• DOLAR 32.579
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2457.697
  • ...
KBY Başkanı Mesud Barzani: HER ŞEYİ KONUŞTUK
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber/Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'yle önceki gün İstanbul'da bir araya geldi. Erdoğan ile Barzani'nin İstanbul'daki Mabeyn Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapılmazken, Rudaw'a konuşan Barzani, Erdoğan'la yaptığı görüşmenin 'olumlu' geçtiğini belirterek, "Her şeyi konuştuk" dedi.

Barzani, Türkiye ziyaretinden iki gün önce Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung`a yaptığı açıklamada “Bağımsızlık referandumu bizim doğal hakkımızdır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

IKBY Başkanı ile Türkiyeli yetkililerin sıklaşan görüşme trafiği, Suriye ve Irak'ta DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelenin devamına yönelik yeni planların yapıldığı, bölgede enerji kaynaklarının dünya pazarlarına taşınması için yeni ittifakların ortaya çıktığı döneme denk geliyor.

YILDIRIM-BARZANİ GÖRÜŞMESİ 1,5 SAAT SÜRDÜ

Erdoğan ile görüşmesinin ardından Barzani, dün de Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım'la Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Bir buçuk saat süren görüşmede Yıldırım ile Barzani'nin; DEAŞ'a karşı yürütülen askeri operasyonlar kapsamında Musul ve Telafer'in durumu, PKK'nin Irak'taki varlığı, Kerkük petrollerinin İran'a taşınmasına ilişkin Bağdat'ın yaptığı girişimler ve Rojava Peşmergelerinin Suriye'de konuşlandırılması gibi konuları konuştuğu belirtiliyor.

Barzani, 19 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde Yıldırım ile görüşmüştü. Barzani'nin Türkiye temasları, Iraklı Kürtlerin yeniden bağımsızlık referandumunu gündeme getirdiği, ABD ve birçok Avrupa ülkesinden destek istediği bir dönemde gerçekleşiyor.

PEŞMERGELERİN GEÇİŞİ

Gündemde Suriye'de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere 'Rojava Peşmergeleri' olarak tanımlanan Suriyeli Kürt savaşçıların konuşlandırılması planı var.

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), Barzani ve Türkiye'nin yardımıyla Rojava Peşmerge gücünü oluşturdu. Ancak, yaklaşık 7 bin kişilik olduğu belirtilen Rojava Peşmergeleri, PYD'nin izin vermemesi nedeniyle Suriye'ye geçemedi.

ABD'nin de YPG'yle çatışmaları endişesi nedeniyle bu savaşçıların Suriye'ye konuşlanmasına henüz destek vermediği belirtiliyor. Rojava Peşmergelerinin Suriye'ye hangi statüde döneceğine ilişkin geçtiğimiz günlerde YPG ve IKYB yetkililerinin katılımıyla toplantılar yapıldı. Edinilen bilgilere göre Ankara'nın plana sıcak baktığı belirtiliyor.

KERKÜK PETROLLERİ

Ziyaret, Bağdat ve Tahran'ın, statüsü hâlâ tartışmalı olan Kerkük petrollerinin İran üzerinden dünyaya pazarlanmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalamasının ardından gerçekleşiyor. Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, anlaşmaya göre, Kerkük'ten çıkan ham petrolü İran üzerinden taşıyacak bir boru hattının olası inşası gözden geçirilecek.

Boru hattı inşa edilirse, IKBY topraklarından da geçmesi gerekecek. İran'ın boru hattını Kuzey Irak'ta Sincar bölgesinden geçirmek istediği, ülkedeki Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milislerinin de bu bölgeye konuşlandığı belirtiliyor.

BARZANİ: BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU BİZİM DOĞAL HAKKIMIZDIR

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Türkiye ziyaretinden iki gün önce Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung`a yaptığı açıklamada “Bağımsızlık referandumu bizim doğal hakkımızdır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Barzani, Irak'lı Kürtlerin bağımsızlıktan yana olduğu, ancak İran ve Türkiye'nin buna karşı olduğu ile ilgili soruya ise şu yanıtı vermişti: “Bu konu, Bağdat`la aramızdaki bir iç meseledir. İran ve Türkiye`yle hiçbir ilgisi yoktur.”

Bir ulusun kendi geleceğine karar vermek istemesinin, demokrasi ve insan haklarına aykırı hiçbir yanının olmadığını belirten Barzani, “Bu referandumu yapmak için hiç kimsenin izin ve müdahalesine ihtiyacımız da yoktur." cevabını verdi.

Mesud Barzani, Irak ve Suriye`nin sınırlarının anlamsız hale geldiğini de belirterek, "Artık Suriye ve Irak`ta nasıl birleşik bir ülkeden söz edebiliriz? Siyasetçilerin büyük çoğunluğu, bu iki ülkenin resmi sınırlarının hiçbir anlamının kalmadığını, bunun geçmişte kaldığını biliyor. Irak`ın güçlü bir merkezi yönetiminin olduğu dönemler eskide kaldı" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir