• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Suriye`de PYD ile satranç oyunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Suriye`deki iç savaş Cenevre, Astana ve tüm müdahalelere rağmen devam ediyor. Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği Suriye`de her gün yeni siyasi girişimler ve askeri manevralar ve şaşırtan ittifaklar yaşanıyor. Bugünkü yazımızda Suriye`de PKK`nın yan kuruluşu olan PYD`yi ve onu destekleyen tarafları ele almaya çalışacağız. Bilindiği gibi PYD 2003`te Suriye`de yaşayan Kürtler tarafından kurulmuş. Lideri Salih Muslim`dir. Belli bir ideolojiye sahip olmayan daha çok sosyalist düşünceye sahip bir gruptur. YPG ise PYD`nin silahlı yapılanmasıdır. PYD, Türkçeye “Demokrat Birlik Partisi” olarak çevrilir. YPG ise “Halk Koruma Birlikleri” olarak çevrilir. Suriye`deki PYD`nin PKK ile yakın ilişkilerde ve ortak görüşlere sahip olduğu biliniyor. PYD Suriye`deki iç savaşın başında hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir. Son dönemde Suriye Rejimi güçleriyle ortak görüntü veren örgüt, Suriye'de belli bölgeleri ele geçirmek için saldırılar gerçekleştirmektedir. ABD`nin, Rusya`nın ve Suriye rejiminin belli aralıklarla PYD ile görüştükleri ve finanse edildiği biliniyor. Yapılan siyasi ayarlarla şu anda DAEŞ`e karşı mücadele eden bir örgüt görüntüsündedir. Kısaca PYD hakkında bilgi verdikten sonra bugün PYD`nin etrafında yaşananlara bir göz atalım.

ABD PYD İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Batı her zaman Türkiye`de, Irak`ta, Suriye`de ve İran`da yaşayan sosyalist düşünceye sahip olan Kürtleri, bu devletlerin iç siyasetine müdahale mekanizması olarak destekleyerek kullanmıştır. Nedense senelerce Batı`nın attığı yemi tereddütsüz kapan Kürtlerin ekseriyeti bugün yine Batı`nın isteklerini yerine getiriyor. ABD şüphesiz Suriye`yi bölmek istiyor ve Irak`tan, Suriye`den parça kopararak aşiretlerden oluşan ve devamlı aşiretler arasında çatışmaların yaşandığı Kürtlerden oluşan bir butik devlet kurmak istiyor. Böylece Batı silah pazarlayacak bölge oluşturacak ve aynı zamanda bölgedeki Türkiye, Irak, Suriye ve İran`ın gelişimini yavaşlatacak. Çünkü bu ülkeler arasındaki ticaret yollarını savaşan Kürt devleti engellemiş olacak. En önemlisi İsrail rahat edecek. Ayrıca hızlı bir şekilde bölgede büyüyen ve Batı kontrolünden çıkan Türkiye`yi durdurmuş olacaklar. Bölgede sözde terörle mücadele eden ABD, Türkiye`nin terör örgütü olarak gördüğü PKK ve PYD`yi destekleyerek asıl yapmak istediğini ortaya koymaktadır. PYD`nin bulunduğu bölgedeki Menbiç`e Türkiye tarafından olası bir askeri müdahale karşısında ABD`nin PYD`yi korumak amaçlı Menbiç`in kuzeyine ve doğusuna askeri sevkiyata başlaması da söylediğimizi destekler mahiyettedir. ABD, PYD`nin bulunduğu bölgeyi olduğu gibi korumak istiyor. Batı`nın YPG`ye silah verdiği de bilinmektedir.

