Yapımı tamamlanmayan konutlar için kayyum talebi
Mardin`de bazı sorunlar nedeniyle 6 yıldır yapımı tamamlanmayan konutların önünde toplanan hak sahipleri, inşaatın TOKİ`ye devredilmesini veya kayyum görevlendirmesinin yapılmasını istediler.
Mardin'in merkez Nur Mahallesi'nde binden fazla konutun yapıldığı Şahmeran Konutları müteahhidinin işi yarıda bırakıp ortadan kaybolmasının ardından binlerce kişi mağdur edildi.
Çeşitli sorunlar nedeniyle 6 yıldır bitirilemeyen konutların önünde toplanan hak sahipleri, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman'dan destek bekliyor.
Duruma tepki gösteren mağdur üyeler, 2012'de inşasına başlanan ve yasal süreci devam eden konutların TOKİ'ye devredilmesini ya da belediyelere yapılan görevlendirmelerin bir benzerinin de bu konutlara yapılmasını istediler.
Konutların önünde toplanan hak sahipleri adına açıklama yapan Avukat Özgür Oral, bin 50 dairelik Şahmeran Konutları'nın sorunu için bir araya geldiklerini söyledi. Üyelerin, paralarını ödemelerine rağmen Müteahhit Veysi İletmiş'ten aldıkları daireleri bir türlü elde edemediklerini belirten Oral, mağduriyetlerin artarak devam ettiğini ifade etti.
Müteahhidin, 2012 yılında kat karşılığı arsa sahipleri ile bir sözleşme yaptığını dile getiren Oral, bu sözleşme uyarınca arsa üzerinde yapılacak bölümlerin yüzde 30'unun arsa sahiplerine, yüzde 70'inin ise müteahhide kalacak şekilde taraflar arasında sözleşme yapıldığına değindi.
2015 yılında bitirilmesi gereken dairelerin bulunduğu arsanın müteahhit ve arsa sahipleri arasında hileli bir anlaşma sonucunda söz konusu arsanın eski sahiplerine iade edildiğini savunan Oral, "Arsa sahipleri, muhataplarının kendilerinin olmadığını, muhataplarının sözleşmelerini yaptıkları Veysi İletmiş olduklarını belirtmek üzere üyelerimizi muhatap almamaktadırlar. Bu konuda Mardin Asliye 2. Hukuk Mahkemesinde arsa temlikinin tamamen hileye dayandığını, bu yüzden Müteahhit Veysi İletmiş'in inşaata devam edebilmesi için arsanın eski malikine döndürülmesi noktasında dava açmış bulunmaktayız. Bu dava neticesinde konutların bulunduğu arsanın bir başka kişiye devredilmemesi, temlik edilememesi için arsaların üzerinde tapu sicillerinde şerh konulmuştur. Üyelerimiz bin bir güçlükle paralarını ödedikleri dairelerini alamamaktadırlar. Devlet büyüklerinin bu olayın çözülmesi için olaya iştirak etmelerini istiyoruz. Belediyelere kayyum atanması gibi bu olaya da kayyum atanması ile sorunun çözüleceği kanaatindeyiz." dedi.
Komisyon üyelerinden Hakan Sincar, her ki tarafla da görüşmeler yaptıklarını ancak bir çözüme ulaşamadıklarını belirtti.
"Kimi üyeler tefecilerin eline düşmüş durumdadır"
Yaklaşık 5 bin kişinin mağdur edildiğini vurgulayan Sincar, bu olayın gittikçe kaosa döndüğünü ve üyelerin haklarına kavuşmalarını istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"500-600 üyeden kimisi bankalara rehin olurken, kimisi de tefecilerin eline düşmüş durumdadır. Bu saatten sonra bunun kişisel sorundan çıkıp, memleket sorununa döndüğünü görüyoruz. Biz mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu üyelerin hakkına kavuşması için devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Hiç kimsenin bu kadar üyeyi mağdur etmeye hakkı yoktur."
"İnşaatın bitirilmesi için kayyum istiyoruz"
Komisyon üyesi Tufan Kırmızı, dar bütçeyle alınan dairelerin bir an önce üyelere teslim edilmesini istediklerini dile getirerek, "İnşaatın bitirilmesi için kayyum istiyoruz. Kayyum olması durumunda bütün üyeler gereken desteği verecek." şeklinde konuştu.
Aldıkları 2 daire için 20 yıllık emeklerini ortaya koyduklarını söyleyen Yusuf Mamo da birçok kişi mağdur edildiği için bu duruma müdahale edilmesini istedi.
"Şu anda perişan durumdayız, yetkililerden yardım istiyoruz"
6 yıl önce paralarını peşin verdiklerini ancak evlerinin ortada olmadığını ifade eden Remziye Işıker ise "Borçlandık, ağzımızdan kesip 'Yeter ki bir evimiz olsun.' diye ona verdik. Şu anda perişan durumdayız. Yetkililerden yardım istiyoruz. Allah için tek istediğimiz bu. Bu ev yüzünden depresyon hapı içmeye başladım. Tek umudumuz bu evdir." dedi. (M. Salih Keskin-İLKHA)