"Ortadoğu coğrafyası büyük bir nimet"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ortadoğu coğrafyasının günümüzde sıkıntılı göründüğü ancak bu coğrafyanın büyük nimetler içerdiğini söyleyerek bundan yıllar sonra Ortadoğu`yu yeniden inşa etmenin telaşı içinde olunabileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen "45`inci Ortak Akıl ve İstişare Toplantısı`na katıldı.
BTSO Hizmet Binası`nda gerçekleştirilen toplantıda, konuşan Şimşek, özel sektörde yıllarca görev yaptığını, hükümet kademelerinde de önemli görevlerde bulunduğunu ifade ederek, “Küresel rekabetten Ar-Ge ve inovasyona, yaşam boyu eğitimden yüksek teknolojiye çok ciddi konuları hem özel sektörde hem de hükümet programlarında sürekli gündemimizde tuttuk. BTSO`nun projelerini de dikkatle dinledim. Bizim üzerinde durduğumuz bütün kavramlar, Bursa`da somut adımlara dönüştü.” dedi.
“Bu coğrafya büyük bir nimet”
Bu coğrafyanın ciddi fırsatlar içerdiğini söyleyen Şimşek, "En genç nüfusa sahip ülkelerden biriyiz. Türkiye'de çalışma çağındaki nüfus yılda yüzde 1,7 artıyor. AB'nin 28 üyesinde yüzde 0,1 artıyor ama demografik yapı itibarıyla Türkiye daha nice 10 yıllar güçlü büyümeyi sağlayabilecek bir ülkedir. Bir kere bunu bir yere not edin. Bugün birçok insan bu coğrafyanın aslında bizim için neredeyse bir yük olduğunu, çok sıkıntılı olduğunu hissediyorsunuz değil mi? İşte sonuçta etrafımızda devlet olma niteliğini kaybetmiş ülkeler var. Bundan terör nemalanıyor ve başımıza musallat oluyor. Bizim turizmimizi, cari açığımızı, istihdamı etkiliyor. Bu coğrafya bugün sıkıntılı gibi görünebilir ama bu coğrafya büyük bir nimet. Belki 3 yıl sonra sizler 'biz şu Ortadoğu'yu nasıl inşa edeceğiz' onu konuşacaksınız. Heyecanlı bir şekilde oradaki projelere nasıl mal yetiştireceğinizden bahsedeceksiniz. Onun için bu coğrafya çok ciddi fırsatlar içeriyor. İnanılmaz imkânlar var." dedi.
“Modern arabuluculuk ve ihtisas mahkemeleri”
Adalet ve yargının hızlı olmasının iş ortamı açısından çok önemli olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bu sene de çok önemli iki adım atacağız. Geçen sene biz istinaf mahkemelerini devreye koyduk. Şu anda Yargıtay, Danıştay'a gelen davaların yüzde 70'ini en az yerel düzeyde nihai olarak tamamlanması demek. Bir sonraki evre yok. Bilirkişi reformu yaptık. Yargının gecikmesindeki en önemli konulardan biri bilirkişi. Şimdi iki şey kaldı. Modern arabuluculuk ve ihtisas mahkemeleri. Bu iki hususta da taslaklar hazır bu sene inşallah bu reformlar hayata geçer ve yargı, performansa dayalı hızlı karar verebilecek bir niteliğe, yapıya kavuşur." diye konuştu.
İş dünyasına sağlanan devlet desteklerinden daha çok yararlanmaları ve Ar-Ge ile inovasyon yatırımlarını artırmaları tavsiyesinde bulunan Mehmet Şimşek, “Mutlaka uluslararası pazarlara açılmanın bir yolunu bulun. İhracat çok önemli bir alan. Diğer taraftan da şirketlerimizin istihdamın artırılması ve çalışanlarına nitelik kazandırmaları da çok önemli.” ifadelerini kullandı. (Mustafa Bikeç-İLKHA)