RUSYA VE PYD İLİŞKİLERİ

Rusya, Türkiye`nin ezeli bir düşmanıdır. Rusya ve Türkiye ilişkilerinin en üst seviyeye çıktığı dönemler bile bu ezeli düşmanlık hiç unutulmadı. Rusya, Sovyetler Birliği döneminden beri Türkiye`deki sosyalist düşünceye sahip PKK terör örgütünü destekliyor. Türkiye doksanlı yıllarında Rus-Çeçen savaşını bir fırsat bilerek, Çeçenleri destekleyerek Rusya`yı PKK desteğinden vazgeçirmeye çalıştı. Ama Rusya aldırmadan PKK terör örgütüne hem finansal hem de silahlı desteğine devam etti. İki binli yıllarda biraz ara verilse de Rus-Çeçen sorunu hal olduktan sonra Rusya yine PKK ile ilgilenmeye başladı. Rusya hiçbir dönemde PKK terör örgütünü terör listesine almadı. Rusya fiilen Suriye`ye müdahale ettikten sonra Türkiye`deki PKK`nın ve Suriye`deki YPG`nin görülür şekilde Türkiye`ye karşı harekete geçmesi de çok manidardır. Rusya`nın PKK`yı terör örgütü olarak görmediğini açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı`nın çalışması sonucunda Suriye`de PKK, PYD ve YPG`nin dört kere Eset rejimi ile görüştürülmesi ve Rusya`da Kürt grupların bir araya getirilerek toplantı yapılması da Rusya`nın da Batı gibi Suriye`de PYD devletini kurmak istediğini açıklıyor. Rusya Suriye`deki PYD`nin Cenevre ve Astana`da yapılan Suriye görüşmelerinde masada olması gerektiğini savunuyor. Rusya`nın hedefi Türkiye`nin bölgede büyümemesi ve PKK gibi bir sorunun devam etmesinin sağlanmasıdır. Böylece güvenlik sorunu oluşacak olan Türkiye`ye silah teknolojileri pazarlayacak. Şu anda oluşan durumda bile Rusya ve Türkiye arasında S-400 hava savunma sistemleri gündemde. Ayrıca, Rusya Türkiye`nin büyüyerek ortak kültür ve akrabalık bağları olan Kafkaslara ve Orta-Asya`ya doğru ilerlemesini durdurmuş olacak. Unutulmaması gereken diğer bir husus, son dönemde Rusya ve İsrail arasındaki ilişkilerin çok iyi seviyeye çıktığıdır.

ESET VE SURİYELİ KÜRTLER

Suriye rejimi son dönemde daha önce Kürt olarak tanımadığı PYD ve YPG ile işbirliğine girdi. Esed PYD`ye Federasyon vermeyi bile gündeme getirdi. PYD, Eset rejimi ile birlikte ÖSO ile savaşıyor. Eset rejimi de Rusya`nın ayarıyla PYD ile iyi geçiniyor. Ayrıca, Eset Türkiye`ye karşı hareket eden herkesi destekliyor. Eset, PYD`nin Cenevre görüşmelerine katılmasına sıcak baktığını açıkladı. Türkiye`nin bölgedeki ilerleyişini durdurmak için PKK, PYD ve DAEŞ ile işbirliği yapan Eset`i, DAEŞ`e karşı savaşan Rusya destekliyor. Suriye`de oynanan bu satranç oyunu çok karmaşık hal aldı. ABD Türkiye ile işbirliği yaparken Türkiye`nin savaştığı ve terör örgütü olarak gördüğü PYD`yi destekliyor. Türkiye ile işbirliği yapan Rusya`da PYD`yi destekliyor. Almanya, Fransa ve İngiltere de PYD`yi destekliyor. Eset artık ülkenin üçte birinin Başkanı olarak Suriye`nin bölünmesine sıcak bakıyor. Yeter ki Başkan olayım oralarda ne yapıyorsanız yapın diyor. 

İSRAİL VE KÜRTLER

Bugün İsrail Suriye meselesinde görünmese de bölgede en çok düşünen ve en çok endişe eden rejimlerden biridir. İngiltere`de, Fransa`da, Almanya`da, ABD`de ve Rusya`da yahudi lobilerinin ne kadar etkili olduğu bilinmektedir. Trump`un Başkanlık koltuğuna oturmasıyla İsrail  Filistin`de harekete geçti. Türkiye`nin, Irak`ın, Suriye`nin ortasında bir sosyalist düşünceye sahip, aşiretlerden oluşacak bir devletin kurulması kimin çıkarına? İsrail ezeli düşmanı olan Araplarla hiç bir ilişki de başaramadı ve başaramaz. Onun için hiç ulusal devlete sahip olmamış Kürt kökenli PYD`yi seçerek, bölgede daha yirmi sene savaşın devam etmesi için zemin hazırlıyorlar. Bu da İsrail`in büyük hedefine tam hizmet etmektedir. Eğer, birbirine düşman olan Rusya, ABD ve diğerleri “Büyük İsrail” devleti kurulmasına hizmet etmiyorsa kime hizmet ediyorlar. PYD`yi sahiplenen ABD ve Rusya neden İslam`a bağlı olan Kürtleri desteklemiyorlar? Kürtlere hizmet etmedikleri aşikâr. Mesele işte orada saklı. Çünkü Müslüman Kürtler İslam birliğinden ve Ümmet birliğinden yana.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir