"Eğitimden önce ahlaki değerler kazandırılmalı"
Bingöl`de öğretmen, veli ve öğrencilere yönelik seminere katılan Kişisel Gelişim ve Eğitim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, gençlere eğitimden önce ahlaki değerlerin kazandırılması gerektiğini söyledi.
Bingöl'de Solhan Kaymakamlığı, Solhan Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitimde farkındalık oluşturmak amacıyla öğretmen, veli ve öğrencilere yönelik seminer düzenlendi.
Belediyenin kültür merkezinde gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Kişisel Gelişim ve Eğitim Uzmanı Sıtkı Aslanhan katıldı.
Aşırı şekilde televizyon izlemenin aile fertleri arasında iletişime büyük zarar verdiğini söyleyen Aslanhan, çocukların, yaşadıkları sorunları ebeveynlere iletmediğini belirtti.
Aslanhan, "Aile fertleri arasında ilişkilerin güçlü ve sohbet ortamlarının devamlı olması, o ailede çocukların daha sağlıklı yetişebilmesi için günde en az yarım saat televizyonun kapatılıp birbiri ile sohbet edilmesi gerekiyor. Televizyonun annelerimiz için dadı olmaması gerekiyor. Artık çocuklar konuşmaya başladıklarında ilk olarak anne ya da baba yerine 'Pepe' demeye başladılar. Bu gibi olumsuzluklar ailelerimizde televizyon kültürünün hâkim olduğunu açık bir şekilde göstermektedir." dedi.
Olumsuz davranışları nedeniyle çocukları uyarmamanın iyi sonuçlar doğurmayacağını dile getiren Aslanhan, sözlerine şöyle devam etti: "Şunu kesinlikle unutmayalım ki yanlışlıklar karşısında yapılan uyarılar çocuğun özgüvenini kaybetmesine neden olmaz, doğruyu yanlışı öğrenmesine neden olur. Çocuklarımız kırılmasın, üzülmesin diye her isteğe evet dememiz doğru bir davranış değildir. Anne babaların çocuğun bazı isteklerine çocuklar üzülseler, ağlasalar da hayır demesi gerekiyor.
"Sorunlarını paylaşamayan gençler sanal ortama yöneliyor"
Aslanhan, ebeveynlerine sorunlarını anlatmayan gençlerin sosyal medyaya yöneldiğini ifade ederek, "Anne babalarına anlatamadıkları sıkıntılarını sanal ortamda karşılaştıkları yabancı kişilerle paylaşıyorlar. Öyle ki sanal ortama yönelen genç bir kız, arkadaş olduğu bir yabancıya problemlerini anlatıyor, karşı taraf da onunla dertleşiyor. Ancak sohbet ilerledikten sonra buluşmak için randevulaşan iki kişi, randevu yerine iki yabancı insan olarak gidiyor ancak o iki yabancı aynı aileden kız ile baba da çıkabiliyor. Sanal ortamlarda arkadaşlık kuranlarla ilgili çok kötü örnekler yaşanmakta, yaşanmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.
"Aileler çocuklarına zaman ayırmalı"
Aile büyüklerinin çocuklarına zaman ayırmasının önemine değinen Aslanhan, "Kızlar! Facebook sayfanız varsa hemen kapatın. Sorunlarınızı anne babalarınıza anlatın. Anne babalar! Akşam eve gittiğinizde bir süre gazete okumayın, televizyon izlemeyin. Biraz da çocuklarınıza zaman ayırıp, onların problemlerini dinleyin ve birlikte çözün. İş temposundan dolayı birçok ailede eşler ve çocuklar ikinci plana itilmekte. Anne babalar çocuklarınızı alın ve onlarla birlikte gezmeye çıkın. Göreceksiniz ki aile ilişkinizde büyük değişiklikler olacak ve bu değişikliklerin sizleri daha fazla mutlu ettiğini göreceksiniz." ifadelerini kullandı.
"Eğitimden önce ahlaki değerler kazandırılmalı"
Aslanhan, gençlere eğitimden önce ahlaki değerlerin kazandırılması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Gençlerin son halini görünce çok üzülüyorum. Birbirlerine karşı üslup ve hareketleri, dışarıda sergiledikleri davranışlar gerçekten kendilerine yakışmıyor. Önce ahlak olmalı kişilerde. Bir kişinin onuru ve karakteri olmalıdır. Önce adam ve insan olmak gerekir. Kişilerin davranışı kendisini belli eder ve nasıl bir kişi olduğunu sergiler. Gençlere eğitimden önce ahlaki değerlerin kazandırılması gerekiyor. Ayrıca sizlerden ricam, gıybetten uzak durun. Gıybet bir yuvayı yıkar, bir mahalleyi birbirine düşürür. Bir gıybet konusu koca Erdemli'yi birbirine düşürür. Ne olur gıybet etmeyin. Birbirinize ön yargılarla bakmayın. Aranızda Allah'ın selamını yayın, sevgiyle bakın."
Seminer, Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş ve Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız'ın Aslanhan'a plaket vermesiyle sona erdi. (İLKHA)