• DOLAR 32.505
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.532
  • ...
Kahramanlık Panoraması Müzesi`nin tanıtımı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin kalesinin yanına yaptırılan "Gaziantep Savunması" ve "Kahramanlık Panoraması Müzesi" projesi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yerel ve ulusal basına tanıtıldı.

Belediye binasındaki meclis salonunda düzenlenen toplantıda müzelerle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, Gaziantep savunması tarihinin çok önemli olduğunu belirtti.

Gazianteplilerin Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri kahramanlığı gelecek nesillere aktarmak için müzelerin hayata geçirileceğini ifade eden Cihan, müzelerin Gaziantep Kalesi civarında yıkılan 32 askeri lojmanın yerine kurulacağını söyledi. Cihan, "12 bin 539 metrekare alan üzerinde, 12 metre yüksekliğinde ve 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışmasıyla dünyada bir ilk olacak müzede diorama kısımlarıyla sosyal donatılardan oluşan bölümler de yer alacak." dedi.

Eski Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu ise yapımı 4 bin 500 metre olarak planlanan panorama müzesinin 3 katına çıkarıldığını dile getirdi.

Müzede Gaziantep savunmasının yapıldığı 11 ayın anlatılacağına değinen Severoğlu, binanın yapımının tamamlanmasının ardından Gaziantep Kalesi içinde hizmet veren müzenin yeni yerine taşınacağı bilgisini verdi.

Severoğlu, 11 yıl önce yapımına başlanan ve sorunlar nedeniyle duran panorama ve müzenin inşasının İpek Yolu'nda düşünüldüğünü, şimdi ise Gaziantep Kalesi'nin çevresine yapılarak tarihi kent dokusunun içerisinde yer alacağını söyledi.

"Gaziantep Savunması" ve "Kahramanlık Panoraması Müzesi" için Tarih Kurulu ve teknik ekibi kapsayan bir heyet oluşturulmuştu. Tarih Kurulunun Gaziantep savaşıyla ilgili belirlediği konuları yağlı boyayla resmetmeye başlayan Rus Ressam Alexander Samsonov'un Antalya'daki atölyesinde çalışmalarına devam ettiği belirtildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir