• DOLAR 34.364
  • EURO 36.372
  • ALTIN 2832.085
  • ...
Bakan Şimşek: Mevcut sistem krizlere gebedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi program için Bursa'ya gelen, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  Bursa Valiliği Tarihi Heykel Hizmet Binasında Vali İzzettin Küçük`ü ziyaret etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ve AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun'un da katıldığı ziyarette Vali İzzettin Küçük, Mehmet Şimşek'e İznik çinili vazo hediye etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Valilik Şeref Defterinin imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Referandum sürecinin iyi gittiğini söyleyen Şimşek, “Türkiye için çok kritik bir karar. Eminim vatandaşımız, anayasa değişikliği paketinin içeriğini öğrendikçe çok güçlü bir şekilde destek verecektir, çünkü bu mevcut sistem, krizlere gebe bir sistemdir." dedi.

Mevcut sistemin devam etmesi durumunda ileride ciddi sıkıntılar meydana getireceğini belirten Şimşek, “Sistem devam ederse çok ciddi sıkıntılara gebedir. Cumhurbaşkanının çok geniş yetkileri var. Hem Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiş olacak, güçlü bir şekilde ve en az yüzde 50 oyla, bir taraftan da bu mevcut yapısıyla hükümet olacak. Yani ister istemez iki başlılığın getirdiği bütün sorunlarla Türkiye karşı karşıya gelecek. Bence bu sistem bu haliyle devam ederse sıkıntılar olacak. O nedenle 'Değişiklik olmazsa olmaz' şeklinde bakmak lazım. İnanıyorum ki, milletimiz, bu çerçevede değişikliklerin içeriğini anladıkça güçlü bir şekilde destek verecektir." şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliğine ekonomik açıdan da bakılması gerektiğini söyleyen Şimşek, "Biz, 65. hükümetiz. Cumhuriyet tarihine baktığımızda aslında 20 hükümetin bile olmaması lazım. Ortalama 5 yıllık perspektifle baktığımızda, ortalama ömrü 18 ay olan hükümetlerin, takdir edersiniz ki, uzun vadeli düşünerek ve yapısal sorunları çözerek, ortalama ömrün bu kadar kısa olduğu bir hükümet yapısıyla Türkiye'yi çok daha güçlü bir şekilde küresel rekabete zor taşır. O nedenle gerçekten Türkiye'nin güçlü bir şekilde yasamasıyla, yargısıyla ve de icrasıyla sorunlarını güçlü bir şekilde çözecek programlara uyacak bir noktaya gelmesi lazım. Anayasa değişikliğinin de amacı bu. O nedenle bir taraftan istikrar, istikrarla birlikte reform, reformla birlikte refah artışı, bir taraftan da tabii ki mevcut sisteminin sıkıntılarını aşmaya yönelik çok önemli düzenlemeler var. Bence Türkiye ekonomisi açısından da bu anayasa değişikliği çok önemli bir dönüm noktası." ifadelerini kullandı. (Mustafa Bikeç-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir