir gösteriyor. AB üyesi ülke Hollanda, önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti, ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Türkiye`nin Rotterdam Konsolosluğu girişine izin vermeyerek büyük bir skandala imza attı. Hollanda polisi, Konsolosluk önünde olayı protesto eden Türkiyeli vatandaşlara ise çok sert müdahale etti. Göstericilere tazyikli su, cop ve köpeklerle saldıran Hollanda polisi onlarca kişiyi yaraladı. Hollanda yönetiminin, Türkiyeli bakanlara yönelik kabul edilemez ve gurbetçilere yönelik insanlık dışı tutumu ‘İşte Avrupa bu` yorumlarını beraberinde getirdi. Sözde demokrasi ve özgürlüklerin adresi olduklarını iddia eden Avrupa ülkelerinin son yıllarda giderek artan islamfobik uygulamaları ve cami saldırıları ile birlikte son icraatları, batının barbarlıkta sınır tanımadığını ortaya koydu.

ÇAVUŞOĞLU'NUN UÇAĞINA İNİŞ İZNİ VERİLMEDİ

Daha önce Hengelo ve Wehl kentlerinde yapacağı toplantı sudan sebepler ile iptal edilen Bakan Çavuşoğlu'nun Hoogvliet kentinde yapacağı etkinlik de iptal edilince Çavuşoğlu, her şeye rağmen Hollanda'ya gelerek konuşmasını Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğuna ait rezidansta gerçekleşeceği açıklanmıştı. Ancak Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni verilmeyince kriz patlak verdi. Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

HOLLANDA POLİSİNDEN BAKAN KAYA'YA ÇİRKİN TAVIR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermeyen Hollanda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu`na girişine izin vermedi. Kameraya yansıyan görüntülerde Hollandalı polisler Bakan Kaya'ya, "Bakanlıklardan emir geldi. Sizin Hollanda'yı terk etmeniz lazım. Sizin için özel tim geldi, size eşlik edeceğiz. Kendi aracınızla bizi takip ederek Almanya'ya dönmeniz gerekiyor." şeklinde tartışma yaşandığı görülüyor. Polisin bu sözlerine tepki gösteren Bakan Kaya ise "Ben konsolosluk binamıza gireceğim. Bana izin verecekseniz ve ben o binaya gideceğim. Siz izin verene kadar buradayım. Hiçbir yere gitmiyorum." yanıtını verdi. Kaya'nın bu sözleri üzerine Hollandalı polisin, "Gitmediğiniz takdirde başka uygulamalar yapılabilir. Mesela sizi içeri atabilirler." ifadelerini kullanması dikkati çekti.

Rotterdam'da Başkonsolosluğuna geçmesine müsade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.

GÖSTERİCİLERE MÜDAHALE: EN AZ 7 YARALI 12 GÖZALTI

Hollanda polisi, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde Bakan Kaya'ya destek vermek için toplanan vatandaşları dağıtmak üzere müdahalede bulundu. Binlerce kişi, Hollanda hükümetinin ülkeye halk oylamasına ilişkin bilgilendirme toplantıları için gelen Bakanlara yapılan engellemeleri protesto etmek için başkonsolosluk binası önünde ellerinde Türkiye bayraklarıyla toplandı. Köpeklerle yapılan müdahalede çok sayıda kişi yaralandı.

Rotterdam polisi, köpekli müdahalede 7 kişinin yaralandığını ve 12 kişinin tutuklandığını açıkladı. Ancak görgü tanıkları, yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

ERDOĞAN'DAN HOLLANDA'YA: BEDELİNİ ÖDEYECEKSİN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik tavrını sert sözlerle eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an birkaç gündür yaşanan olaylar, gördüklerimiz, dikkat edin tamamen İslâmofobik bir gelişmenin tezahürleridir. Batı gerçek yüzünü şu son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koymuştur" dedi. Erdoğan, "Hollanda, Çarşamba günü yapılacak bir seçime sen Türkiye-Hollanda ilişkilerini feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin. Daha biz olması gerekenleri henüz yapmış değiliz" ifadelerini kullandı.

MAKEDONYA DEVLET BAKANI: 'BİZ HOLLANDA'YI SREBRENİTSA'DA TANIDIK'

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Makedonya Devlet Bakanı Beycan İlyas, sürekli olarak demokrasi ve insan hakları dersi vermeye çalışan Avrupa'nın bugün bir sınavdan daha geçemediğini vurguladı. İlyas "Biz Hollanda'yı Srebrenitsa'da tanıdık, fazla söze gerek var mı?" ifadelerini kullanarak Avrupa ülkesi Hollanda`nın kirli yüzünü bir kez daha hatırlattı.

SREBRENİTSA`DA NE OLMUŞTU?

1993 yılında Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı Boşnaklar için güvenli bölge ilan etmişti. İki yıl süren kuşatma sonrasında Temmuz 1995'de Srebrenitsa düşmüştü. Binlerce Boşnak Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan, Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barışgücü karargâhına sığınmıştı. Hollandalı askerler karargâha sığınanlara burada güvende olacaklarını söylemiş ancak daha sonra 8 bin civarında olduğu belirtilen Boşnaklar, Sırp katillere teslim edilmişti.

Hollanda mahkemesi bile, Srebrenitsa katliamında 300 Boşnak'ın öldürülmesinden Hollandalı BM Barışgücü askerlerinin doğrudan sorumlu olduğuna hükmetmişti.

“BU YASAKLAMA İLE YANLIŞ BİR ADIM ATTIK”

Öte yandan bir açıklama daHollanda Eski Dışişleri Bakanı Ben Bot`dan geldi. Bot, Hollanda'nın Türk bakanları engellemesine ilişkin yaptığı açıklamada, Hollanda Başbakanı Rutte'yi eleştirdi ve "Bu yasaklama ile yanlış bir adım attık." dedi. Bot, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Türk Dışişleri Bakanı'nı kabul etmemek, uçağın iniş izninin iptalinin hiç anlaşılır yanı yok." değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA`NIN DERDİ NE?

Türkiye'de yapılacak anayasa referandumu için Avrupa ülkelerine gidip seçim programlarına katılmak isteyen bakanların Almanya, Hollanda ve Avusturya'da konuşmalarına engel olunması, Avrupa ülkelerinin düşünce ve ifade hürriyeti konusundaki çifte standardını bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle Batı Avrupa ülkeleri, demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü söz konusu olduğunda Türkiye'ye yönelik sert eleştiriler yöneltiyor. Buna karşın anayasa referandumu için düzenlenen programlara katılmak için Avrupa'ya gelen bakanlar, sudan bahaneler ve salon sahiplerine yönelik tehdit ve baskılar ile konuşturulmuyor.

Bu ülkelerin başını önümüzdeki hafta seçime gidecek olan Hollanda, eylül ayında genel seçimlerin yapılacağı Almanya ile bir süredir ırkçılık girdabına giren Avusturya çekiyor. Avusturya yasakları savunup, daha da yaygınlaşması tavsiyesinde bulunurken, İsviçre'de de yapılacak programların yasaklanması talep edildi. Yasaklara ise 2 Mart'ta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'nın Gaggenau kentinde yapacağı kapalı salon toplantısının, otoparkın yetersiz olması gerekçe gösterilerek iptal edilmesi ile başlandı.

Avusturya Başbakanı Christian Kern, aynı günlerde Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunarak, Türkiye'den referandum kampanyası için gelecek politikacılara Avrupa Birliği ölçeğinde bir yasak getirilmesini istemişti.

HANGİ ÜLKE, HANGİ PROGRAMI İPTAL ETTİ?

Almanya'da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmasının iptalinin ardından 5 Mart'ta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Köln'deki konuşması da iptal edildi. Porz ilçesinde yapılması planlanan konuşmanın iptalinin ardından Frechen'de bir salon tutulmuş ancak salon sahibine yapılan baskılar sonucu oradaki konuşma da iptal edilmişti. Tüm bu yaşananların ardından Zeybekçi Senat Otel'e alınan toplantıda konuşma imkanı bulabilmişti.

6 Mart'ta eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın önce Grosskrotzenburg'ta yapacağı konuşma ardından da 7 Mart'ta Nürnberg'teki konuşması iptal edildi. Yıldız tüm bu yaşananların ardından Frankfurt yakınlarındaki Kelsterbach beldesinde düzenlenen etkinlikte konuşabildi.

7 Mart'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hamburg'ta konuşma yapacaktı. Çavuşoğlu'nun önce Elysee Otel'de yapacağı konuşmayı otel yönetimi iptal etti. Ardından bir düğün salonu kiralandı. Ancak salon sahiplerine yapılan baskı sonucunda bu etkinlik iptal edildi ve başka bir mekan tutuldu. Bu mekana gelen itfaiye ve polis, salonun yeterli yangın çıkış kapıları bulunmadığını öne sürerek bu kez salonu tümden mühürledi. Çavuşoğlu, konuşmasını Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosluğuna ait rezidansın bahçesinde yapabildi.

AVUSTURYA

Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Avusturya'nın Vorarlberg kentinde yapacağı kitap tanıtımına belediye tarafından izin verilmedi. Belediye yetkilileri, her ne kadar kendilerine kitap tanıtımı yapılacağı söylense de, siyasi içerikli konuşma yapılacağı şüphesine düştüklerini açıkladılar. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), programı başka bir yerde yapmak zorunda kaldı.

Avusturya'da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından organize edilen AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın'ın katılımı ile gerçekleştirilecek üç farklı program daha iptal edildi. İlki Linz şehrinde yapılması planlanan daha sonra pazar günü Herzogenburg ve Wiener Neustadt şehirlerinde gerçekleştirilmek istenen etkinlikler yine güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

İSVİÇRE

Etkinlik iptalinin söz konusu olduğu İsviçre'den ise farklı sesler yükseldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Zürih Hilton'da yapacağı konuşma, eyalet hükümeti tarafından "En yüksek güvenlik endişesi" gerekçesiyle iptal edilmek istendi. Federal Konseyden talep edilen yasağa İsviçre Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çavuşoğlu'nun Zürih ziyareti hakkında "Hiçbir olağan dışı tehdit, ifade özgürlüğünü kısıtlamayı haklı gösteremez." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nın Zürih'e ziyareti şu anda herhangi bir iç tehdit unsuru oluşturmamakta. Bu nedenle de bu ziyaretin yasaklanması için herhangi bir neden yoktur." ifadeleri yer aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir