• DOLAR 32.589
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2459.246
  • ...
Van ve Erciş`te İmar Planları Yeniden Yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Başbakan yardımcısı Beşir Atalay dünkü çalışmalarının ardından bu gün saat 11.30 Van valiliğin bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın toplantısına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay`ın yanı sıra TOKİ başkanı, AFAD başkanı, Van valisi Münir Karaloğlu`nun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı genel müdürü ve yerel ve ulusal basından kalabalık bir meyde katıldı.

 

"14 Çadırkent Kuruldu ve 75 Bin Çadır Elden Dağıtıldı"
Başbakan yardımcısı Beşir Atalay, dün yoğun bir çalışma yaparak, çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını akşam da uzun bir gece toplantısı yaptıklarını ve kurumları dinlediklerini söyleyerek, "Van`daki acı depremi göz önüne alırsanız bunu görürsünüz, Deprem bölgesinde verimli bir çalışma yürütülüyor. Son durum ve alınan kararları da sizlerle paylaşmak istedik. Takdir edersiniz ki, çadırlar afet sonrası en acil ihtiyaçtır. Yaşanan depremlerden sonra 14 çadırkent kuruldu. Bunun dışında 75 bin çadır elden dağıtıldı. Bu ayırım yapılmaksızın dağıtıldı yani ilk çadırları talep eden tüm vatandaşlarımıza verdik" dedi.

 

İkinci safhada ise orta vadede prefabrik yapı ve konteynerlere geçişi planladıklarını aktaran Atalay, "Erciş`te çadırkent kalmadı. konteynere geçildi. Van`da ise 4 çadırkent yani 290 adet çadır var bin kişi şu an çadırda barınıyor. Bunların hiç birisi evi ağır hasarlı olan vatandaş değildir. Vatandaşların çeşitli durumu var. Kiracı olmaları, az hasarlı evlerine korkudan girememeleri gibi durumlar söz konusudur. Çadırkentler konteynere taşınmada evleri orta hasarlı evi hasarsız olanları Mevlana evlerine taşıyacağız. Mevlana evleri tedbir amaçlı kalacak ancak çadırkentler tamamen kaldırılacaktır" diye konuştu.

 

"Hala Van`da çadırkentler var.` gibi haberler yapılıyor" diyen bakan Atalay, "Vatandaşların evinin önünde çadır var. Onlarda duruyor. Kızılay şu anda çadırları toplayıp, temizleyip depolayacak. İhtiyacı olmayan vatandaşlar valiliği arayıp çadırları teslim edebilirler" ifadelerini kullandı.

 

"Van ve Erciş`te 35 Konteynerkent Kuruldu"
"İlk depremden sonra 12 bin 500 konteynır planladık ikinci depremden sonra ise bunu 19 bin 500`e çıkardık bu rakamı, kesin hasar tespitinden sonra ise 28 bin 500`e çıkardık. Şu ana kadar 26 bin 500 konteynır geldi ve burada bunun içinde 24 bin 691 aile yerleştirilmiş durumda" diyen bakan Atalay, diğerlerinin çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi. Şuanda kesin rakam olarak 147 bin 206 kişinin konteynerlerde yaşadığını belirten Bakan, Van ve Erciş`te 35 konteynerkent kuruldu. Ve her biri 5 bin nüfusludur. Şiddetli bir kış yaşıyoruz konteynerkentlerin kurulması kar yağış soğuk havalarda zor şartlar altında yapıldı. Ve çalışmalar devam ediyor. Evi ağır hasarlı olup veya evi yıkılıp da açıkta kalan ailemiz şu an yok. Erciş`te ise evi orta hasarlı olanlarda konteynırlara yerleştirildi" dedi.

 

Konteynerkentlerde ısınmanın da elektrikle sağlandığına dikkat çeken Atalay, "Ciddi bir elektrik tüketimi söz konusu ve bunun için de hiçbir ücret alınmıyor. Köyler de ise vatandaşların konteynırlarını evlerinin yanına kurduklarını ve aynı şartların orada da sağlandığını belirten Bakan, "Oralara da su atık, su tesisi yapıldı. Onlar da aynı olumlu şartlarda kalıyor ve Ağustos sonu itibariyle köyler kalıcı konutlara yerleştirilecekler" diye konuştu.

 

"Çevre Yolu 60 Km Oldu"
Çevre şehircilik Bakanlığı, Van belediyesi ve Erciş belediyesi bütün imar planları yeniden gözden geçirildiğini söyleyen Atalay, "Yoğun fizik çalışmaları yapılıyor. Adeta burada birimlerini oluşturdu yeni yerleşim alanları tespit edildi. Van`da Edremit, Kalecik Bostaniçi ve Akköprü alanları yeni mahallerin kurulacağı alanlardır. Erciş`te ise Erçik, Karataş ve Küçük Sanayi de yeni mahallelerin kurulacağı alanlardır. Kurumların büyükleri il dışına diğer kurumlar ise merkezde kalıyor. 41 km çevre yolu ihalesi 2011 yapılmıştı. Buna 9 kilometre daha ekledik. Çevre yolu bununla birlikte 60 km oldu" dedi.

 

Altyapıyla ilgili ise Van ve Erciş`te su ve altyapının sorunlu olduğunu ve hedeflerinin ise bu sorunları kökten çözüm olduğunu ve bunların projelerinin yapıldığını da aktaran Atalay "Merkezdeki su sorunu için 17 milyon TL`lik bütçe çıkardık iller bankası tarafından ihalesi yapılıyor. Bütün içme suyunun hatları komple değişecek bu noktada iller bankası ile belediye arasında çalışmalar devam ediyor köylerde ise 3650 çadır ağır kuruldu" dedi.

 

"Bankaların Kredi Noktasında Sorun Çıkarmayacak"
Kredi borçlarının Nisan ayına kadar ertelendiğini ve köylülere 62 milyon yem desteği hibe edildiğini kredi borçlarının ve SSK primleri bir yıl ertelendiğini de aktaran Atalay, ticari hayat için 30 bin ve 100 bin TL olan KOSGEB kredileri ayarlandığını söyledi. Bu gün itibariyle 346 kişinin 100 TL olan krediden, 291 kişinin ise 30 bin TL olan krediden faydalandığın ifade eden Bakan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitimle ilgili hiçbir sorunumuz yok ancak bazı okullar birleştirildi bazılarında ikili eğitime geçildi.10 bin öğrenci geri geldi. 46 kişi okul yapmak istiyor bağışta bulundu. Onlar içinde milli eğitim ve valilikle görüşülüyor. Sağlık alanında büyük hastane, üniversitenin yeni hastanesi hizmete açılıyor. Pazartesi hizmete başladı. Artık poliklinik hizmeti için üniversite hastanesine gidilebilir."

 

Van`da 15 Bin 205 Konutun Yapımı Planlandı
Öte yandan en çok merak edilen konulardan biri olan Kalıcı Konutlar noktasında da önemli açıklamalarda bulunan Atalay, "3 köy kendileriyle mutabakat sağlandığı için TOKİ tarafından yeniden kurulacak değişik bir yerde çelik yapılarda yeni konutlar yapılıyor. Bunlarda cami, okul, muhtar odası, taziye evi sosyal alanı ahırlarıyla birlikte bunların yapımı devam ediyor. Nisanın ilk yarısında Topaktaş köyünün bitmesini bekliyoruz. Dağönü ve Özkaynak köyleri de aynı şekilde yapılacak. Diğer köylerle ilgili bazı köylülerimiz yeni köy yapmamızı istemiyor. Evinin yanında yapılmasını istiyor. Büyük kısmı eski yerinde kalmak istiyor. Eski örnekleri gözden geçirdik ve köylü kendi bahçesinde ev yapmak istiyorsa, alternatif olarak kendisine kredi verilerek köylünün kendi evini yaptırabilecektir. Çevre şehircilik bakanımız onlara 3 ayrı proje verecek bunun denetimini kendileri yapacak ödeme azar azar yapılacaktır. Şu ana kadar Van`da 15 bin 205 konut planlandı. Erciş`te ise 4880 konutun yapılması kararlaştırıldı. 12 bin 501 âdetinin ihalesi yapıldı" şeklinde konuştu.

 

"Bir Konutun Maliyeti 110 Bin Türk Lirasıdır"
Atalay, "TOKİ normalde yapıp sattığı konutlar da 10 yıl vade vardı ve her altı ayda bir vadesi gözden geçiriliyor. Burada ise 20 yıl vadeli ve ilk iki yıl geri ödemeli olacak. Vade farkı olmayacak. Sosyal donatılarının hepsi de içinde olacak. Arsa bedeli ve alt yapı parası talep edilmiyor. Van ve Erciş`te bir konutun maliyeti 110 bin TL. Bunun yüzde 30`unu devlet süspanse ediyor. Vatandaşlarımıza 75 bin TL olarak verilecek, orta hasarlı konut sahiplerine 15 bin TL kredi ve on yıl vadeli geri ödenecek, iki yıl sonra alınacaktır. Esnafa 50 bin TL kredi vereceğiz. 10 yıl geri ödemeli. Yıllık yüzde 4 faiz alıyoruz" dedi.

 

"TV programlarında toplanan paralar noktasında kesin bir bilgi yok"
Van valisi Münir Karaloğlu ise, Van deprem yardım hesaplarına 302 milyon TL yatırıldığını ve bunların Başbakanlık Diyanet ve Kızılay`da toplanan miktar olduğunu belirterek, "Buradaki tüm harcamaların buradan ve bölgeden alınmasını istiyoruz. Yolların ve inşaatların yapımı başlayacak. Esnafın kendini toparlaması adına bu ihtiyaçlar burada alınmalıdır" diye konuştu.

 

"TV programlarında toplanan paralar noktasında kesin bir bilgi yok" diyen Karaloğlu, TV ve ilgili derneklerle kişisel görüşmelerle bir miktarını topladıklarını ancak taahhüt edilenlerin tamamının toplanmadığını söylediklerini kaydetti.
Murat Dalgın - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir