"Basının dijitalleşme sürecinde desteklenmesi gerekir"
Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, yerel basının dijitalleşmede istenilen seviyede olmadığını ve bu konuda desteklenmesi gerektiğini belirtti.
"Gençlerin Katılımıyla ile Yazılı Basının Dijital Dönüşümü ve İnternet Yasası" çalıştayına katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Basın İlan Kurumu (BİK) Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, yerel basının dijitalleşme sürecinin desteklenmesi adına yürüttükleri çalışmalar hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.
Ulusal basının dijitalleşmede belli seviyeye geldiğini dile getiren BİK Proje Koordinatörü Doğan, yerel basının bu konuda istenilen seviyede olmadığını belirtti.
Dijitalleşmede yerel basının ülkenin kalkınmışlık düzeyinin gerisinde olduğuna dikkat çeken Doğan, basının bu noktada desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Dünyanın dijital bir dönüşüm içerisinde olduğunu dile getiren Doğan, "Bu anlamda tüm kamu kurumları aksiyon planlarını geliştiriyorlar ve kendilerini güncelliyorlar. Gazetecilikte de internet en etkin mecra haline geldi, bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Biz de bu noktada hareketle sektörün hem yapısal dönüşümüne katkı vermek hem de bu süreçte 'gençler ne diyor' diye onlara danışarak bir yol haritası çizmek istedik. Neden gençler? Çünkü GENAR'ın 'dijital medyanın geleceği' adlı çalışmasında 35 yaş altı bireylerde internet kullanım durumu yüzde 90. Bunu 18-24 yaş arasına çekersen yüzde 99. Dolayısıyla bu projelerin gençlerin katılımı olmadan hayata geçirilmesi eksik görülüyor. Biz de bu noktada gençlerin katılımı ile yazılı basının dijital dönüşümü ve internet yasası çalıştayları organize edelim dedik." ifadelerini kullandı.
Dijitalleşme noktasında çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekleyen Doğan, "Bu projeyi iki etaplı düşünebiliriz. İlki 7 bölgesel çalıştay ve sonrasında da ana yapısal diyalog formu. Bölgesel çalıştaylarda mevcut durum analizi, sorunların tespiti, çözüm önerileri geliştirecekler. Bu çalıştayların raporları olacak. Bir kapsamlı ana rapor da düzenleyeceğiz. Bir politika öneri belgemiz olacak. Bunu bir kitapçık haline getireceğiz ve bunları Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü olarak tüm ilgili, yetkili kurum ve kuruluşlara göndereceğiz ki bu süreçteki diğer raporlara entegre edilsin. Bu bağlamda gençlerin görüşleri eksik kalmasın. Basın İlan Kurumu olarak biz kendimizi projeler üretmeye son dönemde adadık. Bu noktada paydaşlarımız var. 26 bölgede kalkınma ajanslarımız var, bunlara müracaat ediyoruz. İŞ-KUR, KOSGEB ve TÜBİTAK da var. Bu projede olduğu gibi Avrupa Birliğinin imkân ve fırsatlarını sektöre kanalize etmek istiyoruz. Sektörün bu yapısal dönüşümünde hem katalizör görevi üstlenmek hem de sektörü de motife etmek bizim son dönemdeki en büyük amaçlarımızdan bir tanesi. Bu noktada bunlar yeni adımlar, devamı gelecek." dedi.
Yerel basının dijitalleşmesinde, ülkenin kalkınmışlık düzeyinin gerisinde olunduğunu söyleyen Doğan, "Sektörün yapısal sorunlarından bahsediyoruz, bunlar 3 aşağı 5 yukarı biliniyor. Nedir bunlar; nitelikli personel eksikliği, makine teçhizat eksikliği. Bir de yazılı basınımızın dijital reklam piyasasına entegrasyon süreci var. Bunun daha verimli ve daha iyi noktalara taşıyacağını biliyor ve bu yönde çalışıyoruz. Çünkü Basın İlan Kurumu 1961 yılında kurulurken iletişim mecrası, yazılı basında ve kanunumuzda ona göre düzenlenmişti. Şimdi en etkin iletişim mecrası internet olunca biz tabi kurumsal olarak bu altyapımızı tamamladık sayılır ama sektörde ulusal basın belli seviyeye geldi fakat yerel basında bu entegrasyon istenilen düzeyde değil. Hatta ülkenin kalkınmışlık düzeyinin dahi gerisinde. Bu noktada baktığınızda basının desteklenmesi gerekiyor. Çağın şartlarına uygun adımların atılması gerekiyor. Biz yurt dışındaki örneklere baktığımızda, şöyle ya da böyle bir şekilde kendi basınları himaye edilmiştir. Tamam, 'Basın hürdür; satın alınamaz' ama bir de bunun arka bir boyutu var, bunların ayakta durması gerekiyor. Devlet bir noktada teşvik olarak bunu supinasyon olarak bunu yapabilir. Bu supinasyonun da ayarını iyi yapmak gerekiyor, çok fazla veya çok az olması işi belli noktalara taşımıyor. Biz bu noktada kamunun diğer paydaşlarını da bir araya getirerek bir sinerji yaratıp bu sektörel yapısal dönüşüm sürecini nihayete erdirmek, gazeteciliğin nitelikli iş kolu haline geldiğini, hem gazetelerin hem gazete işletmelerin hem sektörün ayağı kalktığını görmek istiyoruz." açıklamasında bulundu.
Dijital basının denetimine de değinen Doğan, "Basın İlan Kurumu, bu anlamda muhtelif çalışmalar yapıyor. Burada dijital tiraj ölçümünden tutun da yazılı basındaki mekanizmasının dijitalde nasıl işleyeceğine kadar. Yani bir resmi ilan gelirlerinin dijitalde de devam etmesi gerektiğini düşünürsek bu noktada bir mekanizmanın kurulması gerekiyor. Benim kanaatim dijital tiraj ölçüm meselesini hallettiğimizde yasal düzenlemelerin de ardından geleceğini, bu noktada diğer kalkınmış düzeyi yüksek ülkelerle bir seviyeye ulaşacağımız düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel / M. Sıddık Bilge – İLKHA